33 529 Gaswinning

Nr. 1212 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 februari 2024

Op 26 mei 2020 is de Kamer door mijn ambtsvoorganger geïnformeerd dat Shell en ExxonMobil van mening zijn dat de balans in het Akkoord op Hoofdlijnen (Kamerstuk 33 529, nr. 768) is verstoord door de versnelde afbouw van de gaswinning. Partijen hebben in 2020 een poging gedaan om tot een gezamenlijke arbitrage aanvraag te komen. Dat is niet gelukt (Kamerstuk 33 529, nr. 1026). Vervolgens hebben langdurige en intensieve gesprekken op verschillende niveaus plaatsgevonden met Shell en ExxonMobil over nieuwe vervangende afspraken (Kamerstuk 33 529, nr. 1105). Shell en ExxonMobil hebben mij op 4 december jl. geïnformeerd dat zij eenzijdig een arbitrageprocedure zullen starten over dit onderwerp (bijlage). Op 11 december jl. heb ik het formele verzoek tot het starten van een arbitrageprocedure ontvangen van het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI).

Het kabinet beziet hoe deze stap van Shell en ExxonMobil zich verhoudt tot de eerder genoemde gesprekken over nieuwe vervangende afspraken voor de bestaande overeenkomsten met Shell en ExxonMobil.

Ik zal uw Kamer op de hoogte houden van de planning en het verloop van de arbitrageprocedure en wat dit betekent voor de gesprekken met Shell en ExxonMobil. Indien gewenst kan uw Kamer een vertrouwelijke briefing ontvangen over de procedures met Shell, ExxonMobil en NAM. Dit vanwege de verplichte geheimhouding ten aanzien van de inhoud van de arbitrageprocedure.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven