35 526 Tijdelijke bepalingen in verband met maatregelen ter bestrijding van de epidemie van covid-19 voor de langere termijn (Tijdelijke wet maatregelen covid-19)

35 722 Voortduren van de werking van artikel 8, eerste en derde lid, van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Voortduringswet artikel 8 Wbbbg)

25 295 Infectieziektenbestrijding

AI1 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 17 februari 2021

In hun vergadering van 26 januari 2021 hebben de leden van de vaste commissies voor Justitie en Veiligheid2, voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport3, en voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning4 gesproken over de instelling van de avondklok, naar aanleiding van het besluit5 van de Minister-President, d.d. 22 januari 2021.

Naar aanleiding hiervan hebben zij de Minister van Justitie en Veiligheid op 1 februari 2021 een brief gestuurd.

De Minister heeft op 11 februari 2021 gereageerd.

De commissies brengen bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier voor dit verslag, Van Luijk

BRIEF VAN DE VOORZITTERS VAN DE VASTE COMMISSIES VOOR JUSTITIE EN VEILIGHEID, VOOR VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT EN VOOR BINNENLANDSE ZAKEN EN DE HOGE COLLEGES VAN STAAT/ALGEMENE ZAKEN EN HUIS VAN DE KONING

Aan de Minister van Justitie en Veiligheid

Den Haag, 1 februari 2021

In hun vergadering van 26 januari 2021 hebben de leden van de vaste commissies voor Justitie en Veiligheid, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning gesproken over de instelling van de avondklok, naar aanleiding van het besluit6 van de Minister-President, d.d. 22 januari 2021.

Met dat besluit trad artikel 8, eerste en derde lid, van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg) in werking, gelijktijdig met de ministeriële regeling7 van dezelfde datum inzake de instelling van de landelijke avondklok (Tijdelijke regeling landelijke avondklok covid-19). Dit besluit en deze ministeriële regeling zijn door de regering niet aan de Eerste Kamer verzonden.

Voornoemde leden merken op dat de regering na het koninklijk besluit thans onverwijld een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer dient voor te leggen. Daarmee zal, na aanvaarding door de Tweede Kamer, de Eerste Kamer haar constitutionele rol kunnen vervullen. Dat gezegd hebbend, stellen de leden zich op het standpunt dat – gelet op de ernst en urgentie van de maatregelen – het gepast zou zijn geweest, en zal zijn, dat de regering de Kamer over dergelijke besluiten informeert, ook als daartoe geen wettelijke verplichting bestaat.

De leden van de vaste commissies voor Justitie en Veiligheid, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning vertrouwen erop dat de regering hier in voorkomende gevallen nauwgezet invulling aan zal geven.

Een afschrift van deze brief is heden verzonden naar de Minister-President, de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De voorzitter van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid, M.M. de Boer

De voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.A.M. Adriaansens

De voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning, B.O. Dittrich

BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 februari 2021

In de brief van uw Kamer op 1 februari 2021 gaat u in op de instelling van de avondklok. U merkt op dat het besluit van 22 januari 2021 om artikel 8, eerste en derde lid, van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg) in werking te stellen, en de Tijdelijke regeling landelijke avondklok die op basis daarvan is vastgesteld, niet aan de Eerste Kamer zijn gezonden. Ook merkt u op dat thans onverwijld een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer voorgelegd dient te worden. Verder informeert u mij over het standpunt van uw commissies, dat – gelet op de ernst en urgentie van de maatregelen – het gepast zou zijn geweest, en zal zijn, dat de regering de Kamer over het besluit tot instellen van de avondklok informeert, ook als daartoe geen wettelijke verplichting bestaat. Mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bericht ik u als volgt.

Het voornemen om artikel 8, eerste en derde lid, Wbbbg in werking te stellen, is op 20 januari 2021 bij brief van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer medegedeeld (Kamerstukken 25 295, 912). In lijn met de toezegging dat dit voornemen aan de Staten-Generaal zou worden medegedeeld, had deze brief ook aan de Eerste Kamer gezonden moeten worden. Dat dit abusievelijk niet is gebeurd, betreuren wij. In het vervolg zal uw Kamer uiteraard geïnformeerd worden.

Daags na het debat in de Tweede Kamer zijn op 22 januari 2021 het koninklijk besluit8 en de Tijdelijke regeling landelijke avondklok covid-199 gepubliceerd. Hierbij ontvangt u tevens deze stukken evenals de wijzigingsregeling10 die op 9 februari is gepubliceerd. Het wetsvoorstel inzake de voortduring van de werking van artikel 8 Wbbbg is 2 februari 2021 door de Koning ingediend bij de Tweede Kamer (Kamerstukken 35 722).

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus


X Noot
1

De letters AI hebben alleen betrekking op 35 526.

X Noot
2

Samenstelling commissie voor Justitie en Veiligheid:

Backer (D66), De Boer (GL) (voorzitter), Van Dijk (SGP), Van Hattem (PVV), Nooren (PvdA), Rombouts (CDA), Bikker (CU), Baay-Timmerman (50PLUS), Adriaansens (VVD), arbouw (VVD), Bezaan (PVV), De Blécourt-Wouterse (VVD), Dittrich (D66), Doornhof (CDA), Frentrop (FVD), Janssen (SP), Karimi (GL), Meijer (VVD), Nicolaï (PvdD), Otten (Fractie-Otten) (ondervoorzitter), Recourt (PvdA), Rietkerk (CDA), Veldhoen (GL), Van Wely (Fractie-Nanninga), Raven (OSF).

X Noot
3

Samenstelling commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport:

Ganzevoort (GL), Gerkens (SP), Van Dijk (SGP), Van Hattem (PVV), Nooren (PvdA), Oomen-Ruijten (CDA), Rombouts (CDA), Bredenoord (D66), Koole (PvdA), De Bruijn-Wezeman (VVD), Baay-Timmerman (50PLUS), A.J.M. van Kesteren (PVV), Adriaansens (VVD) (voorzitter), Van der Burg (VVD), Dessing (FVD), Van Gurp (GL), Nicolaï (PvdD), Van Pareren (Fractie-Nanninga) (ondervoorzitter), Prins-Modderaar (CDA), Vendrik (GL), Verkerk (CU), Hermans (Fractie-Nanninga) Van der Voort (D66), Keunen (VVD), Pouw-Verweij (Fractie-Nanninga), Raven (OSF).

X Noot
4

Samenstelling commissie Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis van de Koning:

Kox (SP), Koffeman (PvdD), Ganzevoort (GL), De Boer (GL), Van Hattem (PVV), Pijlman (D66), Rombouts (CDA), Schalk (SGP), Koole (PvdA). Klip-Martin (VVD), Baay-Timmerman (50PLUS), Bezaan (VVD), Van der Burg (VVD), Crone (PvdA), Dessing (FVD), Dittrich (D66) (voorzitter), Doornhof (CDA), Frentrop (FVD), Meijer (VVD), Nicolaï (PvdD) (ondervoorzitter), Rietkerk (CDA), Rosenmöller (GL), Verkerk (CU), De Vries (Fractie-Otten), Keunen (VVD), Van der Linden (Fractie-Nanninga), Raven (OSF).

X Noot
5

Stb. 2021, 24.

X Noot
6

Stb. 2021, 24.

X Noot
8

Ter inzage gelegd bij de Directie Inhoud.

X Noot
9

Ter inzage gelegd bij de Directie Inhoud.

X Noot
10

Ter inzage gelegd bij de Directie Inhoud.

Naar boven