33 671 Goedkeuring van de op 20 april 2012 te 's-Gravenhage tot stand gekomen Overeenkomst tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Franse Republiek inzake de verwerking in Frankrijk van Nederlandse bestraalde splijtstofelementen (Trb. 2012, 93)

Nr. 4 VERSLAG

Vastgesteld 5 september 2013

De vaste commissie voor Economische Zaken, belast met het voorbereidend onderzoek van bovengenoemd wetsvoorstel, heeft de eer als volgt een verslag uit te brengen van haar bevindingen.

Onder het voorbehoud dat de regering de vragen en opmerkingen in dit verslag afdoende zal beantwoorden, acht de commissie hiermee de openbare behandeling van het voorstel van wet voldoende voorbereid.

Inhoudsopgave

blz.

   

Algemeen

1

Overeenkomst 2009

2

Inhoud van de Overeenkomst van 2012

2

Artikelsgewijs

2

ALGEMEEN

De leden van de SP-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de goedkeuring van de op 20 april 2012 te 's-Gravenhage tot stand gekomen Overeenkomst tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Franse Republiek inzake de verwerking in Frankrijk van Nederlandse bestraalde splijtstofelementen (Trb. 2012, 93). Het is te betreuren, zo merken deze leden op, dat er per 2016 nog niet voldoende capaciteit is voor opslag van splijtstoffen in Nederland. Dat had wel de voorkeur gehad van deze leden. Er zijn afgelopen jaren met regelmaat terecht vraagtekens gesteld bij de wijze waarop de splijtstoffen in Frankrijk worden bewerkt en opgeslagen. Die vragen blijven nu met deze nieuwe overeenkomst nog altijd opportuun.

De leden van de fractie van de ChristenUnie hebben met belangstelling kennisgenomen van de Goedkeuring van de op 20 april 2012 te 's-Gravenhage tot stand gekomen Overeenkomst tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Franse Republiek inzake de verwerking in Frankrijk van Nederlandse bestraalde splijtstofelementen (Trb. 2012, 93).

Overeenkomst 2009

De leden van de SP-fractie merken op dat uit de memorie van toelichting blijkt dat de beperkte opslagcapaciteit in Nederland aanleiding is voor het opstellen van een nieuw contract voor verwerking van Splijtstof in Frankrijk. Deze leden vernemen graag hoe snel Nederland wel kan voldoen aan de capaciteit voor opslag van de in Nederland vrijkomende splijtstoffen. Welke afspraken zijn met Frankrijk gemaakt over het stoppen van de levering van splijtstoffen op het moment dat die opslag gereed is?

De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen hoe wordt omgegaan met afval dat onder het oude verdrag moet worden teruggezonden, aangezien het oude verdrag van kracht blijft tot 2034. Voor 2034 moet het afval dat onder het oude verdrag valt zijn teruggezonden. Hoe wordt hier uitvoering aan gegeven, aangezien het nieuwe verdrag meer vergaande bepalingen bevat? Bevat het oude verdrag ook de bepaling dat al het afval moet worden teruggestuurd?

Inhoud van de Overeenkomst van 2012

De leden van de SP-fractie stellen dat er altijd vragen zijn geweest over de hoeveelheid splijtstoffen die naar Frankrijk worden getransporteerd. Waar blijven die exact en hoe zijn zij al die tijd traceerbaar voor Nederlandse overheid? Hoe wordt die traceerbaarheid in de komende jaren gewaarborgd? Om welke hoeveelheden splijtstoffen gaat het in deze nieuwe overeenkomst? Hoeveel transportbewegingen zijn daarmee gemoeid?

De leden van de SP fractie horen ook graag welke processen komen kijken bij de verwerking en welke afvalstoffen daarbij vrij komen. Ook horen de leden graag hoe de traceerbaarheid van die afvalstoffen is geregeld en welke impact hebben die afvalstoffen op het milieu en de volksgezondheid. Wat gebeurt er na verwerking met alle afvalstoffen die vrijkomen worden ook die terug naar Nederland gehaald?

ARTIKELSGEWIJS

Artikel 2 en 3

De leden van de SP-fractie vragen was de reden is dat er tot 2049 splijtstoffen kunnen worden aangeboden aan de opwerkingsfabriek, waar komen die te zijner tijd vandaan. Wat gaat er met die opgewerkte splijtstoffen gebeuren te zijner tijd? Hoe lang draait de kerncentrale van Borssele nog door?

Artikel 4 en 5

De leden van de SP fractie horen graag wat de reden is dat het tot 2052 kan duren voordat alle splijtstoffen weer terug zijn op Nederlandse bodem. Wie is verantwoordelijk voor de schadelijke gevolgen zolang die splijtstoffen niet veilig op eigen bodem zijn opgeslagen?

Artikel 7

De leden van de fractie van de ChristenUnie lezen in artikel 7 dat het vervoer moet plaatsvinden volgens regelgeving van de landen waar het door vervoerd wordt. Hoe beziet de regering het verzet in België onder verschillende gemeenten tegen treinvervoer van kernafval door dichtbevolkte gebieden? Is het in de toekomst nog mogelijk om kernafval per trein door België te vervoeren?

De voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken, Hamer

De griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken, Franke

Naar boven