33 529 Gaswinning

Nr. 1172 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 september 2023

Op 4 februari 2022 (Kamerstuk 33 529, nr. 947) heb ik uw Kamer geïnformeerd over het feit dat de NAM op 31 januari 2022 twee aanvragen voor arbitrage had ingediend bij het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI). De NAM vraagt daarin om de geschillen over de doorbelasting van de schadekosten tot juli 2020 en de versterkingskosten voor te leggen aan een arbitragetribunaal.

Inmiddels zijn beide arbitrageprocedures tussen NAM en Staat aanhangig. Door middel van deze brief wil ik u graag informeren over een tussenuitspraak van de beide scheidsgerechten naar aanleiding van wederzijdse verzoeken tot overlegging van documenten. Dit worden ook wel zogenaamde informatieverzoeken genoemd, waarmee partijen bij elkaar extra bewijsstukken kunnen opvragen. In de bijlagen vind u ook een algemene update rondom de arbitrageprocedures.

Door het Scheidsgerecht voor schade is op basis van een beoordeling van een verzoek van de NAM tot overlegging van documenten besloten dat de Nederlandse Staat 149 schadedossiers moet overdragen aan de NAM teneinde de NAM in staat te stellen de vordering aan de Staat verder te kunnen onderbouwen. Deze dossiers dienen als steekproef voor de NAM om een beeld te kunnen vormen over de algehele schadeafhandeling. Hier staat tegenover dat de NAM in deze arbitrage ook informatie aan de Staat moet overdragen.

Het scheidsgerecht voor versterken heeft tevens besloten dat de Staat specifieke informatie uit 183 versterkingsdossiers aan de NAM dient te verstrekken. De Staat is gehouden aan beide beslissingen van de Scheidsgerechten te voldoen. Beide arbitragetrio’s zijn in hun vonnis tot de conclusie gekomen dat deze informatie in zoveel mogelijk geanonimiseerde vorm mag worden verstrekt.

De Staat heeft inmiddels uitvoering gegeven aan deze uitspraak.

Schade

Uit de schadedossiers zijn alle persoonsgegevens, waaronder naam, adres (met uitzondering van de vier cijfers van de postcode), en overzichtsfoto’s, weggelakt. Hiervoor is gekozen om de dossiers zo veel mogelijk anoniem te maken. Foto’s van de schades worden wel gedeeld. Wanneer hier persoonlijke voorwerpen zoals een fotolijst opstaat, wordt dit deel van de foto onherkenbaar gemaakt. Het is niet volledig uit te sluiten dat de NAM dossiers naar specifieke woningen kan herleiden, bijvoorbeeld omdat er zeer weinig woningen van een specifiek type in dat postcodegebied staan. Er staat geen hoger beroep open tegen deze uitspraken van het Scheidsgerecht. Gezien het vertrouwelijke karakter van de arbitragezaak, worden de dossiers of de manier waarop deze gebruikt worden niet openbaar gemaakt.

Het Scheidsgerecht voor schade heeft overwogen dat bewoners niet geïnformeerd hoeven te worden over de verstrekking van deze schadedossiers. Ik heb omwille van transparantie besloten om dat wel te doen. De bewoners wiens geanonimiseerde schadedossier gedeeld wordt met de NAM, worden hierover individueel per brief geïnformeerd. Daarnaast is er voor hen de mogelijkheid om telefonisch vragen te stellen. Ik wil benadrukken dat het delen van deze schadedossiers geen enkele invloed heeft op de schadevergoedingen die deze bewoners hebben gehad of in de toekomst nog kunnen krijgen. De NAM is en blijft niet betrokken bij de schadeafhandeling door het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Het IMG is geen partij in de arbitragezaak. Zodoende heeft deze arbitragezaak geen enkele invloed op de vergoeding die mensen met mijnbouwschade ontvangen.

De NAM heeft de mogelijkheid om bij de arbiter eisen dat ze ook (een deel van) de verwijderde foto’s wil ontvangen of inzien. Mocht de arbiter oordelen dat aanvullende gegevens moeten worden verstrekt, dan worden de betreffende bewoners en de Kamer daarover geinformeerd.

Versterken

Ook in het kader van de arbitrage voor wat betreft versterken heeft het Scheidsgerecht de Staat opgedragen om informatie uit 183 versterkingsdossiers met de NAM te delen. Gedacht moet worden aan informatie over de verschillende mijlpalen in de versterking zoals de gebruikte NPR. Voor de bedoelde adressen is nadere onderbouwing verstrekt van metadata die in het kader van de facturering van kosten al met NAM wordt gewisseld. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit een ingenieursrapport waarin de NPR is doorgerekend. De informatie is zoveel als mogelijk geanonimiseerd. Het verstrekken van deze informatie heeft geen enkele invloed op de voortgang van de versterkingsoperatie of de reeds genomen versterkingsbesluiten. Bewoners van deze adressen ontvangen eveneens een brief.

Vanwege de vertrouwelijkheid van beide arbitrageprocedures, kan inhoudelijk niet ingegaan worden op de argumenten die in de beide procedures gebruikt worden door beide partijen. Desgewenst kan uw Kamer hierover vertrouwelijk geïnformeerd worden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven