35 420 Noodpakket banen en economie

Nr. 417 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 november 2021

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de stand van zaken van de vaststellingen van de eerste tranche van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW1) en het proces in de komende periode. De deadline voor het aanvragen van een vaststelling bij UWV van deze eerste tranche is zondag 31 oktober jl. verstreken.

Ingediende vaststellingsaanvragen

In de afgelopen periode is veel aandacht geweest voor de vaststellingsprocedure van de NOW1 en de daarvoor noodzakelijke aanvraag van een vaststelling door werkgevers die een voorschot (80%) van de eerder aangevraagde subsidie hebben ontvangen. Dit onderwerp is niet alleen aan de orde geweest in recente communicatie met uw Kamer1 maar ook is er in de afgelopen maanden een intensieve communicatiecampagne geweest om zoveel mogelijk werkgevers te attenderen op de deadline van 31 oktober. Dit betrof zowel een individuele benadering van werkgevers door UWV – iedere werkgever is door UWV gebeld (niet iedereen heeft opgenomen) – als een algemene informatiecampagne via advertenties in dagbladen en spotjes op nationale radiozenders. Eerder al was de sluitingsdatum van het loket naar 31 oktober geschoven om werkgevers voldoende tijd te gunnen. Werkgevers hebben op die manier ruim een jaar de tijd gehad om hun aanvraag in te dienen.

Veruit de meeste werkgevers hebben hun vaststellingsaanvraag op tijd ingediend. In de afgelopen weken is het aantal aanvragen fors gestegen. In de monitoringsbrief die 20 september jl. aan uw Kamer is gestuurd2 was de stand 66.700 vaststellingsaanvragen voor de NOW1. De eindstand op 1 november is 117.887 vaststellingsaanvragen voor de NOW1. Daarnaast hebben 12.213 werkgevers aangegeven nog geen volledige vaststelling te kunnen aanvragen omdat de benodigde derden- of accountantsverklaring nog ontbreekt. Deze werkgevers krijgen aanvullend 14 weken de tijd om met behulp van de benodigde verklaring hun vaststellingsaanvraag in te kunnen dienen3. In totaal hebben dus 130.100 werkgevers de vaststelling (deels) aangevraagd vóór de deadline van 31 oktober, op een totaal aantal van 139.538 werkgevers die een voorschot NOW1 hebben ontvangen. Deze 130.100 werkgevers vertegenwoordigen ca. 7,6 miljard van het totaal verstrekte voorschotbedrag van 7,9 miljard (96%). 9.438 werkgevers hebben geen vaststellingsaanvraag gedaan. Een deel van deze laatste groep zal mogelijk bewust geen aanvraag hebben ingediend, omdat deze werkgevers al verwachten dat er geen recht op NOW1 zal bestaan en het volledige in voorschot verstrekte bedrag zal moeten worden terugbetaald. Het niet aanvragen van een vaststelling zal in die gevallen uiteindelijk immers leiden tot een nihilstelling (volledige terugbetaling van het verstrekte voorschot).

Het proces vanaf nu

De ingediende aanvragen zullen na het vaststellingsproces bij UWV leiden tot een definitief subsidiebedrag. Afhankelijk van het eerder verstrekte voorschot zal dit resulteren in een nabetaling door UWV aan de werkgever of in een terugbetaling door de werkgever aan UWV. Voor terugbetaling aan UWV geldt de reguliere termijn van zes weken. Maar ik kan mij goed voorstellen dat de terugbetaling sommige werkgevers rauw op het dak valt, nu hun omzet net weer op normaal niveau begint te komen. UWV is daarom coulant in het afspreken van een betalingsregeling. Voor een betalingsregeling die bij de werkgever past kan telefonisch of digitaal contact worden opgenomen met UWV, waarbij een werkgever tot maximaal vijf jaar de tijd kan krijgen om de terugbetaling te voldoen. Daarnaast kan een betaalpauze van maximaal een jaar worden ingelast en is er bij betaling in termijnen geen sprake van rente.

Werkgevers die nog geen aanvraag hebben ingediend (9.438 werkgevers, deze groep werkgevers vertegenwoordigt ca. 320 miljoen (4%) van het totaal verstrekte voorschot), ontvangen op korte termijn een formele laatste herinnering van UWV en krijgen daarmee nog één mogelijkheid om aan de verplichtingen te voldoen. Deze werkgevers krijgen tot en met 9 januari 2022 om alsnog de aanvraag in te dienen. Er zijn immers omstandigheden denkbaar waardoor werkgevers de deadline niet gehaald hebben.

De groep werkgevers (12.213) die vóór 31 oktober jl. heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben voor het indienen van een benodigde derden- of accountantsverklaring heeft daarvoor 14 weken aanvullend de tijd. Dit komt voor deze groep neer op uiterlijk 6 februari a.s.

Het kan zich voordoen dat een werkgever die niet binnen de deadline van 31 oktober een vaststellingsaanvraag heeft gedaan, vervolgens binnen de herstelperiode (periode tussen 31 oktober en 9 januari) een nog niet volledige vaststellingsaanvraag doet vanwege het nog ontbreken van een derden- of accountantsverklaring. In dat geval geldt binnen de herstelperiode wederom de mogelijkheid om conform de NOW-regeling binnen uiterlijk 14 weken de vaststelling inclusief de benodigde verklaring in te dienen.

Tot slot

Het is een heftige tijd geweest voor veel ondernemers. Ondanks de grote onzekerheid die de coronacrisis met zich meebracht en in sommige sectoren nog altijd brengt, hebben veel ondernemers er alles aan gedaan om hun bedrijf en personeel te behouden. Dat verdient een groot compliment. Nu blijkt dat de afgelopen weken veruit de meeste ondernemers een vaststellingsaanvraag hebben ingediend, kan ik alleen maar trots zijn op hen en het UWV dat het proces op deze manier gelopen is. De werkgevers die nog geen of ten dele een vaststellingsaanvraag hebben gedaan krijgen via verschillende wegen de mogelijkheid om deze alsnog te doen of af te ronden. Het verdere verloop van het proces wordt op de voet gevolgd, maar al het voorgaande in acht genomen heb ik vertrouwen in het verdere verloop van het vaststellingsproces van de NOW1.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A.D. Wiersma


X Noot
1

o.a. «Kamerbrief over wijzigingsregelingen NOW najaar 2021 en vaststelling NOW-1» (Kamerstuk 35 420, nr. 357) en «Stand van zaken NOW september 2021» (Kamerstuk 35 420, nr. 361)

X Noot
2

«Monitoring Arbeidsmarkt en Beroep Noodpakket» (Kamerstuk 35 420, nr. 363)

X Noot
3

«Kamerbrief over wijzigingsregelingen NOW najaar 2021 en vaststelling NOW-1» (Kamerstuk 35 420, nr. 357)

Naar boven