34 877 Voorziening in het bestuur van het openbaar lichaam Sint Eustatius(Tijdelijke wet taakverwaarlozing Sint Eustatius)

G VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 7 maart 2019

De leden van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties1 hebben op 20 en 27 november 2018 de brief van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besproken d.d. 16 november 2018 inzake de tweede voortgangsrapportage Sint Eustatius.2 De leden van de SP-fractie hebben naar aanleiding hiervan op 30 november 2018 een aantal vragen gesteld aan de Staatssecretaris.

De leden van de PvdA-fractie hebben zich bij die vragen aangesloten.

De Staatssecretaris heeft op 6 maart 2019 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties, Bergman

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Den Haag, 30 november 2018

De leden van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties hebben op 20 en 27 november 2018 uw brief besproken d.d. 16 november 2018 inzake de tweede voortgangsrapportage Sint Eustatius.3 De leden van de SP-fractie hebben naar aanleiding hiervan de volgende vragen. De leden van de fractie van de PvdA sluiten zich bij deze vragen aan.

Tijdens het debat over het wetsvoorstel Voorziening in het bestuur van het openbaar lichaam Sint Eustatius (Tijdelijke wet taakverwaarlozing Sint Eustatius)4 is er intensief gesproken over de onwenselijkheid van het uitstellen van de verkiezingen. In de onderhavige voortgangsrapportage schrijft de Staatssecretaris:

«Met name nu de verwaarlozing nog ernstiger blijkt te zijn dan verwacht, is het niet realistisch dat het tijdelijke bestuur al binnen een jaar deze gewenste duurzame verbeteringen tot stand zou kunnen brengen.»5

De leden van de SP-fractie vragen de Staatssecretaris aan te geven welke stappen er sinds de inwerkingtreding van de Tijdelijke wet taakverwaarlozing Sint Eustatius zijn gezet om het bestuur op orde te krijgen, in de zin van het herwinnen van het vertrouwen onder de bevolking. Zijn er bijvoorbeeld inmiddels contacten met mensen – niet afkomstig uit de «oude» politieke groeperingen – die zich actief met politiek en bestuur willen bemoeien?

De vaste commissie voor Koninkrijksrelaties ziet uw beantwoording met belangstelling tegemoet en ontvangt deze graag binnen vier weken na dagtekening van deze brief.

De voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties, Ganzevoort

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 maart 2019

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen die zijn gesteld door de SP- en PvdA-fractie over de tweede voortgangsrapportage Sint Eustatius. Deze vragen werden ingezonden op 30 november 2018, met kenmerk 164124.01u.

De leden van de SP- en PvdA-fractie vragen de Staatssecretaris aan te geven welke stappen er sinds de inwerkingtreding van de Tijdelijke wet taakverwaarlozing Sint Eustatius zijn gezet om het bestuur op orde te krijgen, in de zin van het herwinnen van het vertrouwen onder de bevolking. Zijn er bijvoorbeeld inmiddels contacten met mensen – niet afkomstig uit de «oude» politieke groeperingen – die zich actief met politiek en bestuur willen bemoeien?

Het afgelopen jaar zijn door het huidige bestuur van Sint Eustatius verschillende maatregelen genomen om het vertrouwen van de bevolking in het bestuur te herwinnen. In de voortgangsrapportages Sint Eustatius worden diverse maatregelen toegelicht die het bestuur heeft genomen of gaat nemen, zoals het wekelijkse inloopspreekuur met de regeringscommissaris en de thematische Town Hall Meetings die met enige regelmaat plaatsvinden. Daarnaast biedt de tweede voortgangsrapportage onder andere inzicht in de verschillende trainingen die het openbaar lichaam aanbiedt aan ambtenaren, (oud)politici en inwoners met politieke ambities. Voor een volledig beeld van de maatregelen verwijs ik u graag naar de bijgesloten voortgangsrapportages6 die aan de Eerste en Tweede Kamer zijn gestuurd.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops


X Noot
1

Samenstelling: Engels (D66), Van Bijsterveld (CDA), Ten Hoeve (OSF), Huijbregts-Schiedon (VVD), Van Kappen (VVD), Ester (CU), Ganzevoort (GL), (voorzitter), Engels (D66), (vice-voorzitter), Schouwenaar (VVD), Sent (PvdA), Kok (PVV), Gerkens (SP), Vlietstra (PvdA), Don (SP), P. van Dijk (PVV), Jorritsma-Lebbink (VVD), Meijer (SP), Oomen-Ruijten (CDA), Rinnooy Kan (D66), Schalk (SGP), Sini (PvdA), Baay-Timmerman (50PLUS), A.J.M. van Kesteren (PVV) en Van Leeuwen (PvdD).

X Noot
2

Kamerstukken I, 2018/2019, 34.877, F.

X Noot
3

Kamerstukken I, 2018/2019, 34 877, F.

X Noot
4

Handelingen I 2017/2018, nr. 18, item 5.

X Noot
5

Kamerstukken I, 2018/2019, 34 877, F, p. 8.

X Noot
6

Ter inzage gelegd op de afdeling Inhoudelijke ondersteuning onder griffienr. 164124.02.

Naar boven