33 997 Vliegramp MH17

Nr. 93 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 april 2017

In deze brief informeer ik u over verschillende toezeggingen aan uw Kamer. Allereerst zal ik u informeren over de interne evaluatie van de politie over MH17. Daarnaast zal ik in deze brief ingaan op de hervatting van de maatregelen die het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) neemt aangaande de omgang met beeldmateriaal en andere gegevens. Tot slot meld ik u dat het overleg met de landelijke organisatie van politievrijwilligers (LOPV) en de politievakbonden over de positie van de politievrijwilligers is hervat.

Interne evaluatie politie MH17

Bij de beantwoording van de Kamervragen over MH17 op 16 februari 20171 heb ik u bericht dat de interne evaluatie van de politie nog niet is afgerond en heb ik toegezegd dat ik zo snel mogelijk alvast de conceptconclusies en aanbevelingen zou toesturen. Bijgaand treft u de concept samenvatting van de interne evaluatie MH17 van de politie aan2.

De politie werkt de aanbevelingen die daar onderdeel van uitmaken reeds gedurende het evaluatieproces uit tot concrete maatregelen. Ook buiten het kader van deze evaluatie zijn procedures en werkwijzen verbeterd.

Hierbij heeft de politie gebruik kunnen maken van de ervaring en kennis die is opgedaan in de samenwerking met andere organisaties binnen de rijkscrisisstructuur, bijvoorbeeld bij de verhoogde asielinstroom.

Landelijk Team Forensische Opsporing

In het debat over het onderzoek naar professor Maat van 20 januari 2016 (Handelingen II 2015/16, nr. 44, item 6) heeft de toenmalig Minister van Veiligheid en Justitie toegezegd u te informeren over de maatregelen die het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) neemt, om de omgang met beeldmateriaal en andere gegevens, verkregen tijdens de inzet van dit team (in de relatie met derden) te regelen.

Het LTFO heeft in juli 2016 een protocol voor de omgang met beelden en gegevens vastgesteld. Het protocol is tot stand gekomen in afstemming met een medisch ethicus, artsen en een jurist en wordt gehanteerd door alle medewerkers van het LTFO. Dit protocol regelt dat de LFTO-medewerker voorafgaande aan de presentatie toestemming vraagt voor het gebruik van beelden en ander materiaal. De leiding van het LTFO maakt vervolgens een expliciete afweging tussen de emotionele impact voor slachtoffers en nabestaanden, de opsporingsbelangen, de noodzaak tot kennisoverdracht en de ontwikkeling van nieuwe middelen en methodieken.

Het protocol voorziet daarmee in een procedure om op een zorgvuldige, afgewogen wijze toestemming te kunnen verlenen of te kunnen onthouden, zodat voor betrokkenen kenbaar is of materiaal uit onderzoek van het LTFO kan worden gebruikt bij presentaties aan derden.

Overleg met LOPV

Op 6 december 2016 is in de Tweede Kamer een motie3 van de leden Segers (ChristenUnie) en Van Toorenburg (CDA) aangenomen aangaande het hervatten van het overleg met de LOPV en de bonden over de positie van de politievrijwilligers (Handelingen II 2016/17, nr. 31, item 19). Ik kan u melden dat nog in december 2016 het Ministerie van VenJ, de politie en de LOPV met elkaar gesproken hebben over de voortgang van het dossier politievrijwilligers. In januari 2017 is het overleg met de bonden en de LOPV in de werkgroep politievrijwilligers in het kader van het Centraal Georganiseerd Overleg Politie (CGOP) hervat.

De Minister van Veiligheid en Justitie, S.A. Blok


X Noot
1

Aanhangsel Handelingen II 2016/17, nr. 1217

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
3

Kamerstuk 34 550 VI, nr. 66

Naar boven