32 847 Integrale visie op de woningmarkt

Nr. 1198 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 juni 2024

Hierbij ontvangt u het rapport «Op grond kun je bouwen» van de werkgroep Interdepartementale Beleidsonderzoek (IBO) Woningbouw en Grond. U heeft in februari een tussenrapportage ontvangen1. Ik heb u toen ook een kabinetsreactie toegezegd. Aangezien een dezer dagen een nieuw kabinet zal aantreden laat ik een reactie op dit eindrapport aan hen.

Met het IBO wordt ook uitvoering gegeven aan een aantal moties en geef ik invulling aan een toezegging. De motie van de leden Inge van Dijk en Grinwis2 vraagt te onderzoeken of een tijdelijke verlaging van het btw-tarief voor de bouw van sociale en middeldure koop-en huurwoningen door institutionele beleggers en woningcorporaties een oplossing kan bieden voor de woningbouw en hoe dit zou kunnen worden vormgegeven. Het is één van de maatregelen die de IBO werkgroep als oplossing ziet om de onrendabele top van sociale huurwoningen te verlagen. De motie Inge van Dijk3 om te onderzoeken hoe het Rijk grondaankopen van gemeenten kan meefinancieren ten behoeve van woningbouw. Eén van de aanbevolen maatregelen, de Rijksgrondfaciliteit, gaat hier op in. De motie van het lid Beckerman4 vraagt om een voorstel voor een planbatenheffing uit te werken en deze met de Kamer te delen. Eén van de bijlage is een onderzoek dat ingaat op een planbatenheffing en grondbelasting. En tenslotte heb ik Kamerlid Grinwis toegezegd5 aan de IBO werkgroep te vragen of een langere termijn waarbinnen de betaalde overdrachtsbelasting mag worden verrekend bij doorverkoop een oplossing kan bieden voor het stimuleren van de verkoop van nieuwbouwwoningen. Fiche 15, te vinden in de fichebundel, gaat hier op in.

IBO’s zijn ambtelijke, onafhankelijke onderzoeken, die beleidsopties uitwerken voor bestaand of nieuw beleid. IBO’s worden uitgevoerd door interdepartementale werkgroepen die onder leiding staan van een onafhankelijke voorzitter en vinden plaats in opdracht van het kabinet.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge


X Noot
1

Kamerstukken II 2023–2024, 32 847, nummer 1152

X Noot
2

Kamerstukken II 2023–2024, 36 410 VII, nummer 48

X Noot
3

Kamerstukken II 2023–2024, 36 470, nummer 14

X Noot
4

Kamerstukken II 2023–2024, 32 847, nummer 1163

X Noot
5

Behandeling begroting van Binnenlandse Zaken 2024, wonen en ruimtelijke ordening, Tweede Kamer, 15e vergadering, 19 oktober 2023

Naar boven