30 825
Ecologische hoofdstructuur

nr. 49
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 september 2009

Hierbij bied ik u aan, mede namens mijn ambtgenoten van VROM, V&W en OCW, de voortgangsrapportage Investeringsbudget Landelijke Gebied (ILG) 2008 en de voortgangsrapportage groot project Ecologische Hoofdstructuur (EHS) over 2008.1

Deze rapportages geven inzicht in de voortgang van de uitvoering van het ILG over 2008 en de voortgang van de uitvoering van de EHS over 2008. De belangrijkste bevindingen per rapportage zijn hieronder opgenomen.

In het kader van het project Nulmeting op kaart (NOK) worden tussen Rijk en provincies afspraken gemaakt over de te hanteren cijfers voor de taakstellingen en de restanttaakstellingen per 1/1/2007 voor de onderdelen verwerving, inrichting en beheer van de EHS en RodS. Deze cijfers zijn op systematische en grondige wijze (onder andere eenduidige definities, bronnen en GIS-kaarten) tot stand gekomen en kunnen afwijken van de tot dusverre gehanteerde cijfers. Verschillen kunnen met name optreden bij de nulsituatie per 1/1/2007. Het project NOK verkeert in een fase van afronding. Ik streef ernaar om de resultaten voor de begrotingsbehandeling te communiceren met uw Kamer. In het najaar van 2009 zal de Tweede Kamer tevens geïnformeerd worden over de resultaten van IBO-natuur. Deze vormt de rode lijn voor continuering, bijsturing en/of aanpassing van het natuurbeleid.

Voortgangsrapportage ILG 2008

Deze rapportage is gebaseerd op de rapportages die ik van de provincies heb ontvangen. De voortgang in de uitvoering over 2008 is veelal hetzelfde als over 2007; het tempo wisselt sterk per doelstelling en per provincie. Bij een aantal doelstellingen blijft de uitvoering achter bij de verwachtingen. Eerder dit jaar is een temporisering van € 200 miljoen doorgevoerd op de ILG-middelen voor verwerving EHS en RodS. Binnen de ILG-bestuursovereenkomsten zijn geen tempoafspraken gemaakt, vandaar dat de voortgang in bijgevoegde rapportage lineair wordt uitgedrukt. Na twee jaar is er ruim 21% besteed en circa 24% verplicht.

Ik benadruk dat deze rapportage een voortgangsrapportage is. Volgend jaar wordt met de Mid Term Review (MTR) een (tussen)balans opgemaakt over het ILG, zowel ter attentie van de doelrealisatie, als de werking van het systeem op zich. Deze MTR-rapportage zal ik u, conform de motie Peters (TK 2008–2009, 30 825, nr. 40), voor de begrotingsbehandeling van 2011 sturen.

Ten aanzien van Recreatie om de Stad (RodS) is met deze voortgangsrapportage invulling gegeven aan de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer inzake beleidsinformatie. Rijk en provincies hebben gezamenlijk geconstateerd dat de realisatie van de RodS-taakstelling in 2013 erg ambitieus is. Bij de MTR in 2010 zal blijken in hoeverre deze ambities gerealiseerd zijn en op welke wijze het vervolgtraject zal worden ingericht.

Voor meer informatie over de voortgang van het ILG, verwijs ik u naar de bijgevoegde rapportage.

Rapportage groot project EHS 2008

Eind 2008 is van de grondverwerving bijna 40% van de ILG-taakstelling tot 2013 gerealiseerd. Meer dan de helft van het beschikbare budget is hieraan besteed; de gestegen grondprijzen lijken een probleem te gaan opleveren voor de realisatie van de resterende taakstelling. Bij de MTR van het ILG zal hier nadrukkelijk aandacht aan worden besteed.

In 2008 is 3883 hectare EHS ingericht, bijna 1500 hectare meer dan in 2007.

De inrichting blijft echter achterlopen op het gewenste realisatietempo. Om de inrichting te versnellen, kiezen veel provincies voor het prioriteren van gebieden, veelal in combinatie met andere initiatieven.

Hoewel in 2008 een toename van beheerde hectares binnen de EHS waar te nemen is van circa 4600 hectare ten opzichte van 2007, laat het beheer een wisselend beeld zien: het particulier natuurbeheer/functiewijziging is met 7000 hectare in 2008 vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van 2007. Een toename is waar te nemen in het beheer door pnb’s en particulieren in 2008 met bijna 11 000 tot ruim 284 000 hectare. Het agrarisch beheer is in 2008 ten opzichte van 2007 afgenomen met circa 3 000 tot ruim 56 000 hectare.

Al met al wordt op onderdelen vooruitgang geboekt, maar tijdige realisatie van de EHS blijft punt van aandacht.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven