33 576 Natuurbeleid

35 334 Problematiek rondom stikstof en PFAS

Nr. 244 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 april 2021

In de brief van 10 juli 2020 (Kamerstuk 35 334, nr. 131) heb ik u mede namens de provincies het programma Natuur toegestuurd, als onderdeel van de structurele aanpak stikstof, op 8 december 2020 gevolgd door het uitvoeringsprogramma (Kamerstuk 33 576, nr. 216). Samen met de provincies en terreinbeherende organisaties geef ik daar momenteel uitvoering aan. Naast onze inzet voor natuurherstel wordt tevens gewerkt aan de totstandkoming van een Agenda Natuurinclusief. De Agenda Natuurinclusief heeft een tijdshorizon van 2050 en beoogt de samenhang en integratie te vinden met andere inspanningen en maatschappelijke domeinen, wat moet leiden tot een meer natuurinclusieve samenleving.

Zoals in de brief van 10 juli 2020 toegezegd, heb ik samen met de partners in het programma Natuur, het proces richting een Agenda Natuurinclusief op gang gebracht. Dat heeft onder meer geleid tot twee webinars, vorig najaar en dit voorjaar, waarin ideeën voor de aanpak en de werking van een agenda zijn opgehaald. De in het programma Natuur betrokken partijen hebben als eerste resultaat van dit proces het handvest «Nederland Natuurinclusief» opgesteld. Dit handvest is een oproep aan het volgende kabinet om werk te maken van een Agenda Natuurinclusief, waarin natuur verbonden wordt met andere maatschappelijke domeinen. Deze oproep wordt in het handvest ondersteund door partijen uit onder meer de bouwsector, de financiële sector en het bedrijfsleven.

Ik heb het proces van het programma Natuur in gang gezet en zie het als mijn rol om uw Kamer te informeren over wat er in dat proces gebeurt en tot stand wordt gebracht. Daarom geleid ik hierbij met genoegen het handvest «Nederland Natuurinclusief» door naar uw Kamer1. Ik constateer daarbij dat het handvest in lijn is met het rapport waarmee IPBES2 oproept om in alle maatschappelijke domeinen het belang en de waarde van natuur te verankeren. En het handvest sluit aan bij de reactie van het kabinet op dat IPBES-rapport met het starten van het interdepartementaal programma Versterken Biodiversiteit (Kamerstukken 26 407, nr. 130 en 26 407, nr. 136). Met de ondersteuning die het handvest krijgt vanuit verschillende maatschappelijke domeinen, ontstaat perspectief op realisatie van een betere ruimtelijke integratie van natuur met andere functies (meer natuurinclusief areaal), een van de elementen uit de structurele aanpak stikstof die het kabinet heeft gepresenteerd in zijn brief aan uw Kamer van van 24 april 2020 (Kamerstuk 35 334, nr. 82).

Het is aan het komende kabinet om zich te verhouden tot de oproep die in het handvest wordt gedaan. Die oproep biedt een aantal prikkelende ideeën, waar de formatietafel zijn voordeel mee kan doen. Tegelijk bevestigen de scherpte van het handvest «Nederland Natuurinclusief» en de ondersteuning die het krijgt voor mij de noodzaak om ook in de komende periode met kracht voort te gaan met het proces dat met het programma Natuur is ingezet.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

X Noot
2

Intergovernmental Science-Policy Panel on Biodiversity and Ecosystem Services.

Naar boven