34 952 Investeren in Perspectief – Goed voor de Wereld, Goed voor Nederland

Nr. 132 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 april 2021

De Tweede Kamer heeft op 8 december 2020 de gewijzigde motie van de leden Alkaya en Bouali (Kamerstuk 35 570 XVII, nr. 48) aangenomen die de regering verzoekt om zo veel mogelijk programma’s die gericht zijn op de aanpak van hiv en aids onverminderd door te zetten (Handelingen II 2020/21, nr. 34, item 16). In deze brief geef ik aan hoe ik uitvoering aan de motie geef.

De aanpak van hiv en aids is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse steun voor Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR). Nederland steunt de aanpak van hiv en aids via multilaterale organisaties en het maatschappelijk middenveld. Daarbij wordt nauw samengewerkt met strategische partners zoals UNAIDS, Global Fund to fight Aids, TB and Malaria, Aidsfonds, Frontline AIDS en Robert Carr Fund. Financiële steun wordt gecombineerd met politieke en diplomatieke inzet in de multilaterale fora en op landenniveau, waar Nederland zich blijft richten op de kwetsbare positie van meisjes en jonge vrouwen en gemarginaliseerde groepen.

Een van de zeven nieuwe SRGR partnerschappen, de Love Alliance, uitgevoerd door Aidsfonds en partners, zet zich de komende jaren met name in voor het bevorderen van gelijke toegang tot hiv-preventie en zorg voor LHBTI’s, sekswerkers en mensen die drugs gebruiken in tien Afrikaanse landen. Aandacht voor harm reduction krijgt gestalte door zowel programmatische steun als politieke steun voor mensen die drugs gebruiken. Via het regionale SRGR en hiv programma in Zuidelijk Afrika vindt er daarnaast uitvoering plaats van diverse programma’s voor kwetsbare jongeren, meisjes, vrouwen en groepen die gecriminaliseerd worden zoals LHBTI’s, sekswerkers en migranten.

Ik ben voornemens de NL steun aan aanpak hiv en aids via de genoemde programma’s onverminderd voort te zetten. COVID-19 laat het belang nog eens zien van het blijven investeren in SRGR, waarbinnen de aanpak van hiv en aids een belangrijke prioriteit blijft. Binnen het budget voor SRGR inclusief hiv aids (begrotingsartikel 3.1) kan rond de 70 mln EUR worden toegerekend aan financiering van de aanpak van hiv aids. Mits de BHOS begroting onder het nieuwe kabinet op peil blijft, en gelijke keuzen worden gemaakt t.a.v. thematische prioriteiten, kunnen de uitgaven voor hiv aids de komende jaren grotendeels gelijk blijven.

Ik sta voor de gekozen verdeling tussen de thema’s en artikelen zoals gepresenteerd in mijn begroting 2021 en acht de beschikbare middelen voor SRGR inclusief hiv en aids voldoende, binnen de mogelijkheden die er nu zijn.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, S.A.M. Kaag

Naar boven