34 073 Aanpassing van enige arbeidsrechtelijke bepalingen die een belemmering kunnen vormen voor werknemers en ambtenaren die na de AOW-gerechtigde leeftijd willen blijven werken (Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd)

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 18 februari 2015

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

1

In artikel III, onderdeel C, wordt «Artikel 45, eerste lid, onderdelen o en p» vervangen door: Aan artikel 45, eerste lid, onderdelen o en p.

2

Het in artikel III, onderdeel D, voorgestelde artikel 63e komt te luiden:

Artikel 63e

1. Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen verhaalt op de werkgever, bedoeld in artikel 9, 10 of 12, het ziekengeld, alsmede de overlijdensuitkering, bedoeld in artikel 35, vermeerderd met de verschuldigde inkomensafhankelijke bijdrage, bedoeld in artikel 42 van de Zorgverzekeringswet, dat door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen is betaald aan de verzekerde ten aanzien van wie de eerste dag van de ongeschiktheid tot werken is gelegen op of na de dag dat de verzekerde de leeftijd, bedoeld in artikel 7, onderdeel a, van de Algemene Ouderdomswet heeft bereikt, met uitzondering van het ziekengeld, bedoeld in artikel 29, tweede lid, onderdelen e, f en g.

2. Indien de werkgever, bedoeld in het eerste lid, de onderneming overdraagt in de zin van artikel 662 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, alsmede in geval van een dergelijke overgang bij faillissement, verhaalt het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen de in het eerste lid bedoelde bedragen op de werkgever die de onderneming verkrijgt.

3. Indien slechts een deel van een onderneming als bedoeld in het tweede lid overgaat, blijft het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen de in het eerste lid bedoelde bedragen verhalen op de werkgever die een deel van de onderneming overdraagt.

4. Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen kan de in het eerste lid bedoelde bedragen invorderen bij dwangbevel.

5. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat de kosten ter zake van de voorbereiding en het nemen van besluiten op grond van deze wet ten aanzien van de verzekerde, bedoeld in het eerste lid, en de kosten die voortvloeien uit het eerste, tweede en derde lid, in rekening worden gebracht bij de werkgever, genoemd in deze leden.

3

In artikel III, onderdeel F, wordt de punt aan het slot van de aanhef vervangen door een dubbele punt.

4

Artikel III, onderdeel I, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «wordt een artikel» vervangen door: worden twee artikelen.

2. Er wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel ##

Artikel 63e is niet van toepassing voor zover de eerste dag van ongeschiktheid tot werken is gelegen voor de datum van inwerkingtreding van artikel III, onderdeel D, van de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd.

5

Artikel V komt te luiden:

ARTIKEL V. WIJZIGING VAN DE WET AANPASSING ARBEIDSDUUR

Na artikel 1 van de Wet aanpassing arbeidsduur wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Beperking toepassingsbereik

Artikel 1a

Deze wet is niet van toepassing op de werknemer die de in artikel 7, onderdeel a, van de Algemene Ouderdomswet bedoelde leeftijd heeft bereikt.

6

In artikel VI wordt in het voorgestelde eerste lid, onderdeel a, na «onderdeel g» een komma ingevoegd.

7

Aan artikel VII wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

D

Aan hoofdstuk 7a wordt een artikel waarvan de nummering aansluit op het laatste artikel van het hoofdstuk toegevoegd, luidende:

Artikel 122#. Overgangsrecht in verband met de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd

Artikel 40, eerste lid, aanhef en onderdeel a, blijft buiten toepassing op het ziekengeld op grond van de Ziektewet, alsmede de overlijdensuitkering, bedoeld in artikel 35 van de Ziektewet, vermeerderd met de verschuldigde inkomensafhankelijke bijdrage, bedoeld in artikel 42 van de Zorgverzekeringswet, dat is of wordt betaald aan de verzekerde ten aanzien van wie de eerste dag van ongeschiktheid tot werken is gelegen op of na de dag dat de verzekerde de leeftijd, bedoeld in artikel 7, onderdeel a, van de Algemene Ouderdomswet heeft bereikt en voor de dag van inwerkingtreding van artikel III, onderdeel D, van de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd.

8

Artikel VIII komt te luiden:

ARTIKEL VIII. WIJZIGING VAN DE TOESLAGENWET

Aan artikel 2 van de Toeslagenwet wordt een lid toegevoegd, luidende:

6. Geen recht op toeslag heeft de gehuwde of ongehuwde die de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a, eerste lid, van de Algemene Ouderdomswet, heeft bereikt.

9

Artikel X komt te luiden:

ARTIKEL X. SAMENLOOP MET HET INITIATIEFWETSVOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE WET AANPASSING ARBEIDSDUUR TEN EINDE FLEXIBEL WERKEN TE BEVORDEREN

A

Indien het bij geleidende brief van 9 september 2011 ingediende voorstel van wet van de leden Van Gent en Van Hijum tot wijziging van de Wet aanpassing arbeidsduur ten einde flexibel werken te bevorderen (Kamerstukken 32 889) tot wet is of wordt verheven en die wet eerder in werking is getreden of treedt dan artikel V van deze wet, komt dat artikel te luiden:

ARTIKEL V. WIJZIGING VAN DE WET FLEXIBEL WERKEN

Na artikel 1 van de Wet flexibel werken wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Beperking toepassingsbereik

Artikel 1a

Deze wet is niet van toepassing ten aanzien van de aanpassing van de arbeidsduur van de werknemer die de in artikel 7, onderdeel a, van de Algemene Ouderdomswet bedoelde leeftijd heeft bereikt.

B

Indien het bij geleidende brief van 9 september 2011 ingediende voorstel van wet van de leden Van Gent en Van Hijum tot wijziging van de Wet aanpassing arbeidsduur ten einde flexibel werken te bevorderen (Kamerstukken 32 889) tot wet is of wordt verheven en die wet later in werking treedt dan artikel V van deze wet, wordt in artikel 1a van de Wet flexibel werken «van toepassing op» vervangen door: van toepassing ten aanzien van de aanpassing van de arbeidsduur van.

10

Na artikel X worden twee artikelen ingevoegd, luidende:

ARTIKEL XA. WIJZIGING VAN DE WET MAATREGELEN WET WERK EN BIJSTAND EN ENKELE ANDERE WETTEN

Artikel IX, onderdeel A, subonderdeel 2, van de Wet maatregelen Wet werk en bijstand en enkele andere wetten wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «Na het vijfde lid» vervangen door: Na het zesde lid.

2. Het voorgestelde zesde tot en met achtste lid wordt vernummerd tot het zevende tot en met negende lid.

3. In het achtste lid (nieuw) wordt «zesde lid» vervangen door: zevende lid.

4. In het negende lid (nieuw) wordt «zevende lid» vervangen door: achtste lid.

ARTIKEL XB. WIJZIGING VAN DE VERZAMELWET SZW 2015

Artikel X, onderdeel A, van de Verzamelwet SZW 2015 komt te luiden:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Na het zevende lid wordt, onder vernummering van het achtste en negende lid tot negende en tiende lid, een lid ingevoegd, luidende:

8. Het zevende lid is niet van toepassing op ongehuwden die de leeftijd van 21 jaar nog niet hebben bereikt.

2. Het negende lid (nieuw), onderdeel d, komt te luiden:

d. de persoon die onderwijs volgt waarvoor aanspraak op studiefinanciering kan bestaan op grond van de Wet studiefinanciering 2000 en op enig moment tijdens dat onderwijs gelet op zijn leeftijd in aanmerking kan komen voor die studiefinanciering, de persoon die onderwijs volgt waarvoor aanspraak kan bestaan op een tegemoetkoming op grond van hoofdstuk 4 van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten, en de persoon die een beroepsopleiding als bedoeld in artikel 7.2.2, eerste lid, onderdelen a tot en met e, van de Wet educatie en beroepsonderwijs in de beroepsbegeleidende leerweg volgt.

3. In het tiende lid (nieuw) wordt «achtste lid» vervangen door: negende lid.

11

Artikel XII wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

2. Indien het bij geleidende brief van 16 november 2005 ingediende voorstel van wet van de leden Dubbelboer, Duyvendak en Van der Ham, houdende regels inzake het raadgevend referendum (Wet raadgevend referendum) (Kamerstukken 30 372) tot wet is verheven en deze wet is bekrachtigd op of na de datum waarop de Wet raadgevend referendum in werking is getreden, wordt in het in het eerste lid bedoelde besluit zo nodig toepassing gegeven aan artikel 12 van de Wet raadgevend referendum.

TOELICHTING

Onderdelen 1 (artikel III, onderdeel C), 3 (artikel III, onderdeel F) en 6 (artikel VI)

De wijzigingen in deze onderdelen betreffen technisch-redactionele aanpassingen.

Onderdeel 2 (artikel III, onderdeel D)

De tekst van het in het wetsvoorstel voorgestelde artikel 63e is opnieuw vastgesteld om de regeling met betrekking tot verhaal van door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) betaald ziekengeld te verduidelijken. Op grond van het nieuwe artikel 63e verhaalt het UWV het ziekengeld dat aan de doorwerkende persoon met een uitkering op grond van de Algemene Ouderdomswet (AOW) is betaald op de werkgever.

Bij het verhaal gelden uitzonderingen voor het betaalde ziekengeld op grond van artikel 29, tweede lid, onderdeel e (ziekengeld wegens orgaandonatie), artikel 29, tweede lid, onderdeel f, jo. artikel 29a (ziekengeld bij ongeschiktheid ten gevolge van zwangerschap), artikel 29, tweede lid, onderdeel g, jo. artikel 29b (ziekengeld in verband met de no-riskpolis) en artikel 29, tweede lid, onderdeel g, jo. artikel 29d, van de Ziektewet (ZW) (ziekengeld aan werknemers die geboren zijn voor 8 juli 1954 en voorafgaande aan de dienstbetrekking een werkloosheidsuitkering hadden).

Voor de duidelijkheid wordt bij het voorgaande opgemerkt dat het UWV het ziekengeld niet betaalt en dus ook niet op grond van artikel 63e verhaalt, indien de werkgever met betrekking tot de betaling van dat ziekengeld eigenrisicodrager is (zie artikel 63b van de Ziektewet jo. artikel 63a, derde lid). De werkgever betaalt zelf het ziekengeld aan werknemers van wie de eerste dag van ongeschiktheid tot werken is gelegen op of na de dag waarop hij eigenrisicodrager is geworden. Bij beëindiging van het eigenrisicodragerschap blijft de werkgever het risico dragen van betaling van ziekengeld aan de werknemer van wie de eerste dag van ongeschiktheid tot werken is gelegen vóór het einde van het eigenrisicodragen.

In het tweede en derde lid is een regeling gegeven voor overgang van onderneming. In het tweede lid is bepaald dat het UWV het ziekengeld bij overgang van onderneming verhaalt op de verkrijgende werkgever die geen eigenrisicodrager is. In het derde lid is geregeld dat wanneer slechts een deel van de onderneming wordt overgedragen het UWV blijft verhalen op de gedeeltelijk overdragende werkgever.

Op grond van het vijfde lid kan bij algemene maatregel van bestuur worden bepaald dat de kosten met betrekking tot het betaal en verhaal van ziekengeld en het betaal en verhaal bij overgang van onderneming in rekening worden gebracht bij de werkgever. Bij algemene maatregel van bestuur kan ook worden bepaald dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen de kosten die betrekking hebben op de uitvoering van de Ziektewet ten aanzien van AOW-gerechtigde werknemers in rekening brengt bij de werkgever. Er kan hierbij bijvoorbeeld worden gedacht aan de kosten met betrekking tot het vaststellen van het recht en de hoogte van het ziekengeld. Deze kosten worden voor werknemers die nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt gefinancierd door een door de werkgever verschuldigde premie. Nu werkgevers op grond van de Wet financiering sociale verzekeringen geen premies werknemersverzekeringen zijn verschuldigd met ingang van de eerste dag van de maand waarin de werknemer de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, biedt dit artikel de mogelijkheid om bij algemene maatregel van bestuur te bepalen dat de desbetreffende kosten worden verhaald op de werkgever.

Onderdelen 4 (artikel III, onderdeel I) en 7 (artikel VII, onderdeel D)

Er wordt een artikel toegevoegd aan artikel III, onderdeel I. In dat artikel (artikel ##) wordt geregeld dat tot het tijdstip waarop hoofdstuk IIIB van de ZW (Verhaal ziekengeld aan AOW-gerechtigde werknemer), dat wordt ingevoegd bij voorliggend wetsvoorstel, in werking zal treden, het ziekengeld en de overlijdensuitkering, dat door het UWV wordt betaald aan AOW-gerechtigden niet wordt verhaald voor zover de eerste dag van arbeidsongeschiktheid is gelegen voor de dag van inwerkingtreding van hoofdstuk IIIB van de ZW.

Onderdeel 7 voorziet vanuit het oogpunt van een gelijk speelveld tussen enerzijds eigenrisicodragers ziekengeld en anderzijds publiek verzekerde werkgevers in een vergelijkbare regeling met betrekking tot het eigenrisicodragerschap. Het eigenrisicodragerschap heeft geen betrekking op de voornoemde bedragen, voor zover de eerste dag van arbeidsongeschiktheid van de AOW-gerechtigde werknemer is gelegen voor de dag van inwerkingtreding van hoofdstuk IIIB van de ZW.

Tot het tijdstip dat het desbetreffende ziekengeld niet wordt verhaald op de publiek verzekerde werkgever en buiten toepassing wordt gelaten bij het eigenrisicodragerschap, blijft dit ziekengeld ten laste van het Arbeidsongeschiktheidsfonds.

Onderdelen 5 (artikel V) en 9 (artikel X)

Het voorgestelde artikel V wordt aangepast, zodat de in dat artikel opgenomen wijziging van de Wet aanpassing arbeidsduur (WAA), en de wijzigingen van de WAA die in het bij geleidende brief van 9 september 2011 ingediende voorstel van wet van de leden Van Gent en Van Hijum tot wijziging van de Wet aanpassing arbeidsduur ten einde flexibel werken te bevorderen (Kamerstukken 32 889) (hierna: wetsvoorstel flexibel werken) zijn opgenomen in technische zin niet met elkaar interfereren, ongeacht in welke volgorde deze wijzigingen in werking treden.

Het voorgestelde artikel X wordt voorts aangepast, omdat deze wetsvoorstellen ook inhoudelijk met elkaar interfereren. In artikel V wordt voorgesteld om de WAA buiten toepassing te laten voor werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt om mogelijke verdringing tegen te gaan. Als het wetsvoorstel flexibel werken tot wet wordt verheven en in werking treedt, wordt in de WAA ook het recht geïntroduceerd om te verzoeken om aanpassing van de arbeidsplaats of -tijd.

Volgens de regering leidt aanpassing van de arbeidsplaats of -tijd niet tot mogelijke verdringing. Waar of wanneer iemand werkt gaat immers niet ten koste van het aantal uren dat andere (jongere) werknemers bij de werkgever kunnen werken. Dit in tegenstelling tot een opwaartse aanpassing van de arbeidsduur.

Met de wijziging van het voorgestelde artikel X wordt daarom geregeld dat, als het wetsvoorstel flexibel werken tot wet wordt verheven en in werking treedt, niet de hele Wet flexibel werken buiten toepassing wordt gelaten voor werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, maar dat deze werknemers alleen geen recht hebben op aanpassing van de arbeidsduur op grond van de WAA.

In artikel X, onderdeel B, wordt tevens een bepaling opgenomen die de samenloop regelt voor de situatie waarin de onderhavige wijzigingen eerder in werking treden dan de wijzigingen die voortvloeien uit het wetsvoorstel flexibel werken.

Onderdelen 8 (artikel VIII) en 10 (artikelen XA en XB)

Deze onderdelen bevatten technische wijzigingen. Artikel VIII wordt aangepast, omdat met ingang van 1 januari 2015 de onderdelen van artikel 2 van de Toeslagenwet zijn hernummerd op grond van de Wet hervorming kindregelingen.

Voorts worden in onderdeel 10 de artikelonderdelen in de Wet maatregelen Wet werk en bijstand en enkele andere wetten en de Verzamelwet SZW 2015, die artikel 2 van de Toeslagenwet met ingang van 1 juli 2016 wijzigen, voor het moment dat deze in werking treden gewijzigd. Hiermee wordt rekening gehouden met de in artikel VIII voorgestelde invoeging van het zesde lid, die beoogd in werking zal treden op 1 januari 2016.

Onderdeel 11 (artikel XII)

Als de bekrachtiging van het onderhavige wetsvoorstel plaatsvindt op of na de dag waarop de Wet raadgevend referendum in werking treedt, is de Wet raadgevend referendum van toepassing op deze wet. Gelet op de noodzakelijke aanpassing van de gegevensset voor de loonaangifte voor werkgevers is het noodzakelijk dat enkele bepalingen van deze wet met ingang van 1 januari van een kalenderjaar in werking treden. Het in werking laten treden van deze wet in overeenstemming met de Wet raadgevend referendum kan met zich meebrengen dat de beoogde inwerkingtredingsdatum van 1 januari 2016 niet gehaald wordt, hetgeen zou betekenen dat de inwerkingtreding van de wet uitgesteld moet worden tot 1 januari 2017. Dat is niet wenselijk, omdat – mede gezien de motie van het lid Klein die verzocht om inwerkingtreding van de wet gelijk met het door de Wet werk en zekerheid (Wwz) gewijzigde ontslagrecht voor pensioengerechtigden – de tijd tussen inwerkingtreding van het ontslagrecht in de Wwz en deze wet erg groot zou zijn.1 Om die reden wordt voorgesteld om aan de inwerkingtredingsbepaling toe te voegen dat de inwerkingtreding zo nodig onder toepassing van artikel 12 van de Wet raadgevend referendum geregeld kan worden. Dat biedt de mogelijkheid om deze wet in afwijking van de Wet raadgevend referendum met ingang van 1 januari 2016 in werking te laten treden.

Deze nota van wijziging wordt ingediend mede namens de Minister van Veiligheid en Justitie en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher


X Noot
1

Kamerstukken II 2013/14, 33 818, nr. 50.

Naar boven