33 529 Gaswinning

Nr. 1137 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 maart 2023

In mijn brief van 30 januari jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 1117) informeerde ik uw Kamer over de aanstelling van de heer P.L.B.A. van Geel als voorzitter van de Commissie Verschillen.

Inmiddels kan ik u ook de namen van de leden van de commissie bekend maken. Dit zijn:

  • mevrouw Susan Top (voormalig secretaris Groninger Gasberaad);

  • de heer Jelle van der Knoop (voormalig voorzitter van de Groninger Bodem Beweging);

  • de heer Maarten Ruys (voormalig voorzitter Stuurgroep Zorg in de aardbevingsregio) en

  • de heer Herman Bröring (hoogleraar Bestuursrecht).

Met deze samenstelling van de commissie meen ik invulling te hebben gegeven aan de motie van het lid Mulder om leden te zoeken die het Rijk, de regio en de bewoners op een evenwichtige wijze vertegenwoordigen.

Zoals ik in mijn brief van 30 januari jl. al even kort weergaf, heb ik de commissie gevraagd mij over de volgende aspecten te adviseren:

  • Zijn de criteria uit de brief van 26 september 2022 (Kamerstuk 33 529, nr. 1076) voldoende om onuitlegbare verschillen te beoordelen of zouden deze naar het oordeel van de commissie moeten worden aangevuld;

  • Breng in kaart in welke situaties sprake is van onuitlegbare verschillen bij de afhandeling van schade en uitvoering van de versterking en

  • Kom met oplossingsrichtingen waarmee de soorten verschillen kunnen worden weggenomen.

De commissie gaat de komende weken in gesprek met allerlei betrokkenen bij het speelveld van de versterkingsoperatie en de schadeafhandeling. Van maatschappelijke organisaties, gedupeerden, experts van binnen en buiten het Groningendossier, de aardbevingsgemeenten en direct betrokken organisaties zoals de NCG, het IMG, het SodM en de ACVG.

Daarnaast vindt de commissie het van groot belang om signalen vanuit bewoners mee te kunnen nemen in haar voorbereidingen op het advies. Hiervoor heeft de commissie het e-mailadres secretariaat@commissieverschillengroningen.nl opengesteld. Gedurende de uitvoering van haar opdracht zal de commissie blijven zoeken naar aanvullende manieren om bewoners te betrekken.

Ik heb de commissie gevraagd om medio april in een update een aantal hoofdlijnen van denken met mij te delen, op die manier kunnen inzichten van de commissie worden betrokken bij de reactie die het kabinet gaat geven op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven