33 009 Innovatiebeleid

Nr. 139 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 december 2023

Op 6 juli jl. is de motie van het lid Gündoğan (Groep Gündoğan) aangenomen (Kamerstuk 33 009, nr. 130), die de regering verzoekt om beleidsopties in kaart te brengen, waarmee Nederland kan inzetten op het wegnemen van drempels en op een leidende rol van het Nederlandse bedrijfsleven inzake precisiefermentatie. In het betreffende Commissiedebat is het verzoek gedaan om inzicht te krijgen in de manier van behandeling van deze motie, middels deze brief informeer ik u graag over dit commissieverzoek.

De uitvoering van de motie is reeds in gang gezet. Wageningen Economic Research (WEcR) is door LNV gevraagd een onderzoek uit te voeren en maakt daarbij gebruik van sectorexpertise voor praktische kennis en ervaring. Aan de hand van literatuuronderzoek wordt bepaald welke rollen en middelen de overheden kunnen inzetten om een nieuwe innovatie te stimuleren en vervolgens wordt die analyse toegepast op de casus van precisiefermentatie. In overleg met de sector en LNV zal WEcR deze analyse verder preciseren. Tenslotte zal de stap gezet worden naar een analyse van de vraag welke belemmeringen er nu zijn in beleid of regelgeving (nationaal en lokaal), waardoor deze stappen niet of te weinig worden gezet. Deze analyse wordt uitgevoerd door middel van de gesprekken met de sectorbelangenbehartigers en actoren in de sector.

In de interpretatie van deze motie wordt onder precisiefermentatie de techniek verstaan, die genetische sequenties kopieert en plakt uit genetische informatie achter plantaardige en dierlijke eiwitten. Daarmee worden dierlijke en plantaardige eiwitten gereproduceerd zonder tussenkomst van vee en met minder grondgebruik voor de teelt van planten. Onder «de overheid» worden het Rijk, de provincies en gemeenten verstaan.

De planning is om begin volgend jaar de resultaten van het onderzoek met de Kamer te kunnen delen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Naar boven