32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid op weg naar 2020

Nr. 99 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 maart 2015

Naar aanleiding van een bespreking tijdens de procedurevergadering van 10 februari 2015 heeft de vaste commissie voor Economische Zaken mij gevraagd of het mogelijk is om aan de hand van het New Climate Economy Report een doorrekening voor Nederland te maken en zo ja, deze ook uit te voeren. Hierbij ga ik, mede namens de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, in op dit verzoek.

Het New Climate Economy Report is een initiatief van de Global Commission on the Economy and Climate. Deze commissie staat onder leiding van de heer Felipe Calderón, oud-president van Mexico, en heeft als doel een antwoord te geven op de vraag of het tegengaan van klimaatverandering kan samengaan met economische groei. De conclusie is dat blijvende economische groei en het tegengaan van klimaatverandering zowel op de korte termijn als op de middellange termijn kunnen samengaan. Het rapport geeft aan dat er zowel voldoende investeringskapitaal als technologie voorhanden is. Het rapport stelt dat een sterk nieuw mondiaal klimaatakkoord essentieel is om zekerheid aan investeerders te bieden. Voor de Nederlandse en Europese situatie zijn er tal van voorbeelden waarbij klimaat en economie hand in hand gaan. Zo heeft het Energieakkoord tot doel om 15.000 banen te realiseren en kan Europa met energiebesparing veel geld besparen op de import van fossiele brandstoffen. Daarnaast bouwt de Nederlandse klimaatcoalitie, een coalitie van overheden, bedrijven, NGO’s en netwerk- en kennisorganisaties, aan de noodzakelijke innovaties en business-modellen op weg naar een nieuwe, duurzame economie.

Het is niet mogelijk om aan de hand van het rapport een specifieke doorrekening voor Nederland te maken, aangezien in het rapport geen model gebruikt wordt dat op een individueel land is toe te passen. Het rapport baseert zich vooral op tal van analyses in eerdere gezaghebbende rapporten. Wel is er voor Nederland in 2012 op verzoek van de Tweede Kamer een maatschappelijke kosten-batenanalyse van het klimaatbeleid gemaakt, die aangeeft dat het saldo van de maatschappelijke kosten en baten sterk afhangt van de mondiale context.1 Het is van belang deze positieve aspecten van klimaatbeleid in toekomstige beleidsanalyses nadrukkelijk te belichten.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

Kamerstuk 32 813, nr.19

Naar boven