35 420 Noodpakket banen en economie

Nr. 351 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 juli 2021

Hierbij bied ik u de uitkomsten van het traject «Nederland na de crisis» aan1. Onder leiding van het programma-DG Samenleving en COVID-19 is een interdepartementaal team aan de slag gegaan met de vraag hoe Nederland op de lange termijn kan herstellen en vernieuwen naar aanleiding van de coronacrisis. Hierbij waren VNG, IPO, RIVM en planbureaus SCP, PBL en CPB betrokken.

Als belangrijk onderdeel van dit traject zijn er, in nauwe samenwerking met mede-overheden, dialooggesprekken georganiseerd met burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en wetenschappers. Via de methode «waarderend onderzoek» is allereerst aan deelnemers gevraagd wat zij geschikte thema’s vonden als het gaat om het Nederland in de jaren na de coronacrisis. Er is actief geprobeerd om een zo gevarieerde groep deelnemers te spreken.

De uitkomsten van de dialoog – te volgen via www.watisjouwidee.nl – zijn samengenomen met adviezen, rapporten en analyses van planbureaus, academici, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Bijgaand perspectief is een bundeling hiervan en bouwt daarmee verder op adviezen van onder meer het SCP, CPB, PBL, Denktank Coronacrisis en de VNG. Het gaat om een reflectiedocument waarbij de inzichten uit de dialoogtafels een centrale rol spelen.

Het perspectief bevat aanknopingspunten voor herstel- en vernieuwingsinitiatieven van de overheid (centraal en decentraal) en organisaties die een rol hebben in het vormgeven van Nederland na de crisis. Het is aan de samenleving en het (toekomstig) kabinet om te bepalen hoe zij de uitkomsten van de dialoog omzetten in maatschappelijke actie en (beleids)keuzes.

Dit perspectief is daarmee met nadruk voor en door de samenleving gemaakt.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven