33 529 Gaswinning

Nr. 1151 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 juni 2023

In aanloop naar het ontwerp-vaststellingsbesluit Groningenveld 2023–2024 informeer ik uw Kamer over de oplevering van de nieuwe stikstofinstallatie in Zuidbroek (Zuidbroek II). Gasunie Transport Services (GTS) heeft mij op 9 juni jl. geïnformeerd dat het inderdaad de verwachting is dat de stikstofinstallatie 1 oktober 2023 in gebruik kan worden genomen. De brief van GTS is toegevoegd als bijlage.

Zoals u weet, speelt Zuidbroek II een grote rol in de sluiting van het Groningenveld. Met de ingebruikname van deze nieuwe stikstofinstallatie wordt de capaciteit om hoogcalorisch gas om te zetten naar laagcalorisch gas sterk vergroot. De oplevering van Zuidbroek II is, naast de beschikbaarheid van voldoende hoogcalorisch gas, een belangrijke voorwaarde voor de volledige en definitieve sluiting van het Groningenveld.

De bouw van Zuidbroek II is diverse keren vertraagd, onder meer vanwege een geschil tussen de hoofd- en onderaannemer. Om verdere vertraging te voorkomen is intensief contact geweest primair met GTS alsook met de hoofdaannemer Air Products. GTS heeft aangegeven waar mogelijk het project te ondersteunen opdat de werkzaamheden en het testen eerder worden afgerond dan 1 oktober 2023. Ik houd uw Kamer hierover op de hoogte.

De inzet van het kabinet is nul gaswinning in het komende gasjaar. Dit en de randvoorwaarden daarvoor hebben de Minister-President en ik met uw Kamer besproken op 7 juni jl. (Handelingen II 2022/23, nr. 90, debat over het rapport van de Parlementaire Enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen). Aan het einde van deze maand stuur ik uw Kamer het ontwerp-vaststellingsbesluit.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven