35 714 Voorstel van wet van de leden Van Weyenberg en Maatoug tot wijziging van de Wet flexibel werken in verband met het bevorderen van flexibel werken naar arbeidsplaats (Wet werken waar je wilt)

C BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 november 2022

Hierbij treft u mijn antwoorden aan op enkele vragen van de leden van de fractie van D66 over het initiatiefwetsvoorstel werken waar je wilt (Van Weyenberg/Maatoug).

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip

35 714B voorstel van wet van de leden Van Weyenberg en Maatoug tot wijziging van de Wet flexibel werken in verband met de bevorderen van flexibel werken naar arbeidsplaats (Wet werken waar je wilt)

De regering heeft met belangstelling kennis genomen van het voorlopig verslag van de Eerste Kamer over het initiatiefwetsvoorstel werken waar je wilt. De leden van de fractie van D66 hebben enkele vragen gesteld aan de regering. Deze vragen worden hieronder beantwoord.

De leden van de fractie van D66 vragen of de regering nu al kan inschatten of thuiswerken invloed heeft op het ziekteverzuim van werknemers. Zij stellen dat in sommige sectoren het ziekteverzuim hoog is. De leden vragen of dat lager uitvalt als mensen veel thuis mogen werken en of daarin nog een verschil bekend is tussen mannen en vrouwen. Tenslotte vragen de leden van de fractie van D66 of dit zou kunnen worden meegenomen in de evaluatie van de wet.

Ik wil hierop als volgt reageren. In de ziekteverzuimregistratie wordt geen onderscheid gemaakt tussen werknemers die thuis of op locatie werken. Op basis van de registratiegegevens kan dus niet worden vastgesteld of thuiswerken invloed heeft op het ziekteverzuim van werknemers.

De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden geeft echter wel afzonderlijk inzicht in het verzuimpercentage en de mate van thuiswerken van werknemers. TNO heeft een nadere analyse uitgevoerd naar de relatie tussen deze gegevens. Uit deze analyse, op basis van gegevens van vóór en ná de coronapandemie, blijkt dat er na correctie voor andere met verzuim samenhangende factoren (zoals leeftijd, geslacht, opleiding, beroep en sector) geen significant verschil is in verzuimpercentage tussen thuiswerkers en niet thuiswerkers.1 Het lijkt op basis van deze analyse dan ook niet waarschijnlijk dat er op dit moment een directe relatie is tussen verzuim en thuiswerken.

TNO heeft eerder ook onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van langdurig thuiswerken tijdens de coronapandemie. Dit onderzoek gaat niet over de mogelijke relatie tussen ziekteverzuim en thuiswerken, maar enkel over de eventuele gezondheidseffecten van langdurig thuiswerken. Uit dit onderzoek blijkt dat het effect van langdurig thuiswerken op de gezondheid afhangt van het individu, de werkomgeving en de thuissituatie.2 Persoonlijke aandacht en goede begeleiding van de leidinggevende, gesprekken tussen werkgevers en werknemers over de behoeften en de mogelijkheden met betrekking tot thuiswerken, maatwerkafspraken en een goede (thuis)werkplek zijn essentiële aspecten bij hybride werken. Dit onderzoek toont ook aan dat langdurig thuiswerken tijdens de coronapandemie niet tot een significante verslechtering óf verbetering van de psychosociale arbeidsbelasting of fysieke arbeidsbelasting heeft geleid. Dit onderzoek heeft specifiek een relatie met thuiswerken tijdens de coronapandemie. In welke mate de resultaten representatief zijn voor thuiswerken nà de pandemie is niet op voorhand te zeggen.

Ik ben het met de leden van de fractie van D66 eens dat het interessant is om te onderzoeken of thuiswerken dan wel hybride werken effect heeft op het ziekteverzuim. Ik beschouw het verzoek als een oproep om een dergelijk onderzoek op een later moment uit te voeren en stem daarmee in. Dat kan in het kader van de evaluatie van de Wet werken waar je wilt, die volgens het wetsvoorstel binnen drie jaar na inwerkingtreding van de wet aan de Staten-Generaal zal worden aangeboden. Mocht zich eerder een andere mogelijkheid aandienen om een dergelijke vraag in onderzoek te nemen, dan zal ik daarvan gebruik maken.


X Noot
1

TNO, Thuiswerken en verzuim, oktober 2022, https://publications.tno.nl/publication/34640132/3S3shs/TNO-2022-N220013.pdf.

X Noot
2

TNO, De effecten van langdurig thuiswerken gedurende de coronapandemie op de gezondheid, mei 2022, https://publications.tno.nl/publication/34639731/iOLUT5/TNO-2022-R10335.pdf.

Naar boven