Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2018-2019 | 35000-IV nr. 56 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2018-2019 | 35000-IV nr. 56 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 29 april 2019
Tijdens het verzamel Algemeen Overleg (AO) Koninkrijksrelaties van 13 februari jl. (Kamerstuk 35 000 IV, nr. 48) heb ik toegezegd om uw Kamer verder te informeren over verscheidene onderwerpen. Met deze brief kom ik die toezegging na.
Sint Maarten
Versnelling kleine wederopbouwprojecten (n.a.v. vraag van mevr. Diertens, D66)
Conform mijn «drie sporenbeleid» is het trustfonds voor de wederopbouw van Sint Maarten ook beschikbaar voor rechtstreekse inzet van lokale non-gouvernementele organisaties (NGO’s) en internationale organisaties. Versterking van de uitvoeringskracht en benutting van synergiemogelijkheden door onderlinge samenwerking van NGO’s en internationale organisaties is nodig om meer en sneller resultaat te boeken, bijvoorbeeld als het gaat om herstel van huizen en andere kleinere projecten die de weerbaarheid van de bevolking tegen (effecten van) natuurrampen vergroten.
Kleinere projecten vragen ook van de Wereldbank een meer op maat gesneden aanpak, zonder in te boeten op een rechtmatige en doelmatige inzet van de middelen uit het trustfonds. In de stuurgroep van het trustfonds van 5 november jl. heeft Nederland erop aangedrongen dat er een faciliteit komt voor snelle financiering van kleinere projecten. Ook heeft Nederland benadrukt dat ieder nieuw project of programma beoordeeld dient te worden op een zo effectief en efficiënt mogelijke uitvoering: publiek, privaat of een combinatie van beide, met lokale en/of internationale organisaties. De Wereldbank heeft de stuurgroep deze maand concrete voorstellen gedaan hoe een faciliteit voor onder andere rechtstreekse financiering van NGO’s en internationale organisaties kan worden ingericht en per direct toegepast.
Besteding IOC-gelden (n.a.v. vraag van dhr. Bosman, VVD)
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een noodfonds ter grootte van USD 1 miljoen opgericht voor herstel van sportinfrastructuur in het door de orkanen getroffen Caribisch gebied. Hiervan is USD 100.000 beschikbaar gesteld aan het Nederlands Olympisch Comité/Nederlandse Sport Federatie (NOC-NSF) als bijdrage aan de vervanging van de vernietigde lichtmasten van het Raoul Illidge sportcomplex op Sint Maarten.
Omdat de bijdrage van het IOC echter ontoereikend is, heeft het NOC-NSF mij benaderd voor een aanvullende bijdrage. Tijdens het AO meldde ik uw Kamer dan ook dat ik het verzoek van NOC-NSF heb gehonoreerd met een bijdrage van maximaal € 62.000. De technische uitvoering van het project ligt bij de KNVB. De lichtmasten zijn deze maand geleverd en geplaatst.
Mental Health Foundation (n.a.v. vraag van mevr. Diertens, D66)
De overheid van Sint Maarten werkt momenteel aan een projectvoorstel over psychosociale hulp. Sint Maarten geeft aan dat dit voorstel in zal gaan op het verlenen van verschillende soorten van psychosociale zorg, training van professionals en middelen van organisaties. De behoefte aan psychosociale zorg is groot op Sint Maarten en er zijn meerdere organisaties die financiële en materiele noden hebben. Nederland heeft Sint Maarten in de stuurgroep van het trustfonds dan ook aangemoedigd het projectvoorstel zo snel mogelijk in te dienen.
Saba
Tewerkstellingsvergunningen (n.a.v. vragen van dhr. Van Raak, SP, en mevr. Kuiken, PvdA)
Het verstrekken van tewerkstellingsvergunningen (TWV) is een taak van de rijksoverheid. Het verstrekken van tewerkstellingsvergunningen in Caribisch Nederland valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Signalen over de verstrekking van TWV’s – van uw Kamer, maar ook van werkgevers en bestuurders op Saba – waren aanleiding voor de Staatssecretaris van SZW om in november 2018 de beleidsregels rondom de verstrekking van TWV’s op Saba te versoepelen en om de doorlooptijden te verkorten. Op deze manier kunnen moeilijk vervulbare vacatures, zoals koks en dokters, makkelijker en sneller vervuld worden.
Het Openbaar Lichaam Saba (OLS) pleit echter al langere tijd voor verdergaande stappen, namelijk een overdracht van verantwoordelijkheid voor het verlenen van TWV’s van het Ministerie van SZW naar het OLS. Naar aanleiding van het AO ben ik daarom in gesprek getreden met de Staatssecretaris van SZW. De Staatssecretaris van SZW informeert uw Kamer per brief (Kamerstuk 35 000 IV, nr. 55) over reeds genomen stappen rond de verstrekking van TWV’s en de redenen waarom een overdracht van taken op dit dossier op dit moment niet voor de hand ligt. In de bijlage bij die brief schetst de Staatssecretaris, gezien het verzoek van uw Kamer, hoe een eventuele pilot ten aanzien van TWVʼs eruit zou kunnen zien. Saba zou bij een dergelijke pilot op tijdelijke basis gemandateerd worden om te besluiten over het al dan niet verstrekken van een TWV.
Bonaire
Bestuursakkoord Bonaire
Afgelopen november hebben het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) en het Rijk het Bestuursakkoord Bonaire 2018–2022 afgesloten (bijlage bij Kamerstuk 31 568, nr. 207). De uitvoering van het akkoord is direct gestart waarbij het OLB en het Rijk nauw samenwerken. Onderdeel van de uitvoering is de aanstelling van een programmamanager Bestuursakkoord. De programmamanager draagt zorg voor een goede samenwerking, monitort en ziet toe op de coördinatie en de voortgang van de afspraken en stuurt op resultaten. Na een zorgvuldige selectieprocedure door vertegenwoordigers van het OLB en het Ministerie van BZK is dhr. Rojer als programmamanager Bestuursakkoord aangesteld. Dhr. Rojer is op 4 maart jl. gestart als programmamanager.
Zoals is afgesproken in het Bestuursakkoord rapporteert de programmamanager elke vier maanden over de geboekte voortgang aan het Bestuurscollege en aan de directeur Koninkrijksrelaties/BZK en de Rijksvertegenwoordiger. Hierop volgt binnen vier weken een overleg tussen de betrokkenen waarin de voortgang en mogelijke knelpunten worden besproken. In de tweede week van mei vindt dit overleg voor de eerste keer plaats. Op basis van de uitkomsten van deze bestuurlijke bespreking zal ik uw Kamer nader informeren over de uitvoering van het Bestuursakkoord.
Landbouwbeleid Bonaire (n.a.v. vragen van mevr. Diertens, D66, en dhr. Bosman, VVD)
Ontwikkelen van de landbouw op Bonaire vergroot de eigen voedselvoorziening en draagt bij aan economie en armoedebestrijding. Door wisselingen in de samenstelling van bestuurscolleges in de afgelopen jaren zijn er geen eenduidige keuzes gemaakt en is er weinig voortgang geboekt. In het Bestuursakkoord met Bonaire zijn hier echter goede afspraken over gemaakt.
Het creëren van randvoorwaarden voor duurzame landbouw staat voorop. De reorganisatie van de dienst Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) is daarbij cruciaal om de lange termijn landbouwontwikkeling te ondersteunen en investeringen van ondernemers en de eigen overheid te waarborgen. De eerste stappen naar duurzame landbouwontwikkeling zal ik in lijn met het Bestuursakkoord en in nauwe samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) inzetten.
Er bestaan zorgen over de besteding van landbouwmiddelen door de dienst LVV die door het OLB zijn begroot. Dit is dan ook onder de aandacht gebracht van de voorzitter van het Interdepartementaal Onderzoek Koninkrijksrelaties (IBO KR) met de vraag om deze kwestie te betrekken bij het onderzoek dat op dit moment wordt uitgevoerd. IBO is onafhankelijk in haar beleidsmatig onderzoek. Verder is in het Bestuursakkoord afgesproken dat er in 2019 een analyse wordt opgeleverd over de problematiek bij de dienst LVV sinds 2015. Deze analyse wordt uitgevoerd door het OLB, de Rijkdienst Caribisch Nederland (RCN) en de Ministeries van Economische Zaken en Klimaat en LNV.
Het plan van dhr. Van der Meijden ter ontwikkeling van de landbouw op Bonaire is mij bekend. Aan de opname van het plan in de uitvoering van het Bestuursakkoord zal een open aanbestedingstraject ten grondslag liggen. Dat wil ik dan ook afwachten.
Als het gaat om landbouwontwikkeling komt ook natuurbehoud ter sprake. Op 25 februari jl. heb ik namens de Minister van LNV het rapport1 over de instandhouding van de natuur in Caribisch Nederland aan uw Kamer gezonden. Dit rapport zal een belangrijke bouwsteen zijn om te komen tot een integraal natuurbeleidsplan voor de eilanden voor de periode 2020–2025.
Belangrijk aandachtspunt in het plan is de bescherming van het koraal, mede vanwege het belang voor de lokale economie en natuurbeheer. Door de huidige wijze van geitenhouden treedt er erosie en sedimentatie op, met negatieve gevolgen voor het koraal. In het Bestuursakkoord is mede daarom afgesproken om de geitenhouderij te professionaliseren en loslopende geiten weg te halen uit de openbare ruimte.
Caribisch Nederland
Registratie van levenloos geboren kinderen in Caribisch Nederland (n.a.v. vraag van mevr. Özütok, GroenLinks)
Middels de motie2 dd. 10 oktober 2018 van de leden Özütok (GroenLinks) en Van der Graaf (ChristenUnie) is verzocht om te inventariseren of een aanpassing in de Persoonsinformatievoorziening geregeld kan worden om ook levenloos geboren kinderen in Caribisch Nederland (CN) hierin op te nemen en tevens om de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten te verzoeken een dergelijke aanpassing door te voeren.
De inventarisatie van deze behoefte in CN is inmiddels afgerond. Er is bestuurlijk draagvlak om ook levenloos geboren kinderen op te nemen in de Persoonsinformatievoorziening. Het wetgevingstraject om dit mogelijk te maken is opgestart. De landen hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid. Ik zal bij de landen informeren of zij een dergelijke aanpassing wensen door te voeren.
Gehele Koninkrijk
Uitwisseling informatie binnen Koninkrijk inzake door Medisch Tuchtcollege veroordeelde artsen (n.a.v. vraag van dhr. Bosman, VVD)
De landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk gaan zelf over het kwaliteitsbeleid en de werving en selectie van zorgprofessionals. Er zijn geen afspraken met de overzeese landen over het delen van tuchtuitspraken. Het «ontvangende» land bepaalt zelf welke maatregelen het wil nemen om te voorkomen dat het een elders geschorste arts toelaat. De Wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is niet van kracht in het Caribisch deel van het Koninkrijk. De overzeese landen hebben eigen wet- en regelgeving en zoals bekend doen zich verschillen voor ten opzichte van de Nederlandse Wet BIG. Op zichzelf is dit niet onlogisch omdat het BIG-register voornamelijk in Nederland opgeleide professionals betreft, terwijl de eilanden ook nadrukkelijk gebruik maken van in de regio opgeleide professionals. In voorkomende gevallen kunnen zij in een sollicitatieprocedure bijvoorbeeld het Nederlandse BIG-register raadplegen.
Het tuchtrecht is bedoeld om de kwaliteit in de gezondheidszorg op niveau te houden. Als het tuchtcollege oordeelt dat de zorgverlener niet zorgvuldig heeft gehandeld, verklaart het tuchtcollege de klacht gegrond en kan het de aangeklaagde zorgverlener maatregelen opleggen, zoals een schorsing van de inschrijving van de zorgverlener in het BIG-register voor maximaal één jaar. Uitspraken van tuchtcolleges worden de dag na de uitspraak anoniem gepubliceerd op tuchtrecht.nl. Op deze website staan geen namen van partijen vermeld. De publicaties hebben als doel de beroepsgroep te informeren, preventie en het stellen of verduidelijken van een binnen de beroepsgroep geldende norm. Daarnaast worden beslissingen waarbij de maatregel van berisping of hoger is opgelegd, zodra deze onherroepelijk zijn, ook gepubliceerd op www.bigregister.nl, in de Staatscourant en zijn deze te vinden in het overzicht van zorgverleners aan wie een maatregel is opgelegd.
De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-IV-56.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.