36 200 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2023

F VERSLAG VAN EEN NADER SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 15 mei 2023

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap1 had kennisgenomen van de brief2 van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 16 februari 2023, waarin de Staatssecretaris vragen over de Meerjarenbrief 2023–2025. De kracht van creativiteit. Cultuur midden in de samenleving beantwoordde. De leden van de fractie van de PvdD hadden naar aanleiding daarvan nog een aantal aanvullende vragen.

Naar aanleiding hiervan is op 4 april 2023 een brief gestuurd aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Staatssecretaris heeft op 11 mei 2023 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde nader schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Dragstra

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Den Haag, 4 april 2023

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft met belangstelling kennisgenomen van uw brief3 van 16 februari 2023, waarin u vragen over de Meerjarenbrief 2023–2025. De kracht van creativiteit. Cultuur midden in de samenleving heeft beantwoord. De leden van de fractie van de PvdD hebben naar aanleiding daarvan nog een paar aanvullende vragen.

U constateert dat bepaalde zaken in de creatieve en culturele sector beter moeten. U noemt eerlijke beloning en toegankelijkheid en geeft een opsomming van zaken waarvoor u zich inzet. De PvdD-fractieleden vragen of u het met hen eens bent dat ook de werksfeer, de werkcultuur en de governance in de creatieve en culturele sector van belang zijn, en beter kunnen en moeten. En bent u bereid hieraan expliciet aandacht te besteden en hierop in te zetten?

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ziet met belangstelling uit naar uw reactie en ontvangt deze graag binnen vier weken na dagtekening van deze brief.

De voorzitter van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M.J. Verkerk

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 mei 2023

Hierbij stuur ik u het antwoord op de nadere vragen van de commissie over mijn brief van 16 februari 2023 met kenmerk 172251.03u inzake Meerjarenbrief 2023–2025. De kracht van creativiteit. Cultuur midden in de samenleving4 .

De leden van de fractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) vragen of ik het met hen eens ben dat ook de werksfeer, de werkcultuur en de governance in de creatieve en culturele sector van belang zijn, en beter kunnen en moeten, naast een aantal zaken die ik noem in de Meerjarenbrief 2023–2025 De kracht van creativiteit. Cultuur midden in de samenleving, zoals eerlijke beloning en toegankelijkheid. Zij vragen of ik bereid ben hieraan expliciet aandacht te besteden en hierop in te zetten.

Ik deel de mening van de leden van de fractie van de PvdD dat werksfeer, werkcultuur en governance belangrijk zijn. Ik zie de problemen op dit terrein in de culturele en creatieve sector in het licht van het maatschappelijke probleem van grensoverschrijdend gedrag. In deze sector is de situatie echter wel bijzonder precair vanwege grote concurrentie en soms scheve machtsverhoudingen, zoals de Raad voor Cultuur ook in haar advies «Over de grens»5 heeft aangegeven. In mijn brief met een reactie op dit advies6 ben ik hier uitgebreid op ingegaan.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de organisaties zelf. Zij moeten aandacht aan dit onderwerp besteden, het gesprek aangaan binnen hun organisaties en de basis op orde krijgen. Het is belangrijk dat leidinggevenden het goede voorbeeld geven en in veiligheid met de medewerkers het gesprek hierover kunnen voeren. Werkgevers zijn verplicht om een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren; dit instrument gaat in op de veiligheid op de werkvloer inclusief sociale veiligheid. Er zijn ook andere hulpmiddelen beschikbaar die organisaties kunnen gebruiken, zoals het beleidskader «Veilig de vloer op» voor de podiumkunsten.

Zelf draag ik bij aan verbeteringen door expliciete aandacht te vragen voor governance, eerlijke beloning en diversiteit en inclusie. Dat doe ik als volgt:

  • Aan governance besteed ik expliciet aandacht via Governance Code Cultuur. Deze code is breed beschikbaar voor de sector. Voor de BIS-instellingen geldt dat zij deze hebben moeten onderschrijven bij de aanvraag van de huidige lopende BIS-periode. Ook financier ik Cultuur+Ondernemen (C+O) als hoeder van deze code. C+O ondersteunt instellingen ook bij de toepassing hiervan. Hiervoor krijgt C+O subsidie van OCW.

  • Eerlijke beloning is een onderdeel van de Fair Practice Code, die ook door de instellingen zijn onderschreven. Aan eerlijke beloning werk ik verder zoals ik in de Meerjarenbrief 2023–2025. De kracht van creativiteit. Cultuur midden in de samenleving heb beschreven7 . In de periode 2021–2024 zet ik in op een aantal overbruggingsmaatregelen. In 2023 en 2024 stel ik hiervoor jaarlijks € 19,1 miljoen beschikbaar. Vanaf 2025 is structureel € 34,1 miljoen beschikbaar. Met deze middelen wil ik bijdragen aan een betere beloning van werkenden. U wordt voor de zomer geïnformeerd over de voortgang op deze maatregelen.

  • De Raad voor Cultuur heeft in haar advies aangegeven dat diversiteit en inclusie grensoverschrijdend gedrag helpen voorkomen en alleen al daarom zijn dit belangrijke elementen van een veilige werkomgeving. De Code Diversiteit en Inclusie is voor de gehele sector relevant. De BIS-instellingen hebben ook allemaal de Code Diversiteit en Inclusie onderschreven.

  • Bij de monitoring van de door OCW gefinancierde BIS-instellingen wordt aan de uitvoering van de codes jaarlijks aandacht besteed.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, G. Uslu


X Noot
1

Samenstelling:

Essers (CDA), Ganzevoort (GL), Van Strien (PVV), Van Apeldoorn (SP), Atsma (CDA), Pijlman (D66) (ondervoorzitter), Schalk (SGP), Klip-Martin (VVD), De Bruijn-Wezeman(VVD), Baay-Timmerman (50PLUS), Beukering (Fractie-Nanninga). A.J.M. van Kesteren (PVV), De Blécourt-Wouterse (VVD), Vos (PvdA), Van den Berg (VVD), Dessing (FVD), Doornhof (CDA), Veldhoen (GL), Krijnen (GL), Van der Voort (D66), De Vries (Fractie-Otten), Nanninga (Fractie-Nanninga), Raven (OSF) Verkerk (CU) (voorzitter), Prast (PvdD) en Fiers (PvdA).

X Noot
2

Kamerstukken I 2022/23, 36 200 VIII, E.

X Noot
3

Kamerstukken I 2022/23, 36 200 VIII, E.

X Noot
4

Kamerstukken I, 2022–2023, 36 200 VIII, nr. A.

X Noot
5

Bijlage bij Kamerstukken II, 2022–2023, 34 843 nr. 62.

X Noot
6

Kamerstukken II, 2022–2023, 34 843, nr. 62.

X Noot
7

Kamerstukken I, 2022–2023 36 200 VIII, nr. A.

Naar boven