35 538 Tijdelijke bepalingen in verband met de inzet van een notificatieapplicatie bij de bestrijding van de epidemie van covid-19 en waarborgen ter voorkoming van misbruik daarvan (Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19)

K BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 november 2020

Op 6 oktober jl. heeft uw Kamer ingestemd met het wetsvoorstel voor de Tijdelijke wet notificatieapplicatie COVID-19. In navolging daarop is CoronaMelder op 10 oktober landelijk geïntroduceerd.

Mijn eerste inspanningen waren gericht op het realiseren van CoronaMelder voor landelijke gebruik binnen Nederland. In Europees verband wordt echter al geruime tijd gewerkt aan een digitale infrastructuur, de European Federated Gateway Server (hierna: de federatieve gateway), om grensoverschrijdende interoperabiliteit tussen notificatieapps te realiseren. Met deze infrastructuur hebben gebruikers alleen de app uit hun eigen land nodig om een notificatie te krijgen als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon met een app uit een ander deelnemend land. De EU-landen met een app die werken op basis van het framework van Apple en Google zullen stapsgewijs, in zogenaamde «waves», aansluiten op de federatieve gateway. De eerste wave bestaat uit Duitsland, Ierland en Italië en is inmiddels gerealiseerd. Spanje, Letland, Kroatië en Denemarken zijn vervolgens in een tweede wave aangesloten op deze federatieve gateway.

Bij amendement van het lid van den Berg c.s.1 is in de Tijdelijke wet notificatieapplicatie COVID-19 een wettelijke grondslag gecreëerd voor de uitwisseling van gegevens via de federatieve gateway. Hieraan geef ik graag gevolg. Uiteraard stel ik daarbij, net als bij de landelijke introductie, hoge eisen aan het waarborgen van de privacy en informatieveiligheid van gebruikers van de app. Daarom wordt ook nu een zorgvuldig proces doorlopen met alle benodigde technische checks en tests om een spoedige aansluiting mogelijk te maken. Op 6 november is de aanvraag naar de Europese Commissie verstuurd met daarbij ondersteunende documentatie bestaande uit o.a. een technische checklist, een DPIA, een privacy verklaring en verwijzing naar de juridische grondslag.

De Tijdelijke wet notificatieapplicatie COVID-19 regelt dat bij een algemene maatregel van bestuur (hierna: amvb) de verwerkingsverantwoordelijke voor de Europese uitwisseling wordt aangewezen. Ik heb de Autoriteit Persoonsgegevens (hierna: AP) bereid gevonden om met spoed over het ontwerp voor deze amvb te adviseren. Dit advies van de AP heb ik op 11 november jl. ontvangen en ik streef ernaar de amvb en nota van toelichting zo spoedig mogelijk aan uw Kamer alsmede aan de Tweede Kamer te overleggen.

De wet voorziet in een voorhangtermijn van vier weken, waarna de ontwerp amvb voor advies zal worden voorgelegd aan de Afdeling advisering van de Raad van State. Na verwerking van het advies zal vervolgens worden gepubliceerd in het Staatsblad. Gelet op het aantal besmettingen in Nederland en de rest van Europa lijkt het mij verstandig zo snel mogelijk aan te sluiten op de federatieve gateway. Het virus stopt immers niet bij de grens en door het gebruik van de federatieve gateway wordt het bereik van CoronaMelder groter waardoor ketens van besmettingen sneller en vaker kunnen worden verbroken. Dat is in de grensregio’s en onderling verkeer van belang. Daarbij acht ik het van belang dat de grondslag voor interoperabiliteit op wens van de Tweede Kamer reeds is opgenomen in de wet, zoals ook de Raad van State eerder reeds adviseerde, de AP geen principiële bezwaren tegen interoperabiliteit heeft en de reikwijdte van de amvb slechts beperkt is tot het aanwijzen van de verwerkingsverantwoordelijke.

Gelet op het voorgaande ben ik dan ook voornemens om vooruitlopend op de inwerkingtreding van de amvb, aan te sluiten bij de eerstvolgende wave die plaatsvindt op 30 november a.s. Uiteraard alleen indien en voor zover dit niet op bezwaren stuit in uw Kamer dan wel de Tweede Kamer.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge


X Noot
1

Kamerstukken 35 538, nr. 12

Naar boven