33 625 Hulp, handel en investeringen

Nr. 217 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 juni 2016

Hierbij bied ik u het verslag van de EU conferentie «How to Make the SDGs Europe’s Business» op 30 en 31 mei jl. aan.

Middels dit verslag beantwoord ik aan het verzoek van uw Kamer.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

Verslag EU Conferentie Global Goals op 30–31 mei 2016

Op 30 en 31 mei organiseerden Nederland, het Nederlandse Global Goals Charter, het Sustainable Development Solutions Network (SDSN) en het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) de conferentie «How to make the SDGs Europe’s Business». De bijeenkomst vond plaats in Brussel. Aan de bijeenkomst namen ruim 200 deelnemers uit diverse landen deel. De deelnemers bestonden uit bedrijven, NGOs, kennisinstellingen en overheden. Sprekers waren onder anderen Frans Timmermans (Europese Commissie), Paul Polman (Unilever), Jeffrey Sachs (SDSN) en Seamus Jeffreson (Concord).

Het doel van de conferentie was een impuls te geven aan de discussie over de uitvoering van de Global Goals op Europees niveau. Er zijn ervaringen uitgewisseld over de aanpak in diverse Europese lidstaten en over de rol die bedrijven, NGO’s, kennisinstellingen en overheden spelen bij de implementatie. De bijeenkomst bood een goede gelegenheid om de Nederlandse aanpak, zoals met het opzetten van partnerschappen en convenanten, over het voetlicht te brengen.

Eerste Vice-President van de Europese Commissie Frans Timmermans zette de plannen van de Europese Commissie uiteen om de Global Goals te implementeren. Hij kondigde aan dat de Commissie op korte termijn start met brede consultaties over de uitvoering en in het najaar met een mededeling komt over de interne en externe implementatie van de Global Goals.

Diverse sprekers benadrukten het belang van de samenhang tussen de implementatie van de Global Goals in het interne en externe beleid van de Europese Unie. CEO van Unilever Paul Polman benadrukte de noodzaak van een duurzame bedrijfsvoering voor het overleven van bedrijven en benoemde kansen die de Global Goals het bedrijfsleven bieden. In mijn interventie heb ik aandacht gevraagd voor het terugdringen van ongelijkheid en voor focus op de allerarmsten. Daarnaast heb ik erop aangedrongen om ook in Europees verband de krachten te bundelen en tot een meerpartijen samenwerking te komen.

Jeffrey Sachs gaf aan hoe zeer de Global Goals aansluiten bij de normen en waarden van Europa en riep Europa op een leidende rol te vervullen bij de uitvoering, zoals dat ook bij de onderhandelingen het geval was. Concord-directeur Seamus Jeffreson legde de nadruk op het tegengaan van armoede en sociale verschillen binnen de Europese Unie. Hij pleitte voor een leidende rol van overheden bij de uitvoering van de Global Goals.

De bijeenkomst droeg bij aan de acceptatie van meerpartijen samenwerking als noodzakelijke voorwaarde voor het bereiken van de Global Goals. De EESC kondigde tijdens deze bijeenkomst aan een meerpartijen platform op te willen richten om de kennisuitwisseling en samenwerking verder te faciliteren. Tijdens de conferentie is een netwerk gevormd om naar voorbeeld van het Nederlandse Global Goals Charter de samenwerking tussen Europese partners te versterken.

De conferentie bood een eerste gelegenheid om op Europees niveau in het kader van de nieuwe internationale agenda met verschillende partners te spreken over belangrijke onderwerpen als landbouw en voedsel, energie, klimaat, financiële sector en duurzame steden. Over deze onderwerpen zijn aparte workshops georganiseerd die als doel hadden contacten te leggen, kennis uit te wisselen en waar mogelijk samenwerking op Europees niveau te bevorderen. Het Nederlandse Global Goals Charter speelde een belangrijke rol bij de workshops over het delen van kennis over meerpartijen samenwerking en innovatieve financiering bij de uitvoering van de Global Goals. De Sociaal-Economische Raad presenteerde het werk op duurzame ketens in Nederland, waaronder het convenant in de textielsector.

Bijlagen1

  • Programma Conferentie How to Make SDGs Europe’s Business

  • Samenvatting Organizatoren Conferentie


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven