33 529 Gaswinning

Nr. 1020 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 mei 2022

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de vergoeding voor het verlies van zelf aangebrachte voorzieningen in een huurwoning. Daarnaast informeer ik uw Kamer over de eenmalige tegemoetkoming van € 750,– voor particuliere huurders binnen het sociale stelsel.

Vergoedingen particuliere eigenaren en huurders recht getrokken

Als gevolg van de versterking van een woning kan een zelf aangebrachte voorziening, bijvoorbeeld een serre of vijver, van een huurder verloren gaan. Om huurders hiervoor te compenseren kunnen zij vanaf 16 mei 2022 een aanvraag voor vergoeding indienen bij de Nationaal Coördinator Groningen. Zoals eerder aan uw Kamer gemeld kunnen huurders hierbij kiezen tussen een forfaitaire vergoeding van € 3.000,– of een opname (Kamerstuk 33 529, nr. 915). Voor huurders die in het verleden hun zelf aangebrachte voorziening zijn verloren, maak ik het mogelijk alsnog een forfaitaire vergoeding aan te vragen, of op basis van bonnen, facturen of andere betalingsbewijzen de waarde van de verloren voorziening te laten bepalen. De hiertoe dienende beleidsregel1 wordt deze week gepubliceerd in de Staatscourant. De beleidsregel loopt tot 31 december 2027.

Deze regeling is de laatste uitwerking van het akkoord dat de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 1 oktober 2020 met de woningcorporaties in het aardbevingsgebied heeft gesloten om de verschillen in vergoedingen tussen huurders en particuliere eigenaren weg te nemen (Kamerstuk 33 529, nr. 808). Uw Kamer heeft hier meermaals aandacht voor gevraagd, onder andere met de motie Beckerman (Kamerstuk 33 529, nr. 682). De andere verschillen tussen particuliere eigenaren en huurders zijn sinds 1 november 2020 weggenomen.

Het budget voor deze regeling is € 17 miljoen. Op korte termijn worden deze middelen via een nota van wijziging op de EZK-begroting beschikbaar gemaakt. Om de regeling spoedig open te kunnen stellen, beroept het kabinet zich op artikel 2.27, tweede lid van de Comptabiliteitswet 2016.

Tegemoetkoming voor huurders van particulier verhuurde woningen binnen het sociale stelsel

Tevens deel ik met uw Kamer dat huurders in het aardbevingsgebied die binnen het sociale stelsel een zelfstandige woning huren van particuliere verhuurders, vanaf 1 april een eenmalige tegemoetkoming van € 750,– per hoofdhuurder kunnen aanvragen (Stcrt. 2022, nr. 7767). Dit is een uitwerking van de toezegging van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om te onderzoeken of ook huurders die sociaal huren bij particuliere verhuurders een eenmalige tegemoetkoming kunnen krijgen (Kamerstuk 33 529, nr. 901).

De tegemoetkoming vloeit voort uit de bestuurlijke afspraken van 6 november 2020. Huurders ontvangen deze tegemoetkoming omdat zij, anders dan particuliere eigenaren, minder makkelijk aanspraak kunnen maken op andere vormen van compensatie en omdat in veel gevallen onderhoud aan de woning is uitgesteld. De beleidsregel kent geen subsidieplafond. Huurders hebben tot het einde van dit kalenderjaar de tijd om hun aanvraag bij SNN in te dienen. Inmiddels zijn meer dan 800 aanvragen ingediend.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven