34 919 Defensienota

Nr. 27 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 1 november 2018

De vaste commissie voor Defensie heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Staatssecretaris van Defensie over de brief van 18 september 2018 inzake de inzetbaarheidsrapportage eerste helft 2018 (Kamerstuk 34 919, nr. 26).

De Minister en Staatssecretaris van Defensie hebben deze vragen beantwoord bij brief van 26 oktober 2018. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie, Aukje de Vries

De griffier van de commissie, De Lange

1

Beoogt de regering op termijn over een grotere capaciteit voor defensieve dan wel offensieve cyberoperaties te beschikken op basis van het toegevoegde budget hiervoor? Zo ja, op welke termijn moet welke groei in capaciteit hebben plaatsgevonden?

Ja. In het regeerakkoord (bijlage bij Kamerstuk 34 700, nr. 34) heeft de regering extra geld vrijgemaakt voor veiligheid in het digitale domein. Hiervan is in 2019 een bedrag van € 12 mln bestemd voor versterking van cybercapaciteiten bij Defensie, een bedrag dat verder oploopt naar € 20 mln structureel vanaf 2021. Hiervan worden de inlichtingencapaciteiten en de offensieve en defensie cybercapaciteiten bij Defensie versterkt. Hoe dit zijn beslag zal krijgen zal ik nader toelichten in de Defensie Cyber Strategie, die ik uw Kamer dit najaar zal zenden.

2

Ligt de verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen van roadmaps voor het herstel van de gereedheid bij de desbetreffende eenheid, of is deze centraal belegd?

De roadmap «structureel herstel gereedheid» is onder leiding van de Commandant der Strijdkrachten met inbreng van de Operationele Commando’s opgesteld. De roadmap wordt centraal beheerd door Commandant der Strijdkrachten.

3

Hoe verhoudt de opmerking dat «het herstel van de gereedheid zich lastig planmatig [laat] vastleggen op een jaartal» tot de eerder in de richting van de Kamer genoemde jaartallen?

Zoals in de Begroting 2017 (Kamerstuk 34 550 X, nr. 2) en verder is gemeld zijn voor het herstel van de gereedheid vele factoren van belang, die op elkaar van invloed zijn. De beschikbaarheid van voldoende materieel is bijvoorbeeld een factor die van belang is. Maar ook de beschikbaarheid van voldoende en goed gekwalificeerd personeel en voldoende (gevechts)ondersteuning om op alle niveaus van het geweldsspectrum te kunnen oefenen en te worden ingezet. Daarnaast is missiedruk van invloed op het herstel van de gereedheid. Niet alle factoren hebben we zelf volledig in de hand. Een vertraagde levering van reservedelen heeft bijvoorbeeld invloed, maar ook de aantrekkende arbeidsmarkt speelt ons parten.

4

Welke eenheden zullen naar uw verwachting in 2021 niet voldoen aan de gereedheidsnorm?

In de inzetbaarheidsrapportage wordt u hier twee maal per jaar over geïnformeerd met een vertrouwelijke bijlage waarin alle capaciteiten en eenheden staan vermeld.

Naar boven