33 561 Structuurvisie Windenergie op Zee (SV WoZ)

Nr. 55 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 november 2022

Met deze brief licht ik uw Kamer in over de uitslag van de vergunningverlening voor het bouwen en exploiteren van een windpark op zee in kavel VII van het windenergiegebied Hollandse Kust (west). Met de bouw van dit windpark wordt weer een flinke stap gezet in de verduurzaming van Nederland. Het windpark dat op dit kavel wordt gebouwd zal per jaar ongeveer dezelfde hoeveelheid elektriciteit produceren als een miljoen huishoudens gebruiken. Het windpark draagt bij aan de integratie van het windpark in het Nederlandse energiesysteem met een scala aan innovaties en investeringen, waaronder elektrolysers op land van in totaal 600 MW, e-boilers voor stadsverwarming en industriële toepassingen, batterijen en zonne-energie op zee.

Kavel VII Hollandse Kust (west) – systeemintegratie

Kavel VII van het windenergiegebied Hollandse Kust (west) ligt meer dan 50 kilometer uit de kust, biedt ruimte voor een capaciteit van ruim 700 megawatt en wordt naar verwachting in 2026 in gebruik genomen. Kavel VII is vergund met de procedure van een vergelijkende toets met financieel bod, zoals uitgewerkt in de Regeling vergunningverlening windenergiegebied Hollandse Kust (west) kavel VII (Stcrt. 2022, nr. 7093). In de vergunningverlening van dit kavel ligt het accent op de integratie van het windpark in het energiesysteem. Dit is de eerste vergunningverlening met de procedure van een vergelijkende toets met financieel bod. Half mei jl. sloot de inschrijftermijn. Er was veel animo om dit windpark te bouwen: zeven partijen/consortia hebben aanvragen ingediend.

Uitslag: Oranje Wind Power II C.V.

Om te kunnen bepalen welke partij/consortium de vergunning krijgt, heeft Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) – samen met een onafhankelijke expertcommissie – de binnengekomen aanvragen beoordeeld. Oranje Wind Power II C.V. (dochteronderneming van RWE AG) heeft de meeste punten verkregen en aan deze partij is dan ook de vergunning verleend.

Oranje Wind Power II C.V. heeft de maximaal haalbare punten gescoord op de criteria: de hoogte van het financieel bod, de zekerheid van realisatie van het windpark en de bijdrage van het windpark aan de energievoorziening. Naast het financieel bod dat 50 miljoen euro bedroeg, komen voor de eerste keer de kosten van de milieueffectrapportages en locatiestudies van 13,5 miljoen euro ten laste van degene aan wie de vergunning wordt verleend.

Naast het produceren van elektriciteit, heeft het kabinet in deze vergunningsprocedure partijen uitgedaagd om oplossingen te bedenken die bijdragen aan systeemintegratie. Op het criterium «de bijdrage aan de integratie van het windpark in het Nederlandse energiesysteem» scoorde de aanvraag van Oranje Wind Power II C.V. het hoogst van alle aanvragen en verkrijgt daarom de vergunning. De aanvraag bestaat uit een scala aan investeringen en innovaties op land en zee. Zo wordt de elektriciteitsproductie afgestemd op installaties op land met flexibele vraag, zoals: 600 MW aan elektrolysers (productie van groene waterstof), 225 MW aan e-boilers voor stadsverwarming en industriële toepassingen, 100 MW aan batterijen met een totale opslagcapaciteit van 400 MWh en 30 MW voor het «slim laden» van elektrisch vervoer. Daarnaast investeert Oranje Wind Power II C.V. in innovatieve oplossingen voor optimalisatie van de integratie van windenergie op zee in het Nederlandse energiesysteem met: voorspellingen van windopbrengsten met een laserradar («Lidar») op zeer korte termijn, een «intelligente onderwaterbatterij» van 250 kW met een opslagcapaciteit van 500 kWh, een 2,5 MW «Ocean Batterij» (een onderwaterbatterij werkend op waterdruk) met een opslagcapaciteit van 3 MWh en een drijvend zonnepark op zee van 5 MW in combinatie met een opslagsysteem van gecomprimeerde lucht en waterstofproductie. Verder zal deze partij ook diverse innovaties op land ontwikkelen, zoals een 10 MW tweedehands batterijsysteem met een totale opslagcapaciteit van 10 MWh.

De lessen die worden geleerd in dit windpark zullen breed worden gedeeld en zo bijdragen aan de verdere bouw en integratie van windparken op zee in het Nederlandse energiesysteem.

Uitslag kavel VI Hollandse Kust (west)

De onafhankelijke expertcommissie werkt hard om de uitslag van de vergunningsprocedure van kavel VI van Hollandse Kust (west) zo snel mogelijk bekend te maken. Ik verwacht deze uitslag uiterlijk op 15 december bekend te kunnen maken. De verwachte ingebruikname van dit windpark blijft uiterlijk 2026.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten

Naar boven