33 529 Gaswinning

Nr. 1170 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 augustus 2023

16 juni jl. heb ik uw Kamer geïnformeerd dat de nieuwe stikstofinstallatie in Zuidbroek (Zuidbroek II) naar verwachting op 1 oktober 2023 in gebruik kan worden genomen.1 Inmiddels heeft Gasunie Transport Services (GTS) mij op 29 augustus jl. geïnformeerd over het schema met de data voor ingebruikname van Zuidbroek II. Volgens dit schema worden de drie torens stapsgewijs opgeleverd op respectievelijk 2 oktober, 20 oktober en 7 november 2023. De brief van GTS is toegevoegd als bijlage.

Zoals u weet, speelt Zuidbroek II een grote rol in de sluiting van het Groningenveld. Met de ingebruikname van deze nieuwe stikstofinstallatie wordt de capaciteit om hoogcalorisch gas om te zetten naar laagcalorisch gas sterk vergroot. De oplevering van Zuidbroek II is, naast de beschikbaarheid van voldoende hoogcalorisch gas, een belangrijke voorwaarde voor de volledige en definitieve sluiting van het Groningenveld. De hierboven genoemde opleverdata hebben geen gevolgen voor de eerdere adviezen en besluiten ten aanzien van de gaswinning voor aankomend gasjaar.

Zoals ik in mijn brief over het ontwerp-vaststellingsbesluit heb aangegeven (Kamerstuk 33 529, nr. 1152), is de inzet van het kabinet nul gaswinning in het komende gasjaar. In de tweede helft van september stuur ik uw Kamer het vaststellingsbesluit voor het gasjaar 2023–2024, alsook het wetsvoorstel om de gaswinning uit het Groningenveld per 1 oktober 2024 definitief te sluiten.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief


X Noot
1

Kamerstuk 33 529, nr. 1151.

Naar boven