32 670 Voortgang Natura 2000

Nr. 87 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 maart 2014

Bij deze ontvangt u een afschrift van mijn antwoord op de brief aan het Platform Engbertsdijksvenen betreffende de MKBA voor het gebied Engbertsdijksvenen1.

Tevens zend ik u bijgaand de beide Maatschappelijke Kosten en Baten Analyses (MKBA) van de maatregelen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof voor de Natura 2000-gebieden Wierdense Veld en Engbertsdijksvenen2. Beide onderzoeken zijn uitgevoerd naar aanleiding van uw verzoek tijdens het Algemeen Overleg «Natura 2000 inclusief Westerschelde» op 19 september 2013 (Kamerstuk 32 670, nr. 82). De onderzoeken zijn afgelopen maanden uitgevoerd met inbreng van de direct betrokkenen in de omgeving van beide gebieden.

Voor het Wierdense Veld komen de onderzoekers tot de conclusie dat het saldo positief is en circa € 2,8 miljoen bedraagt.

De baten van de voorgenomen maatregelen PAS/N2000, bestaande uit de hydrologische herstelmaatregelen en de emissiebeperkende maatregelen, voor het Natura 2000-gebied Wierdense Veld en een schil van 5 km daaromheen zijn groter dan de kosten. De grootste kostenpost is de inrichting en het beheer van de bufferzones. Ook omvangrijk zijn de kosten van de emissiereductiemaatregelen van de landbouwbedrijven, de opbrengstverliezen van landbouw in de bufferzone en de transitiekosten van de oude naar een nieuwe productielocatie van landbouwbedrijven, die grond in de bufferzone hebben liggen. De grootste batenpost is de ontwikkelingsruimte voor landbouwbedrijven die wordt gecreëerd. Deze baten komen terecht in de schil. Voor het gebied de Wierdense Veld overtreft het positieve saldo van de emissiereductie het negatieve saldo van het hydrologisch herstel. Beide onderdelen van het maatregelenpakket (zowel hydrologisch herstel als emissiereductie) zijn nodig om de instandhoudingsdoelstellingen van het Wierdense Veld te realiseren en ruimte voor economische ontwikkeling te creëren.

Op basis van vergelijke overwegingen concluderen de onderzoekers voor Engbertsdijksvenen dat het saldo negatief is en circa € – 5,1 miljoen bedraagt. De kosten van de voorgenomen maatregelen PAS/N2000, bestaande uit de hydrologische herstelmaatregelen en de emissiebeperkende maatregelen, voor het Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen en een schil van 5 km daaromheen zijn groter dan de baten. De hydrologische herstelmaatregelen vormen 60% van alle kosten, de rest bestaat uit emissiebeperkende maatregelen. Het saldo in de schil is positief. Het batig saldo in de schil is echter niet groot genoeg om het negatief saldo in het kerngebied te compenseren.

Deze resultaten zijn in lijn met de eerdere onderzoeken die door het LEI gedurende 2013 zijn uitgevoerd naar de sociaal-economische effecten van de PAS. In het landelijk onderzoek is geconcludeerd dat de PAS op landelijk niveau meer oplevert dan het kost. In het onderzoek dat in opdracht van de provincie Overijssel is uitgevoerd, is overeenkomstig geconcludeerd op provinciaal niveau, maar op lokaal niveau kunnen rond sommige gebieden de kosten hoger zijn dan de opbrengsten. In dat verband zijn de gebieden Wierdense Veld en Engbertsdijksvenen genoemd.

Verder is in het onderzoek van het LEI naar het economisch perspectief van de PAS (Baten en kosten van de Programmatische Aanpak Stikstof in Natura 2000-gebieden) van november 2012 geconcludeerd dat «de PAS voordelig is voor ons land. Van 2013 tot 2020 zijn de economische baten zo’n 100 – 200 mln. euro/jaar hoger dan de kosten». Dit rapport is u op 20 december 2012 aangeboden (Kamerstuk 32 670, nr. 65).

Ik zal nu op korte termijn verder gaan met de aanwijzing van het Wierdense Veld als Natura 2000-gebied en met de besluitvorming over de beheerplannen voor beide gebieden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

X Noot
2

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven