33 529 Gaswinning

Nr. 1142 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Ter griffie van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 11 april 2023.

De wens om over de voorgenomen voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling nadere inlichtingen te ontvangen kan door of namens de Kamer of door ten minste dertig leden van de Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 29 mei 2023.

De voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling kan niet eerder worden gedaan dan op 30 mei 2023 dan wel binnen veertien dagen na het verstrekken van de in de vorige volzin bedoelde inlichtingen.

Bij de termijnen is rekening gehouden met de recesperiode van de Tweede Kamer.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 april 2023

De huidige Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld (hierna: Waardevermeerderingsregeling) loopt op 1 juni 2023 af. In mijn Kamerbrief van 14 november 2022 (Kamerstuk 33 529, nr. 1078) is aangekondigd dat de regeling na 1 juni 2023 in gewijzigde vorm zou worden voortgezet.

Op dit moment wordt ook de kabinetsreactie op het rapport van de Parlementaire Enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen (Kamerstuk 35 561, nrs. 5 t/m 11) voorbereid. Omdat de maatregelen die daarin worden uitgewerkt in samenhang moeten worden bezien met de toekomst van de Waardevermeerderingsregeling, is het niet wenselijk de huidige Waardevermeerderingsregeling per 1 juni te wijzigen. Daarom wordt momenteel een tijdelijke verlenging van de regeling voorbereid. Deze leg ik hierbij voor aan uw Kamer.

De huidige regeling wordt in ongewijzigde vorm verlengd tot 9 oktober 2023. Het merendeel van deze verlenging wordt gedekt vanuit onderuitputting op de regeling. Daarnaast wordt het subsidieplafond nogmaals opgehoogd, met € 5 mln. Op deze manier kan de regeling naar verwachting tot 9 oktober ongewijzigd worden uitgevoerd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Een wijziging van de Waardevermeerderingsregeling moet op grond van artikel 4.10, zevende lid, van de Comptabiliteitswet 2016 ten minste 30 dagen vóór vaststelling aan uw Kamer worden aangeboden.

Hierbij treft u daarom een concept aan van de voorgenomen wijzigingsregeling.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven