33 988 Wijziging van enkele wetten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Verzamelwet SZW 2015)

Nr. 16 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 oktober 2014

Hierbij zend ik u de nota naar aanleiding van het verslag (Kamerstuk 33 988, nr. 17) bij het wetsvoorstel tot Wijziging van enkele wetten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Verzamelwet SZW 2015) vastgesteld op 7 oktober jl. (Kamerstuk 33 988, nr. 15). Hierbij treft u tevens aan de vierde nota van wijziging (Kamerstuk 33 988, nr. 18), die is beperkt tot de hoogstnoodzakelijke wijzigingen. Mede naar aanleiding van in het verslag opgenomen vragen zijn wijzigingen opgenomen die samenhangen met het intrekken van het wetsvoorstel houdende tijdelijke bepalingen in verband met de instelling van een deelfonds sociaal domein (zie de onderdelen 1 tot en met 6 en 8). Daarnaast is een omissie in het kader van de Wet werk en zekerheid hersteld (zie onderdeel 7). De stukken worden ingediend mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming met de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bijstand en pensioen

Het plan om bijstandsgerechtigden te verplichten om hun 2e pijler pensioen vervroegd in te laten gaan, vinden de Staatssecretaris en ik onwenselijk. Wij delen de zorg van de leden van de PvdA-fractie, die via Kamervragen hebben gewezen op dit plan van de gemeente Enschede. Wij ondersteunen dan ook de strekking van het amendement van de SP (Kamerstuk 33 988, nr. 10), dat bij de Verzamelwet SZW 2015 is ingediend. Echter, de Verzamelwet leent zich, gezien zijn overwegend technische en beperkt inhoudelijk karakter, minder voor dit onderwerp. Daarom zal de Staatssecretaris met een voorstel komen om in de Wet werk en bijstand te regelen dat bijstandsgerechtigden door het college van burgemeester en wethouders niet gedwongen kunnen worden om hun 2e pijler pensioen vervroegd in te laten gaan. Hierbij wordt ook gekeken naar aanverwante wet- en regelgeving (zoals de IOAW en de IOAZ). In de eerstvolgende Verzamelbrief worden gemeenten oproepen om, vooruitlopend op de wetswijziging, bijstandsgerechtigden niet te verplichten hun 2e pijler pensioen vervroegd in te laten gaan.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven