33 864 Oprichting Stichting Defensiemusea

Nr. 5 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 november 2014

Hierbij informeer ik u over de stand van zaken met betrekking tot Defensiemusea. Deze brief heb ik u toegezegd tijdens het wetgevingsoverleg materieel van 3 november jl. (Kamerstuk 34 000 X, nr. 42). In deze brief geef ik een toelichting op het project Herinrichting Museaal Bestel en op andere museumprojecten. Ook informeer ik u over de laatste ontwikkelingen rond de traditiekamers van het Museumpark Harskamp.

Herinrichting Museaal Bestel

Het project Herinrichting Museaal Bestel Defensie waarover u sinds juli 2006 bij meerdere gelegenheden bent geïnformeerd, komt binnenkort tot een afronding. Twee doelen stonden bij deze reorganisatie voor ogen:

  • 1. de voltooiing van de bouw en inrichting van het Nationaal Militair Museum, op het terrein van de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Het museum is in 2010 als publiek-privaat samenwerkingsproject in de markt gezet en werd in mei 2012, na een competitie met twee andere consortia, aan de firma Heijmans gegund. Het complex is inmiddels opgeleverd. De opening van het museum zal op 11 december a.s. plaatsvinden;

  • 2. de verzelfstandiging van het Marinemuseum, het Mariniersmuseum en het Militaire Luchtvaart Museum en de samenvoeging van deze musea met het Legermuseum en het Museum der Koninklijke Marechaussee die reeds eerder de stichtingsvorm hadden aangenomen. Ook dit einddoel is bereikt. De Stichting Defensiemusea is op 25 juni jl. opgericht en is inmiddels operationeel. Daarmee is een structuur gecreëerd die het mogelijk maakt het militair-cultureel erfgoed van Defensie op vier locaties verspreid over het land (Den Helder, Rotterdam, Buren en Soesterberg) op eigentijdse wijze voor een breed en divers publiek te presenteren. Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg geldt daarbij als hoofdvestiging. Een modern nieuw museumcomplex onderstreept die spilfunctie en ook de staf van de Stichting Defensiemusea zal daar kantoor houden.

Andere museumprojecten

Het Ministerie van Defensie is niet betrokken bij de voorbereidingen voor een Nationaal Vrijheidsmuseum in Nijmegen, oorspronkelijk een initiatief van het Airbornemuseum (Oosterbeek), het Bevrijdingsmuseum (Groesbeek) en het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum (Overloon).

Traditiekamers

Een van de uitgangspunten van het nieuwe museale beleid van Defensie is dat een traditiekamer of historische verzameling moet behoren bij een nog bestaand regiment. Wordt een regiment opgeheven, dan vervalt daarmee ook de grondslag voor een historische verzameling. Daarom heeft het Commando Landstrijdkrachten besloten het Infanteriemuseum en de wielrijderscollectie, beide op het Museumpark Harskamp, op te heffen. Het Natres-museum blijft wel bestaan.

De komende jaren zullen ook de andere historische collecties worden bekeken.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Naar boven