Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 29 juni 2022, nr. WJZ/ 22272282, tot wijziging van de Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld in verband met de verlenging van de regeling

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 2, eerste lid, van het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2, tweede lid, wordt ‘30 juni 2022’ vervangen door ‘31 oktober 2022’.

B

In artikel 3, tweede lid, wordt ‘doch na de datum van erkenning van de schade, bedoeld in artikel 2, eerste lid’ vervangen door ‘doch na de datum waarop een schaderapport is uitgebracht door een schade-expert in opdracht van het Instituut Mijnbouwschade Groningen’.

C

In artikel 6, eerste lid, wordt ‘€ 137.661.000’ vervangen door ‘€ 212.661.000’

D

In artikel 10 wordt ‘1 juli 2022’ vervangen door ‘1 november 2022’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 29 juni 2022

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

TOELICHTING

1. Aanleiding

Met deze wijzigingsregeling wordt de subsidieregeling voor waardevermeerdering van woningen in verband met de gaswinning in Groningen verlengd. Op dit moment loopt de regeling tot 1 juli 2022. Deze looptijd wordt verlengd tot 1 november 2022. Op grond van artikel 4.10, zevende lid, van de Comptabiliteitswet 2016 is het ontwerp van deze wijzigingsregeling betreffende de verlenging van de vervaldata op 22 april 2022 (Kamerstukken II 2021/22, 33 529, nr. 1003) aan de Tweede Kamer overgelegd. Er zijn geen opmerkingen gemaakt op dit ontwerp door de Kamer.

2. Subsidie waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld

Met de Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld kunnen bewoners die een vergoeding hebben ontvangen van € 1.000 of hoger voor fysieke schade door bodembeweging als gevolg van gaswinning uit het Groningenveld of de gasopslag Norg, een subsidie aanvragen tot maximaal € 4.000 voor het treffen van energieverduurzamingsmaatregelen. De regeling is in 2017 ontwikkeld. In april 2021 en oktober 2021 is er 40 miljoen euro respectievelijk 60 miljoen euro extra beschikbaar gesteld. De looptijd van de regeling is eerder dit jaar verlengd tot 1 juli 2022 om het op dat moment beschikbare budget volledig te kunnen benutten.1

De voorliggende wijziging verlengt opnieuw de looptijd van de regeling, tot 1 november 2022. Tevens wordt het beschikbare budget verhoogd met 75 miljoen om aanvragen in deze periode te bekostigen. Besluitvorming over de toekomst van de regeling na 1 november vindt plaats na overleg met de regio.

3. Wijziging verruiming termijn aangaan kosten

De wijziging in artikel I, onderdeel B, betreft een verruiming van de termijn waarbinnen kan worden gestart met het maken van kosten die voor subsidie in aanmerking komen. Dit omdat uit de praktijk is gebleken dat in veruit de meeste gevallen het Instituut Mijnbouwschade Groningen in haar schadebesluit het adviesrapport volgt en daardoor een deel van de bewoners al verduurzamingsmaatregelen uitvoeren nadat zij het adviesrapport hebben ontvangen, maar nog voordat zij een definitief schadebesluit hebben ontvangen. Mensen die in het verleden op deze grond een afwijzing hebben ontvangen, kunnen een nieuwe aanvraag indienen. Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) heeft aangegeven deze groep gericht te zullen benaderen.

4. Staatssteun

De subsidie bevat, indien deze aan een onderneming wordt verstrekt, staatssteun en wordt gerechtvaardigd door de algemene de-minimisverordening (Verordening (EU) nr. 1407/2013).

5. Regeldruk

Deze wijzigingsregeling, waarin effectief alleen de vervaltermijn en het subsidieplafond zijn gewijzigd, leidt ten opzichte van de regeling die tot 1 april 2022 gold, niet tot extra aanvragen en daarom ook niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij de gebruikers van de subsidie. De wijzigingen zien op het volledig kunnen benutten van het resterende budget. Zie voor de berekening van die regeldruk ook de toelichting bij de oorspronkelijke Regeling waardevermeerdering.2

6. Vaste verandermomenten

De regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met deze datum van inwerkingtreding wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van elk kwartaal in werking treden en minimaal twee maanden voordien worden bekendgemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd doordat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief


X Noot
1

Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 7 april 2022, houdende regels over waardevermeerdering van woningen in verband met schade als gevolg van gaswinning Groningenveld (Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld) (Stcrt. 2022, 10384).

X Noot
2

Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld (Stcrt. 2017, 15110).

Naar boven