Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2017-2018 | 34775-X nr. 131 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2017-2018 | 34775-X nr. 131 |
Vastgesteld 29 juni 2018
De vaste commissie voor Defensie heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Defensie over de brief van 16 mei 2018 inzake het Jaarverslag 2017 Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch Gebied (Kamerstuk 34 775 X, nr. 105).
De Minister heeft deze vragen beantwoord bij brief van 29 juni 2018. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.
De voorzitter van de commissie, Ten Broeke
De griffier van de commissie, De Lange
1.
Hoe vaak zijn in 2017 gezamenlijke patrouilles uitgevoerd met ketenpartners van de douane (inclusief het Korps Politie Curaçao)?
De Kustwacht werkt structureel samen met de Douane en de Politiekorpsen van de landen. In 2017 is in de periode van 3 september t/m 31 december gezamenlijk gepatrouilleerd. 39 patrouilles zijn uitgevoerd met de Douane en 9 daarvan met een combinatie van de Douane en het Korps Politie Curaçao (KPC). Daarnaast zijn samen met de Douane en het KPC patrouilles uitgevoerd tijdens evenementen zoals «fuikdag» en semana santa.
2.
Op basis van welke informatie signaleert u (verdachte) vaartuigen voor de kust van Aruba en Curaçao? In hoeveel gevallen signaleert u op basis van technische signalen (bijvoorbeeld radaranalyses)? In hoeveel gevallen signaleert u op basis van meldingen/tips? In hoeveel gevallen ontdekt u deze per toeval?
Vaartuigen voor de kust van Aruba en Curaçao worden gedetecteerd door de varende en vliegende eenheden van de Kustwacht op patrouille en de walradarketen. Het detecteren is altijd een samenspel van al deze sensoren en het op basis van Intelligence Gestuurd Politieoptreden (IGP) op het juiste moment in de juiste positie patrouilleren. Informatie uit tips of van andere diensten en/of bij toeval verkregen informatie is een onderdeel van het IGP, maar deze informatie is voor de Kustwacht niet te kwantificeren.
3.
In hoeverre is de Venezolaanse Kustwacht coöperatief als het gaat om het verhinderen van irreguliere migratie per vaartuig van Venezolanen naar het Caribische deel van het Koninkrijk?
Voor zover de Kustwacht kan beoordelen stelt de Venezolaanse Kustwacht zich coöperatief op in de samenwerking rondom het verhinderen van irreguliere migratie. Uit de communicatie met de Venezolaanse Kustwacht kan worden afgeleid dat ook door hen gepatrouilleerd wordt in Venezolaanse wateren.
4.
Welke middelen gebruikt de Venezolaanse Kustwacht om irreguliere migratie per vaartuig te verhinderen?
De Venezolaanse Kustwacht beschikt over soortgelijke cutters als de Kustwacht Caribisch gebied en diverse kleinere patrouillevaartuigen. Daarnaast gebruikt de Venezolaanse Kustwacht helikopters en maritieme patrouillevliegtuigen van de Venezolaanse Marine.
5.
Is de Venezolaanse Kustwacht enkel actief in de eigen territoriale wateren of ook daarbuiten?
De Venezolaanse Kustwacht is ook buiten de eigen territoriale wateren actief. Dit kan nodig zijn in het geval van opsporing of een search and rescue optreden.
6.
Wat bedoelt u precies met de zin: «In 2017 is namelijk geconstateerd dat een belangrijk onderdeel van het politiegedachtegoed nog bij de Kustwacht moet worden versterkt, te weten de opsporingscapaciteit»? Wat kan er beter en wat gaat u doen om dat te bewerkstelligen?
De Nederlandse Politie heeft op basis van de Wet politiegegevens een scheiding aangebracht tussen de domeinen handhaving, intelligence en opsporing. De Kustwacht hanteert dezelfde scheiding om zo goed mogelijk op te treden als politieorganisatie. Vooralsnog heeft de Kustwacht echter geen opsporingscapaciteit. Dit betekent dat de beschikbare informatie onvoldoende kan worden verrijkt met aanvullende informatie uit opsporing, hetgeen de Kustwacht effectiever zou maken in het politieoptreden op basis van inlichtingen. De Kustwacht heeft dit in het jaarplan 2018 onderkend en start in samenspraak en samenwerking met de ketenpartners in 2018 een pilot om de opsporingscapaciteit in te richten.
7.
Wat is de status van het verwervingsproces ten behoeve van beeldopbouw, informatievergaring en Search and Rescue?
De Kustwacht heeft de behoeftestelling ingediend. Deze wordt nog voor de zomer vastgesteld. Daarna zal conform het Defensie Materieel Proces de verwerving plaatsvinden. Het huidige contract van de vastvleugelige toestellen loopt af in februari 2020 en van de helikopters in oktober 2020.
8.
Hoeveel vaartuigen zijn in 2017 door de Kustwacht Caribisch gebied onderschept? Hoeveel mensen zaten aan boord van die vaartuigen? Is dat aantal gelijk aan het genoemde aantal aangehouden illegalen?
9.
Hoeveel illegalen zijn in 2017 overgedragen aan ketenpartners? Kunt u daarbij een onderscheid maken in ketenpartner/land?
Antwoord op de vragen 8 en 9:
In 2017 zijn naar schatting 51 vaartuigen onderschept en zijn 326 illegalen staande gehouden en overgedragen aan het politiekorps van het betreffende land. Dit betreft 295 op Curaçao aan het Korps Politie Curaçao, 3 op Sint Maarten aan het Korps Politie Sint Maarten en 28 op Aruba aan het Korps Politie Aruba.
10.
Hoe vaak is het in 2017 voorgekomen dat u vaartuigen aantrof, waarvan de opvarenden reeds waren verdwenen?
Dit is tweemaal voorgekomen, éénmaal op Curaçao en éénmaal op Aruba.
11.
Hoe vaak kwam het tussen 2014 en 2017 voor dat er aan boord van de Venezolaanse fruitbarkjes, actief op de Curaçaose markt, illegalen zaten, dan wel gepoogd werd het fruitbarkje te misbruiken voor irreguliere migratie of mensensmokkel?
Dit soort illegaliteit wordt hoofdzakelijk geconstateerd door de immigratiedienst van het KPC. De Kustwacht stuurt niet op deze informatie. Bij controle door de Kustwacht zijn in 2017 geen ongedocumenteerden staande gehouden aan boord van fruitbarkjes actief op de Curaçaose markt. De Kustwacht heeft wel informatie omtrent sporadische «droppings» van mensen voor de kust voordat barkjes naar binnen varen. Tot op heden zijn die niet onderschept en aantallen zijn hierbij onbekend.
12.
Wat is het grootste aantal illegale opvarenden dat op één bootje is tegengekomen?
Het grootste aantal illegalen dat tot en met 1 juni 2018 op één bootje is aangetroffen is 41.
13.
Hebben Curaçao en Sint Maarten hun bijdrage aan de kustwacht over 2017 reeds betaald?
De bijdragen van Curaçao en Sint Maarten over 2017 zijn op moment van schrijven nog niet ontvangen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-X-131.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.