33 529 Gaswinning

Nr. 947 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 februari 2022

Vorig jaar is uw Kamer geïnformeerd dat NAM de doorbelasting betwist van de kosten die de overheid heeft gemaakt voor de versterkingsoperatie en de schadeafhandeling (Kamerstukken 33 529, nr. 866). NAM heeft inmiddels twee arbitrageverzoeken gedaan.

NAM is verplicht om de kosten voor schadeherstel en versterken te betalen op grond van bindende overeenkomsten. De Staat is voorbereid op een juridisch geschil met NAM (Kamerstuk 33 529, nr. 866). Toch is het kabinet teleurgesteld in de keuze van NAM om de doorbelastingen juridisch te betwisten en gedetailleerde informatie over de operatie op te vragen.

In deze brief schets ik de stand van zaken. Daarmee kom ik ook tegemoet aan de toezegging van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 13 december jl. (Kamerstuk 35 975 XIII, nr. 3).

Arbitrage

De kosten van de schadeafhandeling in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot juli 2020 aan NAM doorbelast met facturen op basis van betaalovereenkomsten (Bijlage bij Kamerstuk 33 529, nr. 428 en Bijlage bij Kamerstuk 33 529, nr. 680). In deze overeenkomsten is de mogelijkheid tot arbitrage opgenomen. Sinds juli 2020 worden de kosten op basis van de Tijdelijke wet Groningen met een heffing aan NAM doorbelast. Uw Kamer is eerder geïnformeerd dat NAM alle doorbelaste kosten voor de schadeafhandeling heeft voldaan, maar een deel van de doorbelasting wel betwist. Tegen de wettelijke heffing heeft NAM pro forma bezwaar aangetekend en gevraagd om meer informatie om te beoordelen of de kosten terecht bij NAM in rekening zijn gebracht. Na afhandeling van het bezwaar is het voor NAM mogelijk in beroep te gaan.

Ook de kosten van de versterkingsoperatie zijn aan NAM doorbelast met facturen op basis van een betaalovereenkomst (Bijlage bij Kamerstuk 33 529, nr. 535). Ook deze overeenkomst bevat de mogelijkheid tot arbitrage. Zodra het wetsvoorstel tot wijziging van de Tijdelijke wet Groningen in verband met de versterking van gebouwen in de provincie Groningen (hierna: wetsvoorstel Versterken, Kamerstuk 35 603) in werking treedt, zullen de kosten van de versterkingsoperatie door middel van een heffing op NAM verhaald worden en wordt de betaalovereenkomst overbodig. Omdat het wetsvoorstel Versterken nog niet in werking is getreden, zijn mijn ambtsvoorgangers met NAM tot overeenstemming gekomen de bestaande betaalovereenkomst voor de versterkingsoperatie te verlengen tot 1 juli 2022, of zoveel eerder als de dag dat het wetsvoorstel Versterken in werking treedt. Dit is vastgelegd in twee overeenkomsten die uw Kamer bijgevoegd aantreft1. De betrokken partijen treden met elkaar in overleg over verlenging van de betaalovereenkomst of alternatieve afspraken indien het wetsvoorstel Versterken niet op 1 juli 2022 in werking treedt.

Uw Kamer is eerder geïnformeerd (Kamerstuk 33 529, nr. 908) dat NAM de doorbelaste kosten voor de versterkingsoperatie van het eerste en tweede kwartaal van 2020 volledig heeft voldaan, maar een deel van deze kosten wel betwist. De doorbelaste kosten van het derde en vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 zijn door NAM voor 60% voldaan. Ook deze kosten worden door NAM betwist. Laatstelijk op 18 januari jongstleden is NAM door de Staat gesommeerd het resterende bedrag te voldoen. Tot op heden heeft NAM het nog openstaande bedrag niet voldaan.

NAM heeft op 31 januari jl. twee arbitrageaanvragen ingediend bij het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI). NAM vraagt daarin om de geschillen over de doorbelasting van de schadekosten tot juli 2020 en de versterkingskosten voor te leggen aan een abitragetribunaal. Conform de regelementen van het NAI zal de Staat op korte termijn antwoorden op de arbitrageaanvraag. Daaropvolgend zal met NAM in overleg getreden worden over de inrichting van het arbitrageproces en de benoeming van de arbiters.

Informatieverzoeken

Ik heb uw Kamer eerder geïnformeerd (Kamerstuk 33 529, nr. 866) dat NAM aanvullende informatie heeft gevraagd om de aan haar gestuurde facturen en heffingen beter te kunnen beoordelen. Uw Kamer treft de informatieverzoeken van NAM in de bijlage bij deze brief aan2. Samengevat vraagt NAM om de volgende gegevens:

  • bepaalde informatie over alle gebouwen die versterkt worden of waar schadevergoeding is uitgekeerd;

  • alle beleidsinformatie waarin is vastgelegd hoe wordt omgegaan met de versterking van panden en schadeherstel;

  • een representatieve steekproef van volledige individuele schade- en versterkingsdossiers;

  • een toelichting waaruit blijkt dat een aantal kostenposten waarvoor NAM niet meent aansprakelijk te zijn, ook niet zijn doorbelast aan NAM;

  • gedetailleerde uitsplitsing van de uitvoeringskosten;

  • enkele verduidelijkingen in de doorbelastingen.

De afweging of en zo ja, welke aanvullende informatie NAM ter beschikking wordt gesteld vergt een juridische beoordeling, die op dit moment wordt gemaakt.

Ik zal uw Kamer op de hoogte houden van de procedures met NAM.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven