33 529 Gaswinning

Nr. 870 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juni 2021

Hierbij bied ik uw Kamer de jaarverslagen over 2020 aan van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en van het Nationaal Programma Groningen (NPG)1.

Jaarverslag NCG

2020 was het eerste jaar van de NCG als publieke uitvoeringsorganisatie van de versterkingsoperatie. De NCG-organisatie is daartoe volledig opnieuw ingericht en uitgebreid. De resultaten van 2020 laten een stijgende lijn zien in de versterkingsopgave. Dat is mede te danken aan de enorme inzet van de medewerkers van de NCG en de goede samenwerking met organisaties, zoals de gemeenten en de woningcorporaties.

In totaal is in 2020 de veiligheid van 4.133 adressen beoordeeld. Dat is meer dan ooit tevoren en het viervoudige vergeleken met 2019. Voor de ruim 4.000 eigenaren die een versterkingsadvies ontvingen, betekent dit meer helderheid en perspectief. Bij ruim 4.000 adressen is gestart met de planvorming. Deze resultaten laten zien dat de NCG als uitvoeringsorganisatie op de goede weg is. Naar verwachting zullen in 2021 in totaal 1.500 woningen versterkt worden opgeleverd.

Het coronavirus had ook op het werk van de NCG invloed. In maart 2020 zijn de opnames van gebouwen noodgedwongen tijdelijk stilgelegd. Vanaf mei is gestart met het uitvoeren van opnames, waarbij de nodige voorzorgsmaatregelen in acht werden genomen. Desondanks waren er bewoners die een opname liever uitstelden. Uiteindelijk zijn in 2020 toch nog 2.883 opnames uitgevoerd. Hoewel dit resultaat achterblijft bij de oorspronkelijke doelstelling van 4.000 opnames, is dit tegen deze achtergrond een knappe prestatie.

Uiteraard heeft NCG een belangrijke inhoudelijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de bestuurlijke afspraken van 6 november 2020 (Kamerstuk 33 529, nr. 830) en werkt nu met het Rijk en de regio aan het concreet maken van deze afspraken voor de bewoners, zodat zij zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen en in een veilig huis wonen. Heldere kaders voor de uitvoering dragen bij aan voortgang in de productie. Daarbij gaat onder andere de aandacht uit naar de samenwerking met het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), om schadeafhandeling en versterking zo veel als mogelijk gezamenlijk aan te pakken.

Jaarverslag NPG

Op 28 mei 2020 heeft het Nationaal Programma Groningen (NPG) zijn jaarverslag over 2020 gepubliceerd. In dit jaar speelde de realisatie van Toukomst een grote rol, waarover ik uw Kamer op 4 februari jl. al kort heb geïnformeerd (Kamerstuk 33 529, nr. 844). Groningers hebben samen 900 ideeën ingediend. Het Toukomstpanel, met daarin twintig betrokken Groningers, heeft het bestuur geadviseerd om 44 Toukomstprojecten te financieren. Hiervoor is in totaal € 100 mln. beschikbaar. De eerste projecten kunnen naar verwachting halverwege dit jaar van start. Het doet mij deugd dat het is gelukt om op deze manier participatie van burgers invulling te geven. Deze innovatieve wijze van het betrekken van bewoners is één van de grootste participatietrajecten van het land. Ik spoor de regionale bestuurders dan ook aan om recht te doen aan het proces van Toukomst en het advies van het Toukomstpanel uit te voeren. Bovendien zou het goed zijn als zij het voorbeeld van Toukomst incorporeren in hun eigen werkwijze en ook in de toekomst bewoners nauw te betrekken bij de plannen en uitvoering van het NPG.

Het jaarverslag laat verder zien dat 4 programmaplannen zijn goedgekeurd. Inmiddels zijn alle programmaplannen van de 5 gemeenten en de provincie Groningen goedgekeurd, die de basis vormen voor de projecten van het NPG. Afgelopen jaar heeft de onafhankelijke beoordelingscommissie 21 projecten beoordeeld (van in totaal € 74 mln.). De verwachting is dat dit de komende jaren snel verder oploopt. Een punt van aandacht bij deze projecten is de uitvoering. Uit het jaarverslag blijkt dat 44% (64 projecten) zich nog in de voorbereidende fase bevindt. De uitdaging voor dit jaar is dan ook om de uitvoering van de projecten op stoom te laten komen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven