33 529 Gaswinning

Nr. 1194 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 oktober 2023

Tijdens het commissiedebat mijnbouw van 28 september jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 1177) heb ik uw Kamer toegezegd in beeld te brengen wat het betekent om maatregelen 28 en 29 voor het isoleren van woningen uit Nij Begun eventueel uit te breiden voor een grotere groep mensen en daarbij de veiligheidsadspecten en financiële consequenties mee te nemen. Bijgaand treft u een tabel met de verschillende opties en de consequenties daarbij.

Bijgevoegde tabel bevat 3 alternatieve opties met een eerste snelle inschatting van de consequenties. Daarbij heb ik specifiek gekeken naar wat de consequenties zijn op het gebied van veiligheid, geld en beschikbare capaciteit. Voor een beter beeld op het gebied van veiligheid en de doorlooptijd van de versterkingsoperatie is een nadere uitwerking van de uitvoerbaarheid en een doorrekening van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) nodig op basis van het meerjaren versterkingsplan.

Voor het kabinet en ook voor uw Kamer staat conform motie van het lid Segers c.s. (Kamerstuk 33 529, nr. 968) voorop dat de versterking in 2028 moet zijn afgerond om bewoners zo snel als mogelijk een woning te bieden die aan de veiligheidsnorm voldoet. Daarom wordt het isoleren alleen meegenomen als dit past bij de mate van versterking. Vanaf een bouwtijd van 4 maanden of meer waarbij de bewoner het huis moet verlaten ligt volledige isolatie daarbij voor de hand. NCG heeft in het kader van milder, makkelijker en menselijker de ruimte om bij kortere bouwtijd de isolatie toch volledig mee te nemen als dat niet leidt tot een significante aanpassing van de doorlooptijd van de versterking.

Daarnaast werkt het kabinet samen met de regio aan een verdere uitwerking van maatregel 29 en de samenhang daarvan met maatregel 28. De Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kijkt, op wens van de regio, naar de mogelijkheden voor een gebiedsgerichte aanpak in de kern van het aardbevingsgebied.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven