33 009 Innovatiebeleid

Nr. 150 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 december 2024

Technologische ontwikkelingen en nieuwe toepassingen daarvan gaan razendsnel. Nederland is goed in het ontwikkelen van deze nieuwe technologieën maar krijgt steeds meer te maken met beperkingen op het gebied van ruimte, arbeid en energie. Gezien de snelle opkomst van nieuwe technologieën en de toenemende internationale concurrentie kan Nederland niet overal in excelleren. Dit betekent dat we keuzes moeten maken. De Nationale Technologiestrategie1 (NTS) biedt aanknopingspunten voor deze keuzes en stelt tien sleuteltechnologieën centraal: de 10 prioritaire sleuteltechnologieën. Bij het aanbieden van de NTS aan uw Kamer gaf mijn voorganger aan u in 2024 te informeren over de verdere uitwerking; daartoe dient deze brief2.

Richten van het EZ-instrumentarium

Ik werk momenteel aan de verdere uitwerking van de Nationale Technologiestrategie (NTS) en onderzoek hoe het instrumentarium van het Ministerie van Economische Zaken (EZ) hier beter op kan worden afgestemd. Het gehele instrumentarium wordt tegen het licht gehouden om vast te stellen wat goed werkt en waar verbeteringen mogelijk zijn. In de bijlage van deze brief vindt u, conform de toezegging aan het lid Van Dijk tijdens de EZ-begrotingsbehandeling, een overzicht van het innovatie-instrumentarium, de doelen daarvan en de eventuele mogelijkheden om deze (meer) op de NTS te richten. Dit laat zien hoe het bestaande EZ-instrumentarium op verschillende manieren bijdraagt aan de NTS. Tevens heb ik recent besloten om de Thematische Technology Transferregeling (TTT) en in overleg met de provincies het belangrijkste deel van de MKB-innovatiestimulering topsectoren (MIT) door middel van aanpassing van de beoordelingscriteria meer te richten op de NTS. Daarnaast ben ik blij te zien dat organisaties buiten EZ, zoals de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) en Invest-NL, de NTS eigenstandig omarmen en gebruiken om meer focus aan te brengen binnen hun eigen strategieën. Dit versterkt de gezamenlijke impact en laat zien hoe breed de waarde van de NTS wordt gedragen. In de voortgangsbrief die ik in het derde kwartaal van 2025 met uw Kamer zal delen, zal ik verdere stappen presenteren. In die brief ga ik in op het voornemen om meer instrumenten op de NTS te richten, op de invulling van de motie Dassen over regulatory sandboxes en op de manieren waarop andere departementen een grotere bijdrage kunnen leveren aan de NTS. Met deze gezamenlijke inspanningen werken we aan een breed gedragen en krachtig instrumentarium dat optimaal bijdraagt aan technologische vooruitgang in Nederland3.

Uitwerking van actieagenda’s

Om de 10 NTS-prioriteiten succesvol en effectief verder te kunnen ontwikkelen in Nederland, heb ik het initiatief genomen tot de uitwerking van 10 actieagenda’s, gemaakt door en voor betrokkenen bij deze prioriteiten. Deze actieagenda’s worden daarom samengesteld door innovatiecoalities, bestaande uit experts uit het Nederlandse bedrijfsleven, kennisinstellingen en ecosysteempartners. In de actieagenda’s komen concrete stappen die ervoor moeten zorgen dat we de ambities op de NTS-prioriteiten kunnen behalen. Voorbeelden van concrete stappen zijn het identificeren van de ecosystemen die op de technologie van toepassing zijn, het in kaart brengen welke R&D- en innovatie-activiteiten nodig zijn en welke overige factoren relevant zijn voor het behalen van de doelstellingen. Draagvlak is belangrijk; daarom wil ik het samenstellen van de actieagenda’s op een gedegen manier doen. Het betrekken van alle relevante actoren en initiatieven bij het uitwerken van de actieagenda’s is een uitgebreid proces dat daardoor tijdrovend kan lijken. Tegelijkertijd beperkt deze stap de uitwerking van de NTS niet, omdat de NTS al landt bij vele partnerorganisaties. Relevante actoren zoals de ROM’s en TechLeap worden aangehaakt en de actieagenda’s worden uitgelijnd met lopende initiatieven zoals de EU Chips Act, het visietraject biotechnologie4 en programma’s van het Nationaal Groeifonds (NGF). Het vormen van een innovatiecoalitie en het opstellen van de actieagenda zal verschillend lopen per prioritaire technologie. Om dit doeltreffend te laten verlopen, en om er voor te zorgen dat de agenda’s echt voor en door de sector gemaakt kunnen worden, heb ik geld beschikbaar gesteld voor praktische ondersteuning. Om ook het MKB hier goed bij te betrekken, heb ik de ROM’s gevraagd hier een rol in te spelen als onderdeel van bovenregionale samenwerking. In de voortgangsbrief, die ik in de loop van volgend jaar en uiterlijk in het derde kwartaal van 2025 met de Tweede Kamer wil delen, zal dieper worden ingegaan op de verdere uitwerking van de actieagenda’s voor de tien prioritaire sleuteltechnologieën.

De Minister van Economische Zaken, D.S. Beljaarts


X Noot
1

Kamerstuk 33 009, nr. 140

X Noot
2

In juni 2024 is de strategische agenda Cybersecurity Technologies met de Kamer gedeeld (Kamerstuk 26 643, nr. 1183).

X Noot
3

Motie met Kamerstuk 36 600 XIII, nr. 40

X Noot
4

Kamerstuk 27 428, nr. 404

Naar boven