33 529 Gaswinning

Nr. 1178 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 oktober 2023

In het debat met uw Kamer over de kabinetsreactie (Handelingen II 2022/23, nr. 89, item 23 en Handelingen II 2022/23, nr. 92, item 4, 10 en 12) van 6 en 7 juni jl. heb ik toegezegd om een drietal taskforces – complexe particuliere zaken, mkb en agro – op te richten (Kamerstuk 33 529, nr. 117). In sommige gevallen loopt de schadeafhandeling en versterking bij deze groepen stroef. Het gaat om complexe situaties, die soms al jaren voortduren. Ik wil sneller tot een oplossing komen, zodat bewoners en ondernemers verder kunnen. De taskforces wil ik inzetten om hier voortgang in te bereiken. In het commissiedebat Mijnbouw/Groningen van 28 september jl. heb ik toegezegd u nader te informeren over de opzet en voortgang van deze taskforces.1

Taskforces Complexe particuliere situaties en MKB

In het zomerreces is in samenwerking met betrokken partijen gewerkt aan een opzet en werkwijze voor de taskforces. Voor de Taskforce Complexe (particuliere) zaken is reeds een ambtelijk duo voorzitterschap aan de slag vanuit de werkorganisaties IMG/NCG. Voor de Taskforce Mkb zal komende maand een onafhankelijk voorzitter worden aangesteld. Op dit moment wordt gewerkt aan de laatste accenten van de werkwijze van deze taskforces. Hierover vindt afstemming plaats met betrokken partijen in de regio (maatschappelijke organisaties, sector en de provincie). Daar zal ook worden meegenomen hoe betrokken inwoners proactief geïnformeerd kunnen worden. Begin december zullen de Taskforces Complexe (particuliere) zaken en Mkb operationeel zijn.

Deze taskforces gaan zich buigen over de complexere trajecten van ondernemers en bewoners. Het betreft zaken die een integrale benadering vergen bij het oplossen van knelpunten in het reguliere schade of versterkingstraject en/of waar een link is met het provinciale programma voor het mkb op het gebied van toekomstperspectief. De taskforces gaan inventariseren welke casuïstiek moet worden opgepakt en maken concrete afspraken over de oplossing die NCG/IMG zal uitvoeren.

De taskforces opereren daarbij vanuit de uitvoering van het IMG en de NCG. Hierdoor kan gebruik worden gemaakt van bestaande mandaten, regelingen, capaciteit en financiële middelen zodat er sneller een doorbraak gerealiseerd kan worden in casuïstiek gerelateerd aan schade, versterken en/of perspectief. De taskforces worden opgezet binnen bestaande organisatiestructuren, waarbij strakke samenwerking met duidelijke escalatiemogelijkheden moeten leiden tot het sneller oplossen van complexere situaties bij bewoners en ondernemers.

We kijken nadrukkelijk nog naar een efficiënte koppeling met bestaande instrumenten zoals het nog verder te ontwikkelen MKB-programma. Daarbij is ook de inzet van het Interventieteam en Commissie Bijzondere Situaties een belangrijk punt van aandacht als vangnetten voor gedupeerde particulieren en ondernemers.

Taskforce Agro

In overleg met de provincie heb ik de besluitvorming over de Taskforce Agro aangehouden. In Nij Begun zijn extra middelen aangekondigd voor het Agroprogramma, met dit programma worden agrariërs in het aardbevingsgebied op verschillende manieren ondersteund. Ik wil eerst de verdere ontwikkeling van het Agroprogramma volgen en dan bezien of de Taskforce Agro meerwaarde heeft. Vanuit de agrarische sector ontvangen we positieve geluiden over de hulp vanuit de agroconsulenten die worden ingezet vanuit het Agroprogramma. Ook wordt op dit moment door de provincie de laatste hand gelegd aan de maatwerkregeling voor agrariërs. Met deze subsidieregeling kunnen agrariërs weer investeren in een duurzame toekomst van hun bedrijf. De provincie heeft het voornemen deze regeling begin december 2023 open te stellen voor gedupeerde agrariërs. Dat is erg goed nieuws en deze ontwikkeling verandert mogelijk de noodzaak voor een taskforce. Samen met betrokken partijen wil ik de komende zes maanden bekijken hoe de intensivering van het Agroprogramma uitpakt. Daarna zal ik in overleg met betrokkenen bepalen of en hoe een Taskforce Agro aanvullend meerwaarde heeft. De complexe situaties blijven in die periode via de reguliere loketten lopen.

Mestkelderregeling IMG en Werkgroep Mestkelders

Door aardbevingen kunnen bestaande scheuren in mestkelders verergeren en ook nieuwe scheuren ontstaan, waardoor grondwater naar binnen lekt en het mestvolume verandert. Veehouders moeten als gevolg hiervan meer mest uitrijden en/of afvoeren. Dit kost handenvol geld en reparatie is lastig. Het IMG heeft deze zomer de werkwijze voor de schadeafhandeling van mestkelders aangepast waardoor sneller schade kan worden vastgesteld en afgehandeld. De procedure duurt nu tussen de drie en zes maanden. Mocht op basis van de nieuwe werkwijze niet tot een adequate oplossing worden gekomen, dan kan de reguliere procedure worden gevolgd, die een langere doorlooptijd kent (18 maanden). Dit is tot op heden nog niet voorgekomen. Tot nu toe zijn er rond de 100 aanvragen gedaan door agrariërs voor vergoeding van schade aan de mestkelders. Op 1 juli is het IMG van start gegaan met deze aangepaste werkwijze. Er zijn sindsdien al 20 besluiten genomen. Het IMG blijft in gesprek met de sector en de maatschappelijke organisaties over het functioneren van de nieuwe werkwijze.

Deze nieuwe regeling biedt naar verwachting uitkomst voor agrariërs met mestkelderschade. Voor de agrariër waar deze regeling toch onvoldoende oplossing voor biedt is door het IMG, in samenwerking met NCG, een werkgroep ingesteld. Deze zal inventariseren welke casuïstiek moet worden opgepakt en afspraken maken over de oplossing die het IMG zal uitvoeren. De werkgroep monitort daarnaast de werkwijze met betrekking tot mestkelders. In oktober gaat het IMG in gesprek met de maatschappelijke organisaties en de werkgroep Mestkelders om de ervaringen met de nieuwe werkwijze te bespreken.

Jaarrapportage Interventieteam Vastgelopen Situaties (IVS) 2022

In deze brief wil ik tevens van de gelegenheid gebruik maken om u te informeren over het jaarverslag van het Interventieteam Vastgelopen Situaties. Het IVS, dat bestaat uit het IMG, de NCG en een onafhankelijke adviseur/voorzitter, is in juni 2021 gestart om gedupeerden in vastgelopen situaties te helpen met een passende maatwerkoplossing. Kort voor de zomer heb ik de tweede jaarrapportage van het Interventieteam ontvangen. Deze rapportage is als bijlage te vinden bij deze brief.

Het afgelopen jaar heeft het Interventieteam 16 dossiers in behandeling genomen. Het Interventieteam heeft momenteel circa 25 dossiers in behandeling. De komende periode blijft het Interventieteam zich inzetten om gedupeerden die vaak al lang wachten op een oplossing zo goed mogelijk verder te helpen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief


X Noot
1

Kamerstuk 33 529, nr. 117.

Naar boven