36 229 Wijziging van onder meer de Wet studiefinanciering 2000 in verband met de herinvoering van de basisbeurs in het hoger onderwijs, de verstrekking van een tegemoetkoming aan studenten die onder het studievoorschotstelsel hebben gestudeerd en de verruiming van de 1-februariregeling voor ho-studenten die zijn doorgestroomd vanuit het mbo (Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs)

M BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 maart 2024

Sinds september 2023 maken studenten in het hbo en wo, net als in het mbo, weer aanspraak op een basisbeurs. Graag wil ik uw Kamer nogmaals bedanken voor de welwillendheid om de behandeling van dit wetsvoorstel zo voorspoedig te laten voorlopen. Tijdens dit debat heb ik een toezegging gedaan, waar ik graag op in ga in deze brief.

Eerder heb ik uw Kamer al een brief gestuurd met twee toezeggingen aan het lid Fiers1. In deze brief ga ik in op de toezegging aan het lid Fiers dat het overzicht met maatregelen voor jongeren zoals beschreven in de Tweede Kamerbrief van 13 april 2023 (Kamerstukken II 2022/23, 35 883, nr. 2) geactualiseerd blijft en aan de Kamers wordt aangeboden.

De positie van jongeren is ontzettend belangrijk. Een groot deel van het onderwijsbeleid is van nature al gericht op het verbeteren van hun positie. Een voorbeeld waar ik trots op ben, wat tevens mijn eerste wetsbehandeling in de Tweede Kamer was, is de wet Verbetering van de rechtsbescherming van mbo-studenten, die op 22 februari 2023 door uw Kamer is aangenomen2. Het onderwijsbeleid maak ik zoveel mogelijk in samenwerking met jongeren en hun vertegenwoordigers. Zo zit ik regelmatig aan tafel met de studentenvertegenwoordigers JOB MBO, ISO en LSVb, maar spreek ik ook jongeren op werkbezoeken bij verschillende onderwijscampussen.

In de toezegging wordt verwezen naar de Kamerbrief van 13 april 2023 waarin reeds aangekondigde beleidsmaatregelen worden opgesomd op verschillende beleidsterreinen3. Vanuit verschillende (interdepartementale) tafels en invalshoeken worden gesprekken gevoerd over beleidsmaatregelen voor en de implicaties op jongeren. Integraliteit is hierbij van belang. Aan die integraliteit in het jongerenbeleid wordt op dit moment gewerkt. De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft in de Kamerbrief van 18 december 20234 aangegeven een Nationale Jeugdstrategie te willen gaan ontwikkelen om jongeren te betrekken bij beleid dat hen aangaat. Daarnaast heeft uw Kamer op 1 juni 2023 middels een unaniem aangenomen motie de regering opgeroepen om tot een integrale jongvolwassenenstrategie te komen met als doel de trend van het uitgesteld leven van jongvolwassenen te keren naar een goede start waarbij we onder andere de doorgeschoten flexibele arbeidsmarkt aanpakken5. De Staatssecretaris van VWS verwacht uw Kamer dit voorjaar te informeren hoe het kabinet tot een nationale jeugdstrategie wil komen. Ik verwacht dat met deze integrale strategie tegemoet wordt gekomen aan het verzoek van het lid Fiers om een overzicht te ontvangen van lopende beleidsmaatregelen van jongeren.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

Naar boven