33 529 Gaswinning

Nr. 1078 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Ter griffie van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 14 november 2022.

De wens om over de voorgenomen voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling nadere inlichtingen te ontvangen kan door of namens de Kamer of door ten minste dertig leden van de Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 14 december 2022.

De voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling kan niet eerder worden gedaan dan op 15 december 2022 dan wel binnen veertien dagen na het verstrekken van de in de vorige volzin bedoelde inlichtingen.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 november 2022

Op 14 oktober jl. heb ik uw Kamer geïnformeerd over de voorgenomen wijziging van de Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld (Waardevermeerderingsregeling) per 1 december 2022 (Kamerstuk 33 529, nr. 1071). Het kabinet heeft besloten om de waardevermeerderingsregeling in de huidige vorm te verlengen tot 1 juni 2023. Daarvoor zijn verschillende redenen. Ten eerste zijn er tijdens de voorhangperiode vanuit de regio bezwaren geuit over de voorgenomen wijziging van de regeling. Ten tweede is het belangrijk om rust voor de inwoners van het aardbevingsgebied te creëren. Daarnaast stelt verlenging mij in staat om middelen die voor deze regeling gereserveerd zijn, maar niet voor 1 december 2022 tot besteding komen, voor deze regeling aan te wenden zodat deze direct behouden worden voor de Groningers.

Vanaf 1 juni 2023 zal de regeling in gewijzigde vorm doorgaan zoals eerder aan uw Kamer gemeld (Kamerstuk 33 529, nr. 1071). Onderdeel van de gewijzigde voortzetting is een ruime overgangsregeling. Iedereen die vóór 1 juni 2023 een schademelding bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft gedaan, wordt beoordeeld volgens de huidige regeling. Aanvragen van bewoners die ná 1 juni 2023 een schademelding indienen, worden onder de nieuwe voorwaarden beoordeeld en komen dus alleen nog in aanmerking voor de subsidie als niet binnen één jaar een schadebesluit is ontvangen.

Een wijziging van de waardevermeerderingsregeling moet op grond van artikel 4.10, zevende lid van de Comptabiliteitswet vier weken voor vaststelling aan uw Kamer worden aangeboden. Om te voorkomen dat de waardevermeerderingsregeling in december stil komt te vallen, wordt u verzocht deze brief te beschouwen als een aanpassing van de reeds lopende voorhang van de wijzigingsregeling. Concreet betekent dit dat de voorgehangen bepalingen over de wijziging van de voorwaarden (in de voorgehangen regeling zijn deze opgenomen in artikel I, onderdelen A, subonderdeel 1, en D) komen te vervallen. Ook wordt in artikel I, onderdeel A, subonderdeel 2, de einddatum voor het indienen van aanvragen op 31 mei 2023 gezet, wordt de vervaldatum van de regeling in artikel I, onderdeel E, op 1 juni 2023 gezet, en wordt het budget opgehoogd voor een verlenging met € 42 miljoen. De verlenging kost naar verwachting € 60 miljoen. Hiervoor wordt € 42 miljoen vrijgemaakt op de lopende begroting van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en wordt € 18 miljoen onderuitputting op de huidige regeling aangewend.

Hiermee wordt voldoende budget vrijgemaakt om de regeling tot 1 juni 2023 voort te zetten.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. VijlbriefTer griffie van de Tweede Kamer der Staten-Generaalontvangen op 14 november 2022.De wens om over de voorgenomen voordracht voor devast te stellen ministeriële regeling nadere inlichtingente ontvangen kan door of namens de Kamer of doorten minste dertig leden van de Kamer te kennen wordengegeven uiterlijk op 14 december 2022.De voordracht voor de vast te stellen ministeriële regelingkan niet eerder worden gedaan dan op 15 december 2022dan wel binnen veertien dagen na het verstrekken van dein de vorige volzin bedoelde inlichtingen.

Naar boven