Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2012-2013 | 33157 nr. 40 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2012-2013 | 33157 nr. 40 |
Ontvangen 22 maart 2013
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
I
In artikel I wordt na onderdeel G een onderdeel ingevoegd, luidende:
Ga
Artikel 42 wordt als volgt gewijzigd:
1. Het opschrift komt te luiden: Onderwijskundig rapport en schooladvies.
2. Aan het eerste lid wordt een volzin toegevoegd, luidende: De centrale eindtoets dient als tweede objectieve gegeven om onderadvisering vanuit het primair onderwijs te voorkomen.
3. Onder vernummering van het tweede tot derde lid wordt een nieuw tweede lid ingevoegd, luidende:
2. Ten behoeve van iedere leerling in het achtste schooljaar stelt het bevoegd gezag voor 1 maart een schooladvies vast omtrent het volgen van aansluitend voortgezet onderwijs als bedoeld in de Wet op het voortgezet onderwijs of speciaal onderwijs en speciaal voortgezet onderwijs als bedoeld in de Wet op de expertisecentra. Het schooladvies maakt onderdeel uit van het onderwijskundig rapport. Indien de leerling blijkens de uitslag van de eindtoets, bedoeld in artikel 9b beschikt over meer kennis en vaardigheden dan die waarop het schooladvies berust, heroverweegt het bevoegd gezag het schooladvies.
II
In artikel I wordt onderdeel H vervangen door:
H
In artikel 178a, tweede lid, worden de volgende wijzigingen aangebracht:
1. Onderdeel g wordt vervangen door:
g. indien van toepassing de uitslag van de centrale eindtoets, bedoeld in artikel 9b, het niveau waarop de centrale eindtoets is afgelegd en indien geen centrale eindtoets is afgelegd de reden daarvan;.
2. Onderdeel h wordt vervangen door:
h. het schooladvies, bedoeld in artikel 42, tweede lid;.
III
In artikel II wordt na onderdeel F een onderdeel ingevoegd, luidende:
Fa
Artikel 43 wordt als volgt gewijzigd:
1. Het opschrift komt te luiden: Onderwijskundig rapport en schooladvies.
2. Aan het eerste lid wordt een volzin toegevoegd, luidende: De centrale eindtoets dient als tweede objectieve gegeven om onderadvisering vanuit het primair onderwijs te voorkomen.
3. Onder vernummering van het tweede tot derde lid wordt een nieuw tweede lid ingevoegd, luidende:
2. Ten behoeve van iedere leerling in het laatste schooljaar van het speciaal onderwijs stelt het bevoegd gezag voor 1 maart een schooladvies vast omtrent het volgen van aansluitend voortgezet speciaal onderwijs of voortgezet onderwijs als bedoeld in de Wet op het voortgezet onderwijs. Het schooladvies maakt onderdeel uit van het onderwijskundig rapport. Indien de leerling blijkens de uitslag van de eindtoets, bedoeld in artikel 9b beschikt over meer kennis en vaardigheden dan die waarop het schooladvies berust, heroverweegt het bevoegd gezag het schooladvies.
IV
In artikel II wordt onderdeel H vervangen door:
H
In artikel 164a, tweede lid, worden de volgende wijzigingen aangebracht:
1. Aan het slot van onderdeel i vervalt «en».
2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel j door een puntkomma worden twee onderdelen toegevoegd, luidende:
k. indien van toepassing de uitslag van de centrale eindtoets, bedoeld in artikel 18b, het niveau waarop de centrale eindtoets is afgelegd en indien geen centrale eindtoets is afgelegd de reden daarvan; en
l. het schooladvies, bedoeld in artikel 43, tweede lid.
V
Na artikel II wordt een artikel ingevoegd, luidende:
In artikel 27 van de Wet op het voortgezet onderwijs wordt na lid 1b een lid ingevoegd, luidende:
1c. De toelating van de leerling wordt gebaseerd op het schooladvies, bedoeld in artikel 42, tweede lid, van de Wet op het primair onderwijs of artikel 43, tweede lid, van de Wet op de expertisecentra.
Met dit amendement wordt het begrip schooladvies in de wet verankerd. Niet de eindtoets (een momentopname), maar het schooladvies wordt leidend voor de toelating bij het voortgezet onderwijs en voor de instroom op een onderwijsniveau. De basisschool stelt vóór 1 maart het schooladvies omtrent het onderwijsniveau/vervolgonderwijs van elke leerling vast. Leerlingen dienen namelijk aan de hand van het leerling- en onderwijsvolgsysteem oftewel op basis van hun gehele ontwikkeling op de basisschool door te stromen naar een onderwijsniveau op het voortgezet onderwijs. Het oordeel van de professional/leraar staat daarbij centraal.
De eindtoets wordt een objectief tweede gegeven. Volgens onderzoek zouden elk jaar 10 procent van alle leerlingen een lager schooladvies kunnen krijgen. Om onderadvisering te voorkomen hebben leerlingen recht op een objectief tweede gegeven dat dient als een second opinion (eindtoets). Een leerling die hoger scoort op de eindtoets dan het schooladvies krijgt het voordeel van de twijfel, doordat het schooladvies wordt heroverwogen door de basisschool. Indien de school besluit het schooladvies niet te wijzigingen, is de school verplicht dit te motiveren. Ouders die vervolgens het niet eens zijn met de handhaving van het schooladvies, kunnen dan conform de klachtenregeling een klacht indienen bij de klachtencommissie. In de Wet op het primair onderwijs is de klachtenregeling uiteengezet in artikel 14, in de Wet op de expertisecentra in artikel 23. Op basis van beide artikelen dient het bevoegd gezag van een school een klachtencommissie in te stellen, alwaar klachten kunnen worden behandeld. De ouders of verzorgers van een kind kunnen bij de klachtencommissie een klacht indienen over gedragingen en beslissingen van het bevoegd gezag. Het uitbrengen van een schooladvies valt onder deze definitie.
Ypma
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33157-40.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.