35 433 Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) voor het jaar 2020 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake COVID-19 crisismaatregel herverzekering leverancierskredieten)

Nr. 12 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 februari 2021

Bij deze bericht ik uw Kamer over de definitieve verlenging van de herverzekering leverancierskredieten tot en met 30 juni 2021. Op 18 december 2020 heeft de Europese Commissie hiervoor goedkeuring verleend. Vervolgens zijn de overeenkomsten met de deelnemende verzekeraars gesloten.

De voorwaarden voor de herverzekering zijn op een beperkt aantal punten gewijzigd ten opzichte van de herverzekering voor 2020. De belangrijkste veranderingen hebben te maken met de verdeling van inkomsten, kosten en risico’s. In 2020 kwamen alle premies ten goede aan de Staat, kregen de verzekeraars hun volledige operationele kosten vergoed en droegen de verzekeraars een eigen risico van 10% over de eerste 1 miljard euro aan schade voor de Staat (dus maximaal 100 miljoen euro eigen risico). Voor verlenging van de eerste zes maanden van 2021 zullen alle inkomsten en kosten inclusief schades verdeeld worden tussen Staat en de verzekeraars in een verhouding van 90%-10%, in lijn met het eigen risico van verzekeraars. Dit betekent dus voor de verzekeraars dat ze een deel van de premie mogen houden. In ruil daarvoor moeten ze ook een deel van de operationele kosten dragen en geldt dat er geen maximum meer is aan het eigen risico dat ze dragen.

Het maximumgarantiebedrag van 12 miljard euro waarmee uw Kamer heeft ingestemd geldt voor de hele herverzekeringsperiode, dus voor alle uitgekeerde en potentiële schades die zien op leveringen die plaats hebben gevonden of plaats zullen vinden van 1 januari 2020 tot en met 30 juni 2021. De budgettaire gevolgen van deze verlenging zijn beschreven in de nota van wijziging van de begroting 20211 en in het toetsingskader Risicoregelingen2.

In totaal hebben zeven verzekeraars een herverzekeringsovereenkomst met de Staat gesloten voor de eerste zes maanden van 2021. Dit zijn dezelfde verzekeraars als die de herverzekeringsovereenkomst in 2020 hebben getekend, te weten: Atradius, Coface, Euler-Hermes, Credendo, Nexus, Mercury en Zurich. Ook andere geïnteresseerde kredietverzekeraars konden een verzekeringsovereenkomst tekenen voor de eerste zes maanden 2021. Er heeft zich echter geen andere verzekeraar gemeld.

Tot slot wil ik benadrukken dat in lijn met de gewijzigde motie Tony van Dijck3 ook voor de eerste zes maanden van 2021 geldt dat de verzekeraars waarmee een overeenkomst is gesloten geen bonussen aan de bestuurders of dividenden mogen uitkeren voor de Nederlandse activiteiten. De accountant van de Staat zal hier in zijn controlewerkzaamheden nadrukkelijk op toetsen en hierover rapporteren aan de Staat.

De Staatssecretaris van Financiën, J.A. Vijlbrief


X Noot
1

Kamerstuk 35 570 IX nr. 36

X Noot
2

Bijlage bij Kamerstuk 35 570 IX, nr. 36

X Noot
3

Kamerstuk 35 433, nr. 7

Naar boven