Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2012-2013 | 33400-V nr. 130 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2012-2013 | 33400-V nr. 130 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 26 april 2013
Graag bied ik u hierbij de reactie aan op het verzoek van de Vaste Commissie voor Economische Zaken van Uw Kamer van 10 april 2013 inzake de Nuclear Security Summit 2014, gericht aan de minister van Economische Zaken.
Voorgaande toppen
De serie Nuclear Security Summits (NSS) is oorspronkelijk een initiatief van President Obama, die in 2010 de staats- en regeringsleiders van een groot aantal landen in Washington uitnodigde om op het hoogste politieke niveau aandacht te vragen voor de dreiging van nucleair terrorisme en het tegengaan van illegale handel in nucleair materiaal.
Tijdens een tweede top in 2012 in Seoel is de voortgang sinds 2010 op het vlak van nucleaire beveiliging geïnventariseerd en zijn afspraken gemaakt over de coördinatie en consolidatie van bestaande nucleaire beveiligingsinstrumenten, de versterking van de rol van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA), het terugdringen van het gebruik van hoogverrijkt uranium en de bestrijding van illegale handel in nucleaire materialen. Verder kwamen ook de synergie tussen nucleaire veiligheid en nucleaire beveiliging, en de betere bescherming van stralingsbronnen aan de orde.
Derde top in Nederland
Tijdens de top in Seoul gingen de deelnemende landen unaniem akkoord met de keuze voor Nederland als voorzitters- en gastland van de volgende topontmoeting in 2014. Nederland had ingestemd met het verzoek zich te kandideren vanwege het grote belang dat Nederland hecht aan het voorkomen van nucleair terrorisme en nucleaire smokkel. De internationale samenwerking die door de NSS wordt gegenereerd en de afspraken die in dat kader worden gemaakt, bevorderen de veiligheid van Nederland en van de rest van de wereld. Bovendien is Nederland, als internationaal logistiek knooppunt en als land met een geavanceerde nucleaire industrie, potentieel kwetsbaar voor smokkel van nucleaire en radiologische materialen.
Het kabinet was en is dan ook van mening dat het voorzitterschap een uitgelezen kans biedt een bijdrage te leveren aan het tegengaan van dit gevaar en aan het bevorderen van de internationale rechtsorde. Het is direct in het Nederlandse belang om de maatregelen voor de beveiliging van nucleair materiaal op hoog politiek niveau te coördineren. (Kamerstuk 33 000 V, nr. 133 d.d. 30 januari 2012 en Kamerstuk 33 000 V, nr. 144 d.d. 24 april 2012).
Locatie en deelnemers
De Nuclear Security Summit 2014 zal plaatsvinden op maandag 24 en dinsdag 25 maart 2014 in het World Forum Convention Center en enkele omliggende gebouwen in Den Haag. Deze locatie is op basis van een aanbestedingsprocedure geselecteerd. Voor de top in Den Haag worden, net als voor de top in Seoel, de staats- en regeringsleiders van 53 landen uitgenodigd, alsmede de hoofden van vier internationale organisaties (VN, IAEA, EU en Interpol) die als waarnemer kunnen deelnemen. Voor een overzicht van deze landen en internationale organisaties verwijs ik u naar de bijlage bij deze brief.
Inhoudelijke inzet
Van Nederlandse zijde is de inhoudelijke inzet van de top in 2014 om op een aantal belangrijke onderwerpen voortgang te boeken. Het gaat bijvoorbeeld om het versterken van de fysieke beveiliging van kwetsbare splijtstoffen die in kernwapens gebruikt kunnen worden, alsmede het terugdringen van het gebruik van dergelijke stoffen, de aanscherping van het internationaalrechtelijke regime inzake nucleaire beveiliging en het creëren van effectievere interactie tussen overheid en industrie m.b.t. de uitvoering en aanpassing van nucleaire beveiligingsmaatregelen.
De top in Den Haag wordt inhoudelijk voorbereid in enkele internationale ambtelijke bijeenkomsten. Deze zullen de komende maanden plaatsvinden in Wenen, Ottawa en Bangkok. Het voorziene eindresultaat zal een communiqué zijn waarin de geboekte vooruitgang wordt vastgelegd.
De top zal uit de gebruikelijke onderdelen bestaan als een plenaire sessie en werkoverleggen tussen de leiders. Uitgangspunt is deze ontmoetingen zo interactief mogelijk te maken. Tevens zal de transparantie van het proces en de uitkomsten hoog op agenda staan, om zo draagvlak voor het onderwerp onder publiek, politiek en industrie te borgen.
Flankerende bijeenkomsten
Voorafgaand aan de top vinden daartoe enkele flankerende bijeenkomsten plaats, waarmee tot uitdrukking komt dat het voorkomen en tegengaan van nucleair terrorisme internationale samenwerking op alle niveaus en tussen talrijke disciplines en sectoren vereist. Ook wordt zodoende duidelijk dat dit probleem niet alleen door statelijke actoren moet worden geadresseerd, maar ook door de industrie, de wetenschap en het maatschappelijk middenveld.
Van 18 tot 20 februari 2014 vindt in Maastricht een internationale simulatieoefening voor nucleaire experts en beleidsmakers plaats, onder de titel @tomic 2014. De oefening wordt gecoördineerd door de NCTV en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Op 21 en 22 maart 2014 zal in Den Haag een bijeenkomst voor internationale academici, denktanks en NGO’s plaatsvinden. Momenteel wordt een consortium van organiserende partijen gevormd. Tijdens deze bijeenkomst zal het onderwerp nucleaire beveiliging vanuit verschillende invalshoeken worden bediscussieerd.
Tenslotte vindt van 23 tot en met 25 maart 2014 in Amsterdam de Nuclear Industry Summit (NIS) plaats. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door URENCO Nederland B.V., mede ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Naar verwachting zullen 200 hoge vertegenwoordigers van de mondiale nucleaire sector ingaan op de wijze waarop en mate waarin de nucleaire industrie de beveiliging in dit domein verder kan versterken.
Deze laatste twee bijeenkomsten bouwen voort op soortgelijke flankerende bijeenkomsten in Washington in 2010 en in Seoel in 2012. De conclusies van de bijeenkomsten zullen aan de NSS worden aangeboden als bijdrage aan de discussie.
Tot slot
Ik blijf u in de aanloop naar de Nuclear Security Summit nader over de organisatorische en inhoudelijke voorbereidingen informeren.
De minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans
Nuclear Security Summit 2014 Uit te nodigen landen en internationale organisaties |
|
---|---|
Algerije Argentinië Armenië Australië Azerbeidzjan België Brazilië Canada Chili China Denemarken Duitsland Egypte Filippijnen Finland Frankrijk Gabon Georgië Hongarije India Indonesië Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Koreaanse Republiek (Zuid-Korea) Litouwen Maleisië Marokko |
Mexico Nederland Nieuw-Zeeland Nigeria Noorwegen Oekraïne Pakistan Polen Roemenië Russische Federatie Saoedi-Arabië Singapore Spanje Thailand Tsjechië Turkije Verenigd Koninkrijk Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland Waarnemers: Europese Unie IAEA Interpol Verenigde Naties |
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-V-130.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.