33 529 Gaswinning

Nr. 1196 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 oktober 2023

In het commissiedebat Mijnbouw/Groningen van 28 september jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 1177) heeft uw Kamer aangegeven de voorhangprocedure van de ontwerpregeling tot wijziging van de Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningen (hierna: Waardevermeerderingsregeling) in verband met een verlenging en een verruiming van de regeling (Kamerstuk 33 529, nr. 1171) te willen stuiten. De gegeven reden hiervoor is om zo meer tijd te hebben om met voorstellen te komen voor verdere verlenging en verruiming van de regeling. De stuiting ziet dus niet op directe sluiting van de regeling.

De Waardevermeerderingsregeling loopt echter af op 9 oktober aanstaande, als er voor die tijd geen verlengingsregeling is gepubliceerd. De stuiting zou het zeer ongewenste gevolg hebben dat bewoners vanaf dat moment geen aanvraag meer kunnen doen voor deze regeling. Hiermee wordt het dus per direct onmogelijk voor de gemiddeld 200 tot 300 Groningers en Noord-Drenten die per week een aanvraag doen om aanspraak te maken op de regeling.

Aangezien ik wil voorkomen dat bewoners de dupe zijn van de verlengde voorhangprocedure, zie ik mij genoodzaakt om de verlenging en wijziging van de Waardevermeerderingsregeling te publiceren zoals door mij voorgesteld. Dit betekent dat de regeling openblijft tot 1 februari 2024. Aangezien ook de drie inhoudelijke wijzigingen, het toevoegen van de «proef buitengebied brief» en huurders aan de doelgroepen alsook de mogelijkheid van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland om als uitvoerder eenmalig een verlenging te geven aan de uitvoeringstermijn van de verduurzamingsmaatregelen, niet ter discussie staan treden deze daarmee in werking.

Hiermee voorkom ik dat Groningers en Drenthen geen aanvraag meer kunnen doen en blijft er de mogelijkheid voor uw Kamer om voorstellen tot aanpassing van de regeling te doen. Indien uw Kamer inderdaad met voorstellen voor aanpassing van de regeling komt zal ik deze waar nodig zo snel mogelijk verwerken met een wijzigingsregeling. Uiteraard dient hiervoor voldoende dekking te zijn en dienen de wijzigingen uitvoerbaar te zijn.

Op deze manier hoop ik zowel uw Kamer als de mensen in Groningen en Noord-Drenthe recht te doen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven