Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2011-2012 | 32868-(R1959) nr. 4 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2011-2012 | 32868-(R1959) nr. 4 |
Vastgesteld 19 oktober 2011
De vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen van haar bevindingen. Het verslag behandelt alleen die onderdelen waarover door de genoemde fracties inbreng is geleverd.
Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen tijdig en afdoende zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.
Algemeen
De leden van de VVD-fractie hebben met interesse kennis genomen van de goedkeuring en implementatie van maatregelen in het kader van het Verdrag inzake Antarctica. De leden van de VVD-fractie hebben nog wel een tweetal vragen bij het voorstel.
De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het voorliggende voorstel van wet. Zij hebben thans geen behoefte aan het stellen van vragen en het maken van opmerkingen. Zij hebben echter wel vragen en opmerkingen ten aanzien van de Wijziging van de wet bescherming Antarctica (Kamerstuk 32 868).
De leden van de SP-fractie hebben met instemming kennis genomen van de goedkeuring van de maatregelen inzake het Verdrag Antarctica. Hetgeen voorligt is naar hun mening een verbetering ten aanzien van de oude situatie. Voor het overige verwijzen de leden van de SP-fractie naar hun inbreng ten aanzien van de Wijziging van de wet bescherming Antarctica (Kamerstuk 32 868).
De leden van de D66-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het voorliggende voorstel van wet. Zij hebben thans geen behoefte aan het stellen van vragen en het maken van opmerkingen.
De leden van de fractie van de Partij voor de Dieren hebben met belangstelling kennisgenomen van het voorliggende voorstel van wet. Zij hebben nog enkele vragen en opmerkingen bij het voorstel.
A. Algemeen, 1. Inleiding
De leden van de VVD-fractie hebben begrepen dat een groot deel van de lidstaten van de Europese Unie is aangesloten bij het Verdrag van Antarctica. Welke (lid-)staten maken geen onderdeel uit van dit verdrag? Welke gevolgen heeft dit voor de uitvoering en effectiviteit van het protocol en het wetsvoorstel Goedkeuring maatregelen Verdrag Antarctica (Kamerstuk 32 868) en het bijbehorende wetsvoorstel Wijziging van de wet bescherming Antarctica (Kamerstuk 32 869)?
De leden van de fractie van de Partij voor de Dieren hechten groot belang aan een strikte bescherming van Antarctica, en zouden graag zien dat er niet onnodig mensen aan land gaan in dit gebied. Is dit ook de inzet van de regering in dezen? Kan de regering toelichten welke extra effect ter bescherming van het kwetsbare Antarctisch gebied er van deze verdrags- en wetswijziging uitgaat? Graag krijgen de leden van de fractie van de Partij voor de Dieren ook inzicht in de Nederlandse inzet bij de totstandkoming van de nieuwe maatregelen in het Verdrag. Nederland is immers een consultatieve partij in deze. Wat was de concrete inzet van Nederland tijdens de onderhandelingen? Heeft de regering haar inzet kunnen verwezenlijken? Op welke punten is dat wel, en op welke punten is dat niet gelukt? Op welke wijze wordt en nu, na deze verdragswijziging, weer verder gewerkt aan een uitgebreidere bescherming van Antarctica? De leden van de fractie van de Partij voor de Dieren menen dat het aantal cruisetochten naar dit kwetsbare gebied nog steeds toeneemt. Kan de regering dat bevestigen? Kan de regering een overzicht geven van de aantallen toeristen en anderen die het gebied sinds 2009 hebben bezocht? Wordt er momenteel al onderhandeld over wat er na 2048 gedaan mag worden met de minerale hulpbronnen in Antarctica, aangezien het verbod op het winnen ervan dan afloopt? De leden van de fractie van de Partij voor de Dieren vragen de regering zich nu al in te zetten op een verlening van dit verbod. Is zij hiertoe bereid? In hoeverre worden er activiteiten op en rond Antarctica ondernomen door landen die niet deelnemen aan het protocol? In 2009 is er bepaald dat schepen met meer dan 500 passagiers niet meer aan land mogen. Is er zicht op de naleving van deze afspraak? De regering heeft eerder aangegeven dat er ook onderhandeld werd over een verbod op de bouw van permanente toeristische faciliteiten op Antarctica, maar dat daar op dat moment nog geen overeenstemming bereikt kon worden. Is er nog voortgang te melden op dit punt? Zet de regering zich hier actief voor in? Niet alle EU-lidstaten zijn aangesloten bij het verdrag van Antarctica. Kan de regering aangeven welke lidstaten dat zijn? Is de regering bereid deze lidstaten op te roepen zich hier wel bij aan te sluiten?
Artikel 1, 2.2
De leden van de VVD-fractie merken op dat organisatoren van activiteiten naar Antarctica verplicht worden maatregelen te nemen om milieubedreigende noodsituaties te voorkomen. Wie is er verantwoordelijk voor de controle op de naleving van deze maatregelen? Welke rol speelt Nederland hierbij?
De voorzitter van de commissie,
Snijder-Hazelhoff
De adjunct-griffier van de commissie,
Van der Sommen
Samenstelling:
Leden: Ouwehand, E. (PvdD), Slob, A. (CU), Dijkgraaf, E. (SGP), Aptroot, Ch.B. (VVD), Caluwé, I.S.H. de (VVD), Snijder-Hazelhoff, J.F. (VVD), voorzitter, Leegte, R.W. (VVD), Monasch, J.S. (PvdA), Dijksma, S.A.M. (PvdA), Samsom, D.M. (PvdA), Dekken, T.R. van (PvdA), Jong, L.W.E. de (PVV), Graus, D.J.G. (PVV), Mos, R. de (PVV), Rouwe, S. de (CDA), Haverkamp, M.C. (CDA), Holtackers, M.P.M. (CDA), Jansen, P.F.C. (SP), Bashir, F. (SP), Tongeren, L. van (GL), Gent, W. van (GL), Koolmees, W. (D66), ondervoorzitter en Veldhoven, S. van (D66).
Plv. leden: Thieme, M.L. (PvdD), Wiegman-van Meppelen Scheppink, E.E. (CU), Staaij, C.G. van der (SGP), Lucas, A.W. (VVD), Boer, B.G. de (VVD), Houwers, J. (VVD), Lodders, W.J.H. (VVD), Plasterk, R.H.A. (PvdA), Groot, V.A. (PvdA), Smeets, P.E. (PvdA), Jacobi, L. (PvdA), Bemmel, J.J.G. van (PVV), Bontes, L. (PVV), Agema, M. (PVV), Bochove, B.J. van (CDA), Koopmans, G.P.J. (CDA), Werf, M.C.I. van der (CDA), Gerven, H.P.J. van (SP), Ulenbelt, P. (SP), Grashoff, H.J. (GL), Braakhuis, B.A.M. (GL), Verhoeven, K. (D66) en Ham, B. van der (D66).
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32868-4.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.