33 529 Gaswinning

Nr. 1022 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 maart 2022

Het is voor de bewoners in het aardbevingsgebied belangrijk dat ze veilig kunnen wonen. Voor nog ruim 13.000 huishoudens betekent dit dat hun huis bouwkundig versterkt moet worden. Het vergroten van uitvoeringscapaciteit is onmisbaar om vaart achter de versterkingsoperatie te zetten en de versterkingsoperatie in 2028 af te ronden (Kamerstuk 33 529, nr. 948). Conform de motie Beckerman (Kamerstuk 33 529, nr. 919) stuur ik uw Kamer de aanpak van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) voor het vergroten van de uitvoeringscapaciteit1.

Voor het tijdig organiseren van voldoende uitvoeringscapaciteit is het van belang dat de NCG met de bouwers goede afspraken maakt. De aanpak geeft aan hoe NCG hieraan invulling geeft en kan rekenen op de instemming van Bouwend Nederland Noord. Voor de voortgang van versterken is de beschikbaarheid van voldoende tijdelijke huisvesting eveneens van belang. Voor 2022 en de eerste helft van 2023 kan in die behoefte worden voorzien. Voor de periode daarna onderzoekt NCG nu alternatieve vormen. Dit is onderdeel van deze aanpak. Zo geef ik invulling aan motie Beckerman over tijdelijke huisvesting (Kamerstuk 33 529, nr. 891).

Een goed ingericht bewonersproces draagt eveneens bij aan de voortgang van versterken. De NCG wil een betrouwbare en duidelijke partner van bewoners zijn, snel helderheid geven over waar een bewoner aan toe is en hen betrokken houden bij de voortgang van zijn of haar versterkingsproces, rekening houdend met hun wensen. Het tijdig betrekken van bewoners en waar mogelijk ontzorgen van bewoners bij de versterking van hun woning is daarnaast belangrijk om vertragingen later in het proces te vermijden. Deze aanpak gaat hierop in. Ook zullen de NCG en gemeenten pilots starten gericht op dorps- en wijkgericht versterken. Daarmee kom ik tegemoet aan de motie Wijngaarden (Kamerstuk 33 529, nr. 961).

De aanpak moet eraan bijdragen vaart in de versterking te krijgen om zo beter en sneller tot tastbare resultaten te komen voor bewoners. Ik blijf met de NCG in gesprek over de voortgang en realisatie ervan. Dit vanuit de doelstelling om dit jaar 1.000–1.500 adressen te versterken en de ambitie van het Rijk, regionale overheden en de NCG om in 2028 de gehele versterkingsoperatie te kunnen afronden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven