35 420 Noodpakket banen en economie

Nr. 232 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 februari 2021

Tijdens de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat op 5 november jl. (Handelingen II 2020/21, nr. 21, item 12) heeft de Tweede Kamer een motie van het lid Graus c.s. aangenomen. In deze motie (Kamerstuk 35 570 XIII, nr. 15) wordt de regering verzocht met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en ondernemersorganisaties als MKB-Nederland mogelijkheden te verkennen die op korte termijn leiden tot merkbare vermindering van regeldruk voor ondernemers, en het midden- en kleinbedrijf bij te staan, mogelijk zelfs te laten voortbestaan, tijdens de coronacrisis. Hierbij informeer ik u hoe invulling is gegeven aan deze motie.

Om ondernemers te ondersteunen en perspectief te bieden in de huidige zware omstandigheden heeft het kabinet na de eerste twee noodpakketten een omvangrijk, breder steun- en herstelpakket vastgesteld waarbij de regelingen niet alleen zijn verlengd maar ook fors zijn uitgebreid. Al deze pakketten zijn in verschillende fases voorgelegd aan en besproken met uw Kamer. Financiële regelingen als de NOW, Tozo, en TVL zijn verlengd. Daarmee kan een deel van de loonkosten worden vergoed, kunnen inkomensondersteuning en leningen voor bedrijfskapitaal worden geboden en kan worden tegemoetgekomen in de vaste lasten van ondernemers. Als aanvullende steun op deze regelingen is recentelijk de TOA (Time-out-arrangement) toegevoegd. Op de TOA wil ik verderop in deze brief nog in het bijzonder ingaan, vanwege het onderdeel in deze aanpak dat zich richt op lokaal maatwerk voor ondernemers in zwaar weer (Kamerbrief van 27 oktober jl.)1.

Ter uitvoering van de motie Graus c.s. heeft mijn ministerie overleg gevoerd met de VNG en MKB-Nederland. Overigens zijn deze organisaties voortdurend met elkaar in overleg om de lokale impact van de coronacrisis voor ondernemers te bespreken en daarbij bruggen te slaan tussen de gemeentelijke overheden en ondernemers(verenigingen).

Hierna ga ik kort in op de belangrijkste maatregelen die in het overleg met VNG en MKB-Nederland zijn besproken en die op lokaal niveau en op korte termijn zouden kunnen leiden tot merkbaar minder regeldruk voor ondernemers in het mkb. Deze maatregelen kunnen aanvullend op de hiervoor genoemde steunpakketten worden uitgevoerd.

1. Blijvend meer inzet op ondernemersdienstverlening van gemeenten

De druk op de ondernemersdienstverlening bij gemeenten is toegenomen met de crisis. Om gemeenten hierbij te ondersteunen met goede voorbeelden uit de praktijk is eind vorig jaar in opdracht van VNG het rapport «Corona geeft ondernemersdienstverlening een impuls»2 verschenen. Dit rapport wijst uit dat veel gemeenten in Nederland naar aanleiding van de coronacrisis de ondernemersdienstverlening op alle linies hebben geïntensiveerd en verbeterd. Gemeenten hebben bovendien aangegeven deze standaard te willen vast houden. Ik ben positief over deze intensivering van de ondernemersdienstverlening van gemeenten als gevolg van de coronacrisis en denk met gemeenten mee over de wijze waarop dit kan worden bestendigd.

In overleg met MKB-Nederland doet de VNG daarnaast een aantal suggesties om de regeldruk voor ondernemers te verminderen.

  • 1. Mogelijkheden die voornamelijk werden genoemd houden verband met de (wijze van) vergunningverlening. Geadviseerd wordt om daar waar mogelijk de afhandeling van vergunningaanvragen van ondernemers te versnellen. Verder valt concreet te denken aan het schrappen van de objectvergunning uit de APV en het schrappen van de vergunningplicht voor een bedrijfsnaam aan de gevel. Voor beide opties geldt dat het formuleren van algemene voorwaarden in de APV een goed alternatief kan zijn dat lastenluwer is.

  • 2. Ook kan worden gekeken naar versoepelingen van bestaande regels, bijvoorbeeld met meer mogelijkheden om tijdelijk te gedogen. Hierbij valt concreet te denken aan het handhaven van het ruimere terrassenbeleid en de automatische verlenging van terrasvergunning. De snelle verruiming van de terrassen vorige zomer heeft bij de horeca geleid tot merkbaar minder regeldruk. Ook zou kunnen worden gedoogd ten aanzien van venstertijden en gestelde voorwaarden aan reclame-uitingen.

  • 3. Waar mogelijk kan worden gekeken naar (verder) uitstel of spreiding van gemeentelijke belastingen.

  • 4. Veel gemeenten hebben, aanvullend op het landelijk steunpakket voor ondernemers, zelf ook lokale maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen. De VNG organiseert de komende maanden diverse webinars en gesprekken met gemeenten over onder andere best practices voor bovenstaande mogelijkheden.

2. Extra inzet op goede schuldhulpverlening voor ondernemers

VNG is in gesprek met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om te komen tot het project «Ondernemers Ontschulden»; Ondersteuning gemeentelijke aanpak tijdige hulpverlening voor ondernemers met schulden 2021–2022», gemeenten ondersteunen bij de schuldhulpverlening voor ondernemers. Mogelijke pijlers van dit project zijn:

  • 1. Creëren van grotere alertheid bij gemeenteambtenaren. Door tijdig hulp te bieden worden ook de kosten voor gemeenten beperkt. Gemeenten kunnen niet slechts volstaan met het aanbieden van een traject in het kader van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen, waarbij de schulden niet of beperkt worden aangepakt. Gemeenten zijn daarnaast verplicht om schuldhulptrajecten open te stellen voor zelfstandig ondernemers.

  • 2. Voorzien van adequate, op schuldhulp toegespitste informatie voor ondernemers op een centrale plek binnen de gemeente;

  • 3. Bevorderen van de communicatie over schuldhulpverlening tussen onder andere relevante disciplines binnen de gemeentelijke organisatie, waaronder het sociaal domein en economische zaken;

  • 4. Voorzien in best practices en adviezen bij de organisatie van schuldhulpverlening.

  • 5. Het Ministerie van SZW ondersteunt gemeenten in het verbeteren van de dienstverlening aan (zelfstandig) ondernemers. U heeft een afschrift ontvangen van het Gemeentenieuws van SZW3 en een brief aan de colleges van Burgermeester en Wethouders4.

3. TOA: onderzoek naar lokaal maatwerk

Het Ministerie van EZK zal een onderzoek laten uitvoeren naar hoe gemeenten ondernemers, die door corona in zwaar weer verkeren, in het lokale beleid ondersteunen. Daarbij wordt gekeken naar diverse aspecten van lokaal beleid, handhaving en uitvoering, zoals op het terrein van vergunningen, innovatie- of digitaliseringsstimulansen, inkomensondersteuning of om- of bijscholing. De belangrijkste inzichten en goede praktijkvoorbeelden zullen onder gemeenten worden verspreid, onder andere in de vorm van handreikingen. Bij het in kaart brengen van de goede praktijkvoorbeelden zal aandacht zijn voor eventuele onnodige regeldruk. Het onderzoek zal naar verwachting in het voorjaar worden opgeleverd.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven