35 600 Wijziging van de Wet natuurbescherming en de Omgevingswet (stikstofreductie en natuurverbetering)

AB VERSLAG EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 14 juni 2021

De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit1 hebben kennisgenomen van de brief2 van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 16 april 2021 inzake de ontwerpregeling stikstofreductie en natuurverbetering.

Naar aanleiding hiervan heeft de commissie de Minister op 19 mei 2021 een brief gestuurd met enkele vragen van de fractie van GroenLinks.

De Minister heeft op 14 juni 2021 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, De Boer

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT/LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Den Haag, 19 mei 2021

De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben met belangstelling kennisgenomen van uw brief3 van 16 april 2021 inzake de ontwerpregeling stikstofreductie en natuurverbetering. De leden van de fractie van GroenLinks hebben naar aanleiding hiervan enkele vragen.

De leden van de fractie van GroenLinks lezen de volgende passage in uw brief: «Bij ministeriële regeling kunnen nadere regels worden gesteld over de monitoring voor de omgevingswaarden en tussentijdse doelstellingen. Deze regeling schrijft voor dat de monitoring voor de omgevingswaarde voor 2030 plaatsvindt met behulp van AERIUS Monitor versie 2020. AERIUS Monitor moet nog worden aangepast om ook gebruikt te kunnen worden voor de monitoring van de omgevingswaarden voor 2025 en 2035. Daartoe zullen in een later stadium bij ministeriële regeling een of meer volgende versies van AERIUS Monitor worden aangewezen. Uiteindelijk wordt dus een versie vastgesteld waarmee alle drie de waarden kunnen worden gemonitord. De wijze waarop de gegevens tot stand komen die in AERIUS Monitor 2020 getoond worden, wordt beschreven in de bij deze versie van AERIUS Monitor behorende factsheets. Deze factsheets worden gepubliceerd op de website van AERIUS.»4

Kunt u aangeven waarom AERIUS Monitor 2020 niet gebruikt kan worden voor de monitoring van de omgevingswaarden 2025 en 2035 en welke aanpassingen er nodig zijn om dit wel mogelijk te maken? Op welke termijn verwacht u dat de aangepaste versie(s) van het model beschikbaar komen, zo vragen de leden van de GroenLinks-fractie.

De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zien uw reactie met belangstelling tegemoet en ontvangen deze graag uiterlijk 17 juni 2021.

De voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, L.P. van der Linden, MSc.

BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 juni 2021

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen die de leden van de GroenLinks-fractie hebben gesteld (brief van 19 mei 2021, kenmerk 168274.05U) naar aanleiding van de ontwerpregeling stikstofreductie en natuurverbetering.

De leden van de GroenLinks-fractie vragen waarom AERIUS Monitor 2020 niet gebruikt kan worden voor de monitoring van de omgevingswaarden voor 2025 en 2035 en welke aanpassingen er nodig zijn om dit wel mogelijk te maken. Voorts vragen deze leden op welke termijn de aangepaste versies van het model beschikbaar komen.

AERIUS Monitor gebruikt de centrale AERIUS-dataset die in beginsel jaarlijks wordt geactualiseerd. Sinds 15 oktober 2020 wordt AERIUS Monitor versie 2020 gebruikt. De momenteel beschikbare centrale AERIUS-dataset bevat de achtergronddepositie voor het jaar 2030. De reden daarvan is dat het wetsvoorstel stikstofreductie en natuurverbetering zoals dat bij de Tweede Kamer werd ingediend, alleen voor dat jaar een omgevingswaarde bevatte.

Om naar aanleiding van de aangenomen amendementen de monitoring van de omgevingswaarden in AERIUS te kunnen uitbreiden voor de jaren 2025 en 2035 moeten datasets (achtergronddepositiekaarten) voor die jaren toegevoegd worden. Deze datasets zijn op dit moment nog in ontwikkeling. In dat proces wordt een groot aantal invoergegevens verzameld (zoals emissie-, natuur- en meetgegevens en ruimtelijke verdelingen).

Het toevoegen van de monitoring van de omgevingswaarden voor 2025 en 2035 aan Monitor verloopt gefaseerd en is voorzien in respectievelijk AERIUS Monitor versie 2021 (naar verwachting oktober 2021) en AERIUS Monitor versie 2022 (in 2022). Hiermee is de implementatie onderdeel van de reguliere jaarlijkse actualisatie van AERIUS en zullen de datasets zo snel mogelijk worden opgenomen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

Samenstelling:

Koffeman (PvdD), Faber-van de Klashorst (PVV), Van Strien (PVV), Gerkens (SP), Atsma (CDA) (ondervoorzitter), N.J.J. van Kesteren (CDA), Pijlman (D66), Schalk (SGP), Klip-Martin (VVD), Van Rooijen (50PLUS), Van Ballekom (VVD), De Blécourt-Wouterse (VVD), Crone (PvdA), Dessing (FVD), Van Gurp (GL), Huizinga-Heringa (CU), Kluit (GL), Van der Linden (Fractie-Nanninga) (voorzitter), Meijer (VVD), Otten (Fractie-Otten), Prins (CDA), Vendrik (GL), Van der Voort (D66), Berkhout (Fractie-Nanninga), Raven (OSF), Karakus (PvdA), vac. (PvdD).

X Noot
2

Kamerstukken I, 2020–2021, 35 600, V.

X Noot
3

Kamerstukken I, 2020–2021, 35 600, V.

X Noot
4

Idem, blz. 5.

Naar boven