33 529 Gaswinning

Nr. 994 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 maart 2022

De afbouw van de vraag naar gas uit het Groningenveld vindt plaats door de ombouw van negen Nederlandse industriële grootverbruikers en grootschalige ombouw in het buitenland. De export van laagcalorisch gas (het gas uit het Groningenveld) wordt jaarlijks minder vanwege de ombouw in het buitenland. In België, Duitsland en Frankrijk zijn omvangrijke ombouwoperaties in gang gezet waarbij jaarlijks honderdduizenden afnemers worden omgezet naar een andere vorm van energie, waaronder hoogcalorisch gas. Met deze brief bied ik de nieuwe voortgangsrapportage aan van deze ombouwoperatie.

De ombouw van het buitenland loopt, zoals in eerdere brieven aan uw Kamer ook benoemd, voorspoedig (Kamerstuk 33 529, nrs. 726, 803, 848, 873 en 902). Uit het nieuwe rapport van de Taskforce Monitoring Ombouw Buitenland1 blijkt dat de afbouw van de export op schema blijft, dankzij grote investeringen en inspanningen in België, Duitsland en Frankrijk. Het rapport is bijgevoegd2 bij deze brief. Mijn Belgische ambtgenoot heeft inmiddels laten weten dat er een definitief besluit is genomen over de versnelling van de Belgische ombouw. Zoals eerder aangegeven door mijn voorganger in de brief van 16 april 2021 (Kamerstuk 33 529, nr. 868) heeft dit de potentie om de export naar België al vanaf het gasjaar 2024–2025 te beëindigen. Ook Duitsland ziet versnellingsmogelijkheden vanaf 2026, waardoor de export in 2029 in plaats van 2030 beëindigd kan worden. De komende jaren blijft het ombouwtempo hoog en de verwachting is dat de export van laagcalorisch gas in 2029 volledig kan zijn afgebouwd. Ik span mij maximaal in om te zorgen dat de maatregelen op schema blijven lopen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief


X Noot
1

De Taskforce, die wordt ondersteund door het Benelux Secretariaat, bestaat uit vertegenwoordigers van overheden, netbeheerders en toezichthouders van vier landen (Nederland, België, Duitsland, Frankrijk) alsmede het International Energy Agency en ENTSOG, het Europese netwerk van netbeheerders voor gas, met de Europese Commissie als waarnemer.

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven