31 793 Internationale klimaatafspraken

Nr. 115 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 februari 2015

Bij de Klimaattop in Lima, in december vorig jaar (Kamerstuk 31 793, nr. 112), is afgesproken dat landen hun Intended Nationally Determined Contribution (INDC), oftewel hun nationaal bepaalde mitigatiebijdrage voor het nieuwe mondiale klimaatakkoord, indien mogelijk in het eerste kwartaal van 2015 zullen indienen bij het VN-Klimaatsecretariaat. De EU stelt een gezamenlijke INDC vast.

De Europese Commissie heeft op woensdag 25 februari jl. de Commissiemededeling «The Paris Protocol – A blueprint for tackling global climate change beyond 2020» gepubliceerd (zie bijlage1). De mededeling beschrijft de stappen die de EU moet zetten om te komen tot een ambitieus mondiaal klimaatakkoord in Parijs eind dit jaar, waaronder de tijdige indiening van een INDC. Onderdeel van de mededeling is een voorstel voor een EU-INDC, en het Voorzitterschap voorziet alleen besluitvorming over dit onderdeel tijdens de Milieuraad van 6 maart a.s. (Kamerstuk 21 501-08, nr. 549) Over de rest van de mededeling wordt uw Kamer nader geïnformeerd via een BNC-fiche.

Het Commissievoorstel voor een EU-INDC is volledig in lijn met de Raadsconclusies van de Europese Raad van oktober 2014 (Kamerstuk 21 501-20, nr. 922) over het Klimaat- en Energieraamwerk 2030, waarin een broeikasgasdoel is overeengekomen van ten minste 40% reductie in 2030. Eén punt dat wordt opengehouden is de positie van de sector landgebruik in het 2030 klimaat- en energieraamwerk. De Europese Raad sprak af dat besluitvorming over hoe de landgebruik sector in het 2030 klimaat- en energieraamwerk wordt geïntegreerd wordt uitgesteld tot een later moment. De Commissie voert hierover namelijk dit jaar nog verdere consultatie en een impact assessment uit, en daardoor is besluitvorming over dit punt nu nog niet mogelijk. Het voorstel voor een EU-INDC doet om die reden nog geen uitspraak over hoe de landgebruiksector in het EU 2030-raamwerk wordt opgenomen. Daarmee worden er geen onomkeerbare stappen gezet. Naar mate de discussie over landgebruik dit jaar vordert zal ik uw Kamer nader informeren. Indien het voorstel voor de EU-INDC in het ambtelijk voortraject nog significant wordt gewijzigd, dan zult u ook hierover nader worden geïnformeerd.

Tevens bied ik uw Kamer hiermee de verklaring over het MSR aan die ik op 23 februari met een aantal andere Europese klimaatministers uitbracht2. Op 24 februari heeft de milieucommissie van het Europees parlement over de Market Stability Reserve gestemd. Het EP wil het MSR eerder (in 2018) invoeren, en hierin de rechten uit backloading opnemen. Op basis hiervan zullen binnenkort onderhandelingen starten tussen de Raad en het Europees parlement om overeenstemming te bereiken over het MSR.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven