32 847 Integrale visie op de woningmarkt

Nr. 1161 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 maart 2024

De bouw van verplaatsbare, modulaire woningen (flexwoningen) is de snelste manier om de woningvoorraad uit te breiden. Hierdoor kunnen we vele doelgroepen die hier dringend behoefte aan hebben een huis bieden. Zoals starters, personen die uit een scheiding komen en studenten. Het Rijk helpt onder meer door actieve ondersteuning te bieden aan projecten en door gemeenten financiële steun te bieden.

Op 15 december jl. heb ik u geïnformeerd over de nieuwe stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen.1 Op 29 september is deze regeling gepubliceerd.2 Voor deze regeling is € 282 mln. beschikbaar is voor de periode 2023–2026. De regeling heeft meerdere aanvraagmomenten per jaar. Gemeenten die in korte tijd meer woningen willen realiseren kunnen gebruik maken van deze regeling. Het biedt financiële ondersteuning bij de realisatie van deze verplaatsbare woningen of de tijdelijke transformatie van bestaande gebouwen. Ik informeer u hierbij over de toekenningen van deze eerste tranche.

Voor deze 1e tranche was een budget van € 55 mln. beschikbaar. Gemeenten konden van 15 november 2023 tot 15 januari 2024 hun aanvragen indienen. Door 23 gemeenten is een aanvraag ingediend voor in totaal € 21,2 mln. Het gaat daarbij om 35 projecten voor ca. 2.700 flexwoningen. Voorwaarde bij deze toekenning is onder andere dat het moet gaan om sociale woonruimten en dat de woningen binnen 12 maanden gerealiseerd dienen te worden.

Na toetsing aan de voorwaarden is aan 22 gemeenten een bedrag toegekend voor de realisatie van 2.643 flex- en transformatiewoningen in 22 gemeenten. In totaal is € 20,6 mln. toegekend. Het betreft de gemeenten: Meijerijstad, Amstelveen, Renkum, Apeldoorn, Rotterdam, Venlo, Alblasserdam, Rheden, Horst aan de Maas, Hilversum, Dalfsen, Nieuwegein, Roerdalen, Montfoort, Wormerland, Hardenberg, Castricum, Breda, Heemskerk, Lansingerland, Schiedam en Texel.

Vanaf dinsdag 2 april 2024 kunnen gemeenten een aanvraag indienen voor de tweede aanvraagperiode van de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen.3 Gemeenten kunnen een aanvraag indienen tot en met woensdag 15 mei 2024. Voor de tweede aanvraagronde is een bedrag van € 74 miljoen beschikbaar. Naar verwachting zal een derde aanvraagperiode in september opengesteld worden.

Stand van zaken matching RVB

Om projecten te versnellen en de productiecapaciteit bij bouwers te verhogen, heeft het RVB in opdracht van BZK zelf flexwoningen ingekocht. Onderstaande actuele stand van zaken laat zien dat alle percelen nu zijn verkocht.

   

# woningen

# percelen

Totaal ingekocht

Aantal door RVB ingekochte woningen/percelen

1.992

42

Geplaatst

Aan de afnemer opgeleverde woningen/percelen

180

4

Plaatsing gepland/contract gesloten

Leveringsovereenkomst tussen Rijk en afnemer is getekend, woningen worden op een later moment geplaatst of zijn reeds in aanbouw op locatie.

1.812

38

Beschikbaar

Beschikbare woningen/percelen voor verkoop voor nieuwe potentiële afnemers.

0

0

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge

Naar boven